Yulaf Nedir? Faydaları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Yulaf Nedir? Faydaları Nelerdir? Yulaf, ülkemizde ve diğer dünya ülkelerinde sağlık açısından çok sık tercih edilen bir besin çeşididir. Yulaf yetişmesi kolay olduğu için ülkemizin pek çok şehrinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Glüten içermediği için vücutta ve bağırsaklarda ağır tahribatlar bırakmaz. Bu nedenle başta çocukların ve bütün yetişkinlerin mutlaka düzenli olarak yulaf tüketmesi önerilir. Ayrıca içersinde bol lif kaynakları bulunduğu için tok tutucu ve kilo verdirici özelliklere sahiptir.
İnsan için en faydalı tahılların başında gelen yulaf, glüten içermediği için bağırsak yapısına zarar vermez. Dolayısı ile kişilerde sindirim rahatlığı sağlarken, bağışıklık sisteminin de daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Yulaf bitkisini daha çok kahvaltılarda görmeye alışık olsak ta ekmeklerde ve diğer bisküvi çeşitlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle bebek mamalarında sıkça kullanılır. Bunun nedeni ise bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmesi, diğer tahıllara göre besleyicilik oranının daha yüksek olması ve daha kolay bir sindirim yapısına sahip olmasıdır. Bu kadar faydalı olan bir bitki sadece vücut sağlığında değil, cilt sağlığında da kullanılmaktadır. Bilhassa cilde nem depolaması yaptığı için kuru ciltlere ideal bir bakım ürünü olacaktır.
Yulaf Nedir?
Yulaf nedir? Yulaf; diğer tahıllara göre daha büyük taneli bir bitkidir. Bitkinin taneleri büyük olduğu gibi oldukça serttir. Bu nedenle ezilerek kullanımı daha kolaydır. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan yani tamamen saf yulafın içinde gluten bulunmaz. Bu da bitkinin ne kadar faydalı olduğunun bir göstergesidir. Eğer bağırsak sindirim sorunu çeken kişiler, yulaftan faydalanmak isterse burada mutlaka, ürünün saf olmasına dikkat etmesi gerekir. Çünkü ekim esnasında yulaf ve buğday birbiri ile karışıp, dölleme yapabiliyor. Bu durumda bitkinin gluten içermesi anlamına gelir.
Yulafın Besin Değerleri
Ülkemize bolca yetiştiriciliği yapılan yulafın besin değeri ise; yaklaşık 30 gram yulafın içinde %66 karbonhidrat, %17 protein mevcuttur. Yine 30 gramlık yulafta %7 yağ ve %11 lif içeriği mevcuttur. Tüm bunların yanında yulafta bol miktarda demir, fosfor, magnezyum, maganez, bakır, çinko, b5 vitamini, folat, kalsiyum, pridoksin ve niasin yani b3 vitaminleri vardır. Bu vitaminlerin çoğunu bulmak ise çok kolay değildir. Bu nedenle mutlaka düzenli bir şekilde yulaf tüketmek gerekir.
Yulafın Faydaları Nelerdir?
Besin değeri sanıldığından daha fazla olan yulafın faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Ancak en önemli faydalarına bakacak olursak, sindirim sistemini hızlı ve kolay bir şekilde düzenlemesi ve sindirim sorunlarını gidermesidir. Bazı kişilerde aşırı derecede şişlikler meydana gelebilir. Özellikle tüm dünyada kronik kabızlık adeta çığ gibi büyümektedir. Bu gibi sorunların giderilmesinde saf yulaf kullanılması tavsiye edilir. Diğer faydalarına bakacak olursak;
- Yorgun ve enerji kaybı yaşayan kişiler için enerji verir.
Yulafta bulunan karbonhidratlar günlük enerji miktarının çoğunu karşılar. Bu nedenle sabah kahvaltılarda yulaf ezmesi tüketilmesi önerilir. Özellikle yoğun iş temposunda olan kişiler, günlük spor yapan kişiler ve gün içinde fazla enerji harcayan kişiler için ideal bir enerji kaynağıdır. Üstelik diyet yapan kişiler sabah belli bir miktar yulaf tüketirse, gün içinde daha fazla süre tok kalabilir ve kan şekeri düşmeden daha uzun süre enerjik bir şekilde diyetlerine devam edebilirler.
- Vücutta oluşabilecek virüsleri engeller.
Yulaf zengin içeriği sayesinde vücutta oluşabilecek virüslerin önüne geçer. Mantar, egzama ve diğer bakterilere karşı vücudu daha dirençli hale getirir.
- Stres altında olan kişiler için ideal bir besin kaynağıdır.
Kronik stres altında olan kişiler, sürekli kendini nedensiz olarak yorgun hisseden kişiler ve bu nedenlere bağlı olarak bir türlü mutlu olamayan kişiler için kullanılması tavsiye edilir. Özellikle kanser rahatsızlığı sırasında kemoterapi alıp, kendini bitkin hisseden kişiler, gün içinde düzenli olarak yulaf tüketirse daha sağlıklı ve daha enerjik bir vücuda kavuşabilirler.
