Zerdali Nedir? Faydaları Nelerdir?

Makalede Neler Var
Zerdali Nedir? Faydaları Nelerdir? Ülkemiz meyve ve sebze açısından zengin bir ülkedir. Her bir meyvenin ve sebzenin kendine has faydaları bulunmaktadır. Ülkemizde sıklıkla tüketilen pek çok meyve hakkında hemen herkes bilgi sahibidir. Ancak ülkemizde yetişen bir meyve var ki birçoğumuz bu meyveyi kayısı ile karıştırıyor, hatta kayısı olarak biliyor. Ancak zerdaliye doğrudan kayısı demek doğru olmaz. Zerdali kayısının bir çeşididir. Daha çok Akdeniz ikliminde ve karasal ikimde yetişir. Üstelik faydaları da azımsanamayacak kadar fazladır.
Zerdali Nedir?
Zerdali nedir? Zerdali; aşılanmamış yani yabani bir kayısı çeşididir. Zerdali çileri olan, hafif ekşimsi tada sahip, çekirdekleri acı ve kayısıdan daha küçük boyuta sahip olan bir meyvedir. Zerdali kelimesi farsça kökenli bir kelime olup, karşılığı sarıdır. Zerdalinin rengi sarıdır ancak, güneşe bakan kısımları kırmızıdır. Ülkemizde özel bir yetiştiricilik alanına sahip değildir, yol kenarlarında, dağlarda veya bahçe aralarında kendiliğinden çıkar ve çok uzamadan meyve vermeye başlar. Mayhoş bir tadı olduğu için pek fazla tüketimi yapılmaz. Ancak şifaları bilinse mutlaka herkes tarafından sevilerek tüketilir.
Zerdalinin ağacında yer yer büyük dikenle vardır ve ağacı oldukça dayanıklıdır. Yani – 40 derecede bile donmadan yaşayabilir. Meyve çok fazla su istemediği için kurak bölgelerde bile rahatlıkla yetişebilir. Kayısıya göre daha az şeker içerir bu nedenle başta şeker hastaları zerdaliyi rahatlıkla tüketebilir. Zerdalinin sadece meyvesinden değil, acı çekirdeklerinden de faydalanılmaktadır. Özellikle ilaç sanayinde ve kozmetik sanayinde sıkça kullanılır. Ancak zerdali çekirdekleri kişiler tarafından tüketilmemelidir. Bunun nedeni ise zerdali çekirdeğinin içinde yer alan siyanürdür. Acı çekirdek çok tüketilirse siyanür zehirlenmesine hatta ani ölümlere bile neden olur. Bu yüzden çekirdeklerinin tüketilmemesi tavsiye edilir.
Zerdali meyvesi içeriği bakımından oldukça zengindir. İçeriğindeki bazı vitamin ve minerallere bakacak olursak; yüksek oranda çinko içerir yine a vitamini, çinko, potasyum ve bir kilo zerdalide 3 mg selenyum mevcuttur.
Zerdalinin Faydaları Nelerdir?
Zerdali kısa sürede hemen olgunlaşıp yine kısa sürede biten bir meyvedir. Bu nedenle zerdali mevsimlerinin kaçırılmadan bolca tüketilmesi tavsiye edilir. Zerdalinin faydaları ise;
- Zerdali sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Zerdalinin en bilindik faydası kabızlığı önlemesidir. Bunun nedeni zerdalide bol miktarda liflerin mevcut olmasıdır. Eğer kabızlık probleminiz varsa birkaç adet zerdali tüketerek, bu sorundan kurtulabilirsiniz. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan çocuklarda zerdali tüketiminin yapılması tavsiye edilir.
- Kemiklerin daha sağlam ve güçlü olmasını sağlar.
Zerdali ve kayısının en güzel yanı kemikleri güçlendiriyor olmasıdır. Üstelik zerdali özel bir yetiştiricilik alanına sahip olmadığı için herhangi bir şekilde zirai ilaç ve hormon içermez. Bu nedenle yaz mevsimlerinde taze zerdali tüketileli, kış mevsimlerinde ise kuru zerdali tüketilmelidir.
- Zerdali içerdiği çinko sayesinde enerji verir ve yorgunluğu alır.
Zerdalinin içinde bol miktarda çinko mevcuttur. Bu nedenle günlük yorgunluklarınızı atmak için zerdali tüketebilirsiniz. Üstelik enerji vermesi ile ünlü olan bu meyve sayesinde gün içinde daha dinamik ve canlı bir vücut yapısına da kavuşmanız mümkün olacaktır.
- Zerdali kalp sağlığını iyi yönde etkiler.
İçerdiği bol miktarda antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korur. Bununla beraber, damarların da sağlığını korur.
- Zerdali ile vücuttaki toksinleri atabilirsiniz.
Zerdali yüksek antioksidanları sayesinde ve hiçbir şekilde kimyasal içermediği için vücutta biriken toksinleri atmanıza yardımcı olur. Bunun için 5 – 6 zerdaliyi yine 5 – 6 adet maydanoz ve 1 – 2 dal taze nane ile karıştırıp kür yaparak tüketebilirsiniz. On beş gün boyunca bu kürü kullandığınızda faydasını göreceksiniz.
