Tuzun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Makalede Neler Var
Tuzun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Tuzun faydaları arasında sağlıklı bir sindirimi desteklemek, vücut hareketlerini kolaylaştırmak, kalp sağlığını büyük oranda güçlendirmek, rehidrasyonun önemli bir hususu olan iyot eksikliğini önlemeye yardımcı olmak bulunur. Ayrıca tuz, diyabet riskini ciddi düzeyde azaltır, ağız ile diş sağlığını geliştirir, solunum yolu sistemini destekler, iştah hissini azaltır, toksinleri yok eder, normal bir kan basıncına destek sağlar ve kanın pH’ının korunması ile yönetilmesine yardımcı olur.
Tuz Nedir?
Tuz, binlerce yıl boyunca kullanılan yaygın bir besindir. Sodyum klorür olarak da bilinen bu besin, çok uzun bir süredir var olmasına ve bugün diyetlerimizin önemli bir parçası olmaya devam etmesine rağmen aşırı tüketimi sebebiyle kötü bir itibar kazanmıştır. Tuz, kimyasal olarak bir asit ile bir bazın birbiriyle olan tepkimesi sonucunda meydana gelir. Tuz, asitte artı yüklü, iyonla bazda ise eksi yüklüdür. Asit ile baz arasındaki tepkime ise nötrleşme tepkimesi olarak bilinir ve bunun sonucunda da tuz ile su ortaya çıkar.
Tuzun Faydaları Nelerdir?
Tuz, sağlığa zararlı bir madde olarak bilinse de içeriğinde birçok önemli bileşen taşır. Şimdi tuzun faydaları neler yakından inceleyelim;
- Tuz Sindirime Yardımcı Olur
Tuzun sindirime nasıl yardım ettiğini bilmek için derin bir inceleme gerekir. Sindirime yardımcı olan birincil madde, klor ve hidrojen iyonlarının varlığını gerektiren hidroklorik asittir (HCI olarak bilinir). Tuz esas olarak klorür ve sodyum iyonlarından meydana gelir. Tuzun tüketilmesi üzerine bu maddeler, bileşenlere ayrılır ve ihtiyaç duyulduğu an vücut tarafından tekrar kullanılır. Oldukça nadiren de olsa ortaya çıkmasına rağmen tuz eksikliği önemli bir yan etki olarak sindirimi büyük oranda engeller.
- Tuzu Sağlıklı Bir Kalp İletimi İçin Temel Besindir
Kalbin kendine ait kalp pili hücreleri olsa da bunların işlevlerini kontrol eden bazı maddeler vardır. Örneğin, sodyum iyonları elektrik uyarılarının iletilmesine yardımcı olur ve böylece bu hücreler, sinyalleri kardiyak hücrelere göndermek üzere uyarılırlar. Bu sorumluluğu potasyum iyonlarıyla beraber paylaşmasına rağmen önemi asla göz ardı edilemez.
- Tuz Vücut Hareketini Kolaylaştırmak İçin Gereklidir
Kalbe benzer bir şekilde ancak daha doğrudan olarak sodyum, hareket ve kasılmalara izin vermek için elektriksel uyarıların, sinirlerden kaslara geçişini sağlamaktadır. Bu uyaranlar olmasaydı eğer, hareket kesinlikle mümkün olmazdı ve gelişmesi ise yıllar alırdı. Bu nedenle çocukların, bu aşamada daha zayıf olduğu için ince motor becerilerini geliştirmesi daha uzun zaman alabilir.
- Tuz İyot Yetersizliğini Engellemeye Yardımcı Olur
İyot, tuzun önemli bir parçası olmasa da bugün temelde dünyadaki geniş popülasyonu etkileyen büyük bir problemi çözen, iyot ile zenginleştirilmek üzere üretilen tüm sofra tuzu için standart bir maddedir. Özellikle de daha yoksul ülkeler, iyotlu tuza sahip olmayabilir ve kendilerini bu önemli mikro mineralden mahrum bırakırlar. İyot metabolizmasında ve sağlıklı hücresel fonksiyonlarda da çok önemli rol oynar. Doğmamış bebeklerin, beyin gelişimi ve vücut sağlığına önemli bir katkı sağladığından dolayı gebeler için de önemli bir madde olarak bilinir.
