Yumurtanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Yumurtanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yumurtanın etkileyici sağlık yararları arasında kardiyovasküler koşullara karşı yüksek seviyelerde koruma, LDL yani kötü kolesterolü düşürülme, iyi miktarda kolin kaynağı sağlama, gözün sağlığını desteklenme, harika bir protein kaynağı olma ve kilo vermeyi teşvik etme gibi önemli özellikler yer alır.
Ayrıca yumurta, meme kanseri riskini azaltır, yorgunluğu engeller, gereken enerjiyi sağlar, kemiklerin güçlenmesini destekler ve nörolojik sağlığı yükseltir. Yumurta, doğanın gerçek süper yiyeceklerinden biridir. Yalnızca mükemmel bir protein kaynağı değildir ayrıca, vücudun ihtiyaç duyduğu her besin ve vitamin açısından da oldukça zengindir.
Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
Süper besin olan yumurtanın faydaları genel olarak şunlardır:
- Yumurta Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Korur
Sadece bir adet yumurta, selenyum olarak neredeyse %25 oranında RDI içerir. Bu durum da yumurtaları, mineralin en iyi diyet kaynaklarından biri yapmaktadır. Selenyum, bazı kardiyovasküler sorunlar ve mineral eksikliğinin sebep olduğu kardiyak arrest vakalarıyla doğrudan bağlantılı güçlü bir antienflamatuar olarak bilinir. Uluslararası Kardiyoloji platformunda yayınlanan bir çalışmaya göre CoQ10 ile birlikte selenyum takviyelerinin özellikle de yaşlı kişilerde kardiyovasküler durumlardan dolayı meydana gelen ölümde %50 oranında etkileyici bir azalma olduğu ortaya çıktı.
- Yumurta İyi (HDL) Kolesterolü Yükseltir Kötü (LDL) Kolesterolü Düşürür
Çok uzun bir zaman önce yumurtanın kolesterol düzeylerine zarar verdiği için kötü bir ünü vardı. Yumurta aslında, kolesterol içerir. Ancak tüm kolesterol eşit değildir ve farklı kaynakların vücutta farklı bir etkisi vardır. İki ana kolesterol türü vardır. Bunlar LDL (kötü) ve HDL (iyi) kolesterollerdir. Her gün yumurta tüketmenin, LDL kolesterolü üzerinde önemli bir etkisi olmadığı görülmüştür. İnsanların %70’inden fazlasında günlük olarak yumurta tüketimi, kötü kolesterolde artış göstermemiştir. LDL kolesterolü arttırmamaya ek olarak yumurta, aslında HDL kolesterolü yükseltir. Bu da vücut için son derece iyi bir durumdur. Çünkü daha yüksek HDL seviyeleri daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir.
- Yumurta Değerli Bir Kolin Kaynağıdır
Kolin, sinirsel fonksiyonlar, nörolojik gelişimler, metabolizma ve kas kontrolleri de dahil olmak üzere birçok önemli fizyolojik durum için gerekli olan önemli bir makrobesindir. Birçoğumuz bu besinin önemli faydalarının farkında bile değiliz. Yumurta, kolin bakımından en zengin kaynaklardan biridir. Bir orta boy yumurta, ortalama 100 mg kolin içerir. Kolin için sıkı günlük alım yönergeleri yoktur. Ancak, özellikle de kadınların günlük olarak 425 ile 500 mg kolin almaları önerilir. Yetişkin erkeklerin ise gün içerisinde ortalama 500 ile 550 mg almaları önerilir. Günde bir yumurta sizi bu hedefe doğru götürür.
- Yumurta Gözleri Yaşa Bağlı Dejenerasyondan Korur
Ne yazık ki birçoğumuz için maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı) yaşlanmanın neredeyse kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak, bu dejeneratif süreci durduran ya da muhtemelen tam manasıyla önleyebilecek bazı besinler bulunur. Bu besinlerden ikisi zeaksantin ve lutein olup, her ikisi de yumurta sarısında yoğun miktarda bulunur. Dünyayı net bir şekilde görmek için gün içerisinde en az bir ya da iki defa yumurta tüketilmesi önerilir.
- Yumurta Mükemmel Proteini Oluşturan Amino Asit İçerir
Yumurta, mevcuttaki en mükemmel protein kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bir proteinin genel kalitesi 3 farklı kriter seçilerek değerlendirilir. Bunlar, amino asit biyoyararlanımı, amino asit bileşimi ve sindirilebilirliğidir. Amino asitler, proteinin yapı taşları olarak bilinir. Toplamda 21 tane vardır. Bunlardan 9 tanesi vücudun kendi başına üretemediği ve diyet kaynaklarından alınması gerektiği amino asitlerdir. Yumurta da mükemmel proteini oluşturan amino asitler bol miktarda vardır.