- Yulaf insülün hassasiyetini artırır.
Tip 2 diyabet hasaları için muhteşem bir besindir. Yulaf vücuda alındığında kan şekeri seviyesini düşürür. Kullanılan insülün ilaçlarının etkisini artırır. Ayrıca fazla kiloya sahip olan şeker hastaları için en çok kullanmaları gereken besinlerin başında gelir.
- Yulaf kansere karşı koruyucu özellik taşır.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde kolon kanseri başta olmak üzere, daha pek çok kanser çeşidinin vücutta oluşup, büyümesini engeller. Bu nedenle ailesinde kanser hastalığı olan bireylerin sıkça yulaf kullanması tavsiye edilir.
- Yulafta bol lif vardır, bu da kabızlık sorununa iyi gelir.
Şişkinlik, kabızlık ya da sindirim sorunu yaşayan kişiler yulaf ve yulafla beraber bol su tüketmeleri gerekir. Birkaç gün boyunca tüketilen yulaf ve bol su sayesinde kabızlık ve şişkinlik sorunu tamamen bitecektir. Kişiler kendilerini daha hafif hissetmeye başlayacaktır. Yulaf setleşen dışkının bağırsakların içinde yumuşamasına ve bağırsaklar içinde daha rahat hareket etmesine yardımcı olur. Bu nedenle gün içinde az hareket eden bireylerin mutlaka bir porsiyon yulaf tüketmeleri gerekir.
- Diyet listelerine eklenen yulaf daha kolay kilo vermeye yardımcı oluyor.
Yulaf diğer tahıllara göre daha fazla lif içerir. Bu nedenle diyet sırasında tam buğday unu ile yapılan ekmekler yerine yulaf unu ile yapılan ekmekler tercih edilmelidir. Gün boyu kişileri daha fazla tok tutar, iştah kesici özelliğe sahiptir. İçerdiği beta glukan sayesinde acıkma hissini sıkça yaşatmaz, az yemeye bağlı olarak ortaya çıkan kan şekeri düşmesini de ortadan kaldırır.
- Yulafın cilde faydaları
Ülkemiz yulaf bakımından oldukça zengindir. Yulaf ise vücut besinleri için zengin içeriğe sahiptir. Ancak yulafın faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Yulafın cilt sağlığına faydaları da oldukça geniştir. Bunlar ise;
- Yulaf deri hastalıklarına iyi gelir.
Vücudu virüslere karşı dirençli kılması ile bilinen yulaf, başta egzama, mantar ve sedef gibi hastalıklara da iyi gelmektedir. Deri hastalıkları için düzenli olarak yulaf kullanabileceğiniz gibi yulaf maskeleri ve kürleri de yapıp, deri hastalıklarının yayılmasını önleyebilirsiniz.
- Yulaf cilde nem desteği sağlar.
Özellikle kuru cilt tipine sahip olan kişiler mutlaka yulaf maskesini denemelidir. Bir kez yapılan yulaf maskesi ile yaklaşık olarak cildin on beş günlük nem ihtiyacını karşılamaktadır. Yani her on beş güne bir yapılan yulaf maskesi cildin daha yumuşak ve nemli olmasını sağlar.
- Sivilce tedavisinde yulafın mucizesi.
Yarım bardak su, yarım bardak yağsız süt ve bir bardak yulafı karıştırıp, cildinize uyguladığınızda sivilce, akne ve siyah noktaları ortadan kaldırabilirsiniz. Bu maske sayesinde cildiniz daha parlak ve daha canlı görünecektir.
- Yulaf cilde peeling etkisi sağlar.
Çok ince hale getirilmiş bir tatlı kaşığı yulafı, bir tatlı kaşığı şekeri ve bir tatlı kaşığı indistan cevizi yağını homojen hale getirene kadar karıştırıp, cilde peeling yaptığınızda ciltteki siyah noktalar ve ölü hücreler temizlenecektir.
- Yulaf cildin daha parlak ve daha sağlıklı görünmesini sağlar.
Her gün makyaj yapmadan önce bir miktar süt ve aynı miktardaki yulafı, bir miktar balı karıştırıp cildinize uygularsanız daha bebeksi bir cilt yapısına kavuşabilirsiniz.
Yulafın Zararları Ve Yan Etkileri
Yulafın zararları ve yan etkileri yoktur. Ancak sadece yulaf tüketerek zayıflamayı düşünmek ve bu yönde hareket etmek, vücudun zarar görmesine neden olur. Eğer yulaf ile diyet yapmak isterseniz mutlaka bir diyetisyenden bilgi almanız tavsiye edilir. Bunun dışında yulafın her hangi bir şekilde zararı görülmemiştir.
Yulaf Nasıl Tüketilir?
Yulaf tüketmek isteyen kişiler, yulaf nasıl tüketilir? Gibi sorular sorabilir. Yulaf farklı şekillerde tüketilebilecek bir bitkidir. Yulaf ezmesi olarak, yulaf kepeği olarak veya yulaf tanesi olarak tüketilir. Yine yulaf unu da tüketime uygundur.