- Zerdali göz sağlığını korur.
Zerdalinin rengi sarıdır ona bu rengi veren ise karotenoid ve lütein maddesidir. Uzmanlar ise yaptığı araştırmalar sonucunda bu iki maddenin göz sağlığını koruduğunu ortaya koymuştur. Gözlerde olası hastalıkların önüne geçme için ve göz ağrılarının dindirilmesi için günlük olarak 5 – 6 adet zerdali tüketilmesi önerilir.
- Zerdali enfeksiyonları önler.
Aslında pek çok doğal bitkinin ve meyvenin iltihap önleyici özelliği vardır. Ancak diğer meyvelerin ve bitkilerin yetiştiriciliğinde zirai ilaçların kullanıldığını düşünürsek, zerdaliyi iltihap giderici olarak kullanmak daha avantajlı olacaktır. Gerek taze olarak tüketilmesi gerekse kuru olarak tüketilmesi iltihaplar ve enfeksiyon için fayda sağlayacaktır.
- Zerdali kansızlığa iyi gelir.
İçerdiği demir vitamini sayesinde zerdali demir eksikliğine ve demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kansızlığa iyi gelmektedir. Günlük olarak 3 – 4 adet kuru zerdali ile 5 – 6 adet ceviz tüketilmesi faydalı olacaktır.
- Egzamaya iyi gelir.
Zerdali gerek kürü ile gerekse tüketimi ile egzama rahatsızlığına iyi gelir. Egzama ataklarının zerdali meyvesinin çıkış zamanına denk geldiğini düşünürsek, bu mevsimde bolca zerdali tüketmenin ne kadar faydalı olduğunu da anlayabiliriz.
- Zerdali cilt sorunları ile başa çıkar.
Başta sönük ve donuk cilt tonunu daha iyi bir şekilde aydınlatmaya fayda sağlar. Özellikle zerdali maskesi yapıldığında cildin daha yumuşak ve bebeksi göründüğünü fark edebilirsiniz.
- Zerdali cilde nem bombası etkisi yapar.
Yaz aylarında cilt güneşten kuruyup, yıpranır. Bu dönemde zerdali ve yoğurt maskesi sayesinde cildiniz daha ferah ve daha nemli bir yapıya kavuşur.
- Zerdali ateş düşürür.
Bilhassa çocuklarda ateş sıkça görülmektedir. Sık şurup kullanmak ise vücut direncini kırar, ancak zerdalinin müthiş bir şekilde ateş düşürücü etkisi vardır. Ateşli bir kimse zerdali tükettiğinde vücut ısısı düzene girer.
- Zerdali cildin elastikiyet kabiliyetini artırır.
Cildin yaşlanma sebeplerinden biri de cildin elastikiyet kabiliyetinin kaybolmasıdır. Bu nedenle zerdali tüketerek, cildinize bakım yapabilirsiniz. Düzenli kullanıldığında ise cilt genç ve daha dinamik bir görünüme kavuşur.
- Zerdali cilt lekeleri için faydalıdır.
Cilt lekelerini kısa sürede ortadan kaldıran doğal ürünlerden biri de zerdali meyvesidir. Özellikle güneş lekeleri, koyu yaşlılık lekeleri ve hamilelik lekelerinin giderilmesinde büyük rol oynar.
Zerdali Nasıl Tüketilir?
Zerdali nasıl tüketilir? Sorusunun birkaç yanıtı mevcuttur. Bunlar ise;
Taze olarak tüketilir; zerdali meyvesini taze olarak tüketebilirsiniz. Bu sayede içerisindeki tüm vitamin ve mineraller direk vücuda geçecek ve daha fazla fayda sağlayacaktır.
Kuru olarak tüketilir; tıpkı kayısı kurusu gibi zerdali kurusu da tüketime uygundur. Kuru zerdali hoşafı yapılabilir ya da sade olarak tüketilebilir.
Zerdali çekirdeği yağı; zerdali çekirdeği acıdır, aktarlarda acı kayısı çekirdeği yağı diye satılır. Bu yağ ile vücut çatlaklarınıza bakım yapabilir, cilt kırışıklıklarınızı giderebilirsiniz. Buna ek olarak aşırı kuru cilt tipine sahip kişiler, ciltlerine nemlendirici olarak ta kullanabilir.
Zerdalinin Yan Etkileri Ve Zararları
Zerdalinin yan etkileri ve zararları; her şeyden önce şunu belirtmekte fayda vardır, zerdalinin kesinlikle çekirdekleri tüketilmemelidir. Siyanür zehirlenmesine yol açar. Zerdali çok tüketildiğinde ekşi olması nedeni ile ağızdaki tat alma duyusunu bir anlığına alabilir. Fazla kullanımı ishal gibi zorlayıcı sorunlar çıkarabilir. Bunun dışında eğer kuru zerdali tüketmek isterseniz, doğal olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kuru meyveleri saklarken raf ömrünü uzatmak için kükürt dioksit kullanılır. Bu da astım gibi hastalıklara neden olabilir.