- Yumurta Kilo Vermeyi Kolaylaştırır ve Tokluk Hissi Verir
Yumurta, yalnızca gerekli olan amino asitleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tam manasıyla tok tutar. Orta boy bir yumurta yalnızca 75 kalori ile enerji verir. Yakın dönemde yapılan araştırmalar, kahvaltıda yumurta tüketen insanların, birincil yemeği olarak tahıllara kıyasla gün boyunca çok daha az kalori tükettiklerini, çünkü gün boyunca daha tok hissettiklerini ve daha yüksek enerji seviyelerine sahip olduklarını göstermektedir.
- Yumurta Meme Kanseri Riskini Azaltır
Yapılan diyet değişiklikleri, genel kanser geliştirme riskini minimal düzeye çekmenin en etkili yoludur. Çoğu anti kanser diyeti, sebze, meyve ve kepekli tahıllar açısından zengindir. Bunlara ek olarak düzenli bir şekilde yumurta ekleyerek engelleyici diyetin etkinliği arttırılabilir. Yapılan vaka çalışmaları, yumurta sarısında var olan kolinin, genel olarak meme kanseri riskinin azalması ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Tüm bunlarla beraber yapılan diğer çalışmalar, haftada en az iki ya da daha az yumurta tüketen kadınların genel olarak hastalık geliştirme riskinin azaldığını göstermiştir.
- Yumurta Uzun Ömürlü Enerji ile Yorgunluğu Önler
B vitamininin besleyici özelliği genel olarak kişiye güçlendirmek ve yüksek oranda enerji vermek için çalışır. B vitaminleri, gıdanın enerjiye dönüştürülmesi için son derece gerekli bir vitamin formudur. Yumurta da B vitamini bakımından zengin bir yiyecektir. Bununla beraber B vitamini almak için sadece yumurta akı yerine tüm yumurtayı yediğinizden emin olmalısınız. B2 ve B3 vitaminleri gibi bazı B vitamin formları yumurta beyazlarında yoğunlaşırken, B5, B6, B12 vitaminleri ve folat gibi önemli besinler ise neredeyse tamamen yumurta sarısında bulunur.
- Yumurta Fiziksel Performansı Artırır
Protein, esnekliği, gücü ve dayanıklılığı etkileyebilen kasların korunması ile beraber sentezlenmesine de yardımcı olur. Proteinin kalitesi, fiziksel performansı arttırmak söz konusu olduğunda son derece önemlidir ve yumurtada mükemmel bir protein kaynağıdır.
- Yumurta Vücudu ve Kemikleri Güçlendirir
D vitamini, kemik sağlığı için oldukça gereklidir. Ancak aynı zamanda insanların kendi başına sentezleyemeyeceği bir vitamin türüdür. Bu nedenle kendimizi güçlü tutmak için dış kaynaklara bağımlıyız. En yaygın D vitamini kaynakları takviye ve güneşten alınır. D vitaminini diyet kaynaklarından almak mümkün olsa da doğal olarak D vitamini içeren çok fazla yiyecek yoktur. Yumurta ise iyi miktarda D vitamini almak için mükemmel bir seçim olacaktır.
- Yumurta Nörolojik Sağlığı Geliştirir
Yumurtada bulunan kolin sayesinde nörolojik fonksiyonlar yüksek oranda gelişebilir. Kolin, fetal aşamadan yaşlı bireylere kadar nörolojik gelişim için oldukça hayati bir önem taşır. Kristal berraklığında bir hafıza ile keskin kalmak için gün içerisinde en az bir yumurta tüketilmelidir.
Yumurtanın Zararları Nelerdir?
Yumurta, bazı durumlarda farklı tarz zararlara neden olabilir. Gün içerisinde çok miktarda yumurta yemek, yağ alınmasını yüksek oranda arttırabilir. Yağda çözünebilen vitaminlerin belli bir oranı absorbe edilir. Belli tarz hormonları üretebilmek ve diğer işleyişleri gerçekleştirmek amacıyla vücudun bazı yağlara ihtiyacı vardır. Ancak çok aşırı miktarda yağ, özellikle de yumurtada var olan doymuş yağlar, olumsuz sonuçlar verebilir. Yumurta tüketmek ayrıca, ölçülebilir tip 2 diyabet geliştirme riskini bir miktar arttırabilir. Örneğin, yakın dönemde yapılan çalışmaya göre 7 gün içerisinde 3 ve 5 yumurta kadar yiyen bir kişinin, normal bir kişiye göre şeker hastası olma riski iki kat artmıştır. Gün içinde 5 ya da daha fazla yumurta yemek, insanların hastalık riskleri üç kat artabilir.