- Tuz Rehidrasyonun Önemli Bir Unsurudur
Rehidrasyon, sadece içme suyunu değil, aynı zamanda elektrolit dengesini düzenleyen mineral tuzlarını da içermektedir. Terleme esnasında elektrolit ve su kaybederiz. Bu yüzden düzenli bir şekilde izotonik bir sodyum, potasyum ve magnezyum iyonları çözeltisini su ile beraber rehidrat olması için tüketmeliyiz. Suyun yalnız başına kullanılması, su zehirlenmesi olarak da bilinen bir senaryoya sebep olabilir.
- Tuz Diyabet Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur
Birçok kişi tuzun bu faydasını bilmiyor, ancak sodyum, insülinin kan glikozuna duyarlılığını korumada oldukça önemli bir rol oynar. Magnezyumun yanı sıra sodyum, insülinin amaçlandığı gibi işlev görmesini sağlamaya ve zamanında glikozu temizlemeye ciddi oranda yardımcı olur. Özellikle de Tip 2 diyabet hastaları, düşük glikoz kontrolü sonucu ortaya çıkan sık insülin duyarlılığından muzdariptir.
- Tuz Ağız Sağlığını Teşvik Eder
Tuzlu su gargarası, ağız sağlığını korumak, ağızdaki aşırı düzeyde olan bakterileri temizlemek ve bu bakterilerin, sağlık üzerindeki etkilerini minimuma indirmek için en basit çözümlerden biridir. Tuzlu su gargarası, strep boğazı ile kanser yaralarını (ağız ülseri olarak da bilinir) yönetmek ve ayrıca dişeti iltihabı geliştirme olasılığını azaltmak ya da diş ağrısını yönetmek için de kullanılabilir. Bazı diş macunları, beyazlatıcı madde olarak tuz kullanır. Çünkü mikronize boyutlu moleküller, diş beyazlatmaya ciddi düzeyde yardımcı olabilir.
- Tuz Solunum Sağlığını Arttırır
Tuz, anti-bakteriyel, mukolitik ve anti-enflamatuar özelliklere sahip, solunum sistemimizin sağlığını önemli ölçüde arttırmaya yardımcı olan eşsiz bir bileşiktir. Birçok insan bunu bilmese de burun deliğinde ultra saf mikronize tuz solumak, bu etkileri akciğerlerde ortaya çıkarabilir. Bu teknik, haloterapi olarak da bilinir ve alerjileri azaltmak ile astımı yönetmede potansiyel bir tedavi yöntemidir.
- Tuz İştah Hissini Azaltır
Tuz üzerinde yıllardır yapılan araştırmalarda, iştahı bastırmaya yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar bulunmuştur. Fazla iştah hissi genellikle abur cuburla dindirilmeye çalışılır ve bu durum da vücudumuz için zararlı olan sayısız kalori sağlar. Basit bir tuzlu su içeceğinin tüketilmesi, iştah hissi ile beraber açlığı bastırabilir ve sonsuz kaloriden tasarruf etmenizi sağlar. Çeşitli isteklerin, hücresel düzeyde sahip olduğumuz besin ihtiyacını yansıttığına inanılmaktadır.
- Tuz Doğal Bir Peeling Görevi Görür
Tuz, gözeneklerini temizleyen ve sivilce oluşumunu engelleyen etkili, ucuz ve çevre dostu bir maddedir. Tuzun bu anti-bakteriyel doğası sayesinde hücrelerdeki döküntüler kaldırılır ve iltihaplı sivilcelere sebep olan bakteriler bölgeden uzaklaştırılır. Yüzünüzü temiz ve ışıltılı yapmak için haftada birkaç defa tuz ile peeling yapabilirsiniz.
- Tuz Toksinleri Yok Etmeye Yardımcı Olur
Tuzun içeriğindeki önemli besinler, toksinlerin yok edilmesine yardımcı olur. Özellikle de tuzun antifungal özellikleri sayesinde ayak ve el mantarları rahat bir şekilde tedavi edilebilir.
- Tuz Tansiyonu Yönetebilir
Yüksek miktarda tuz tüketiminin kan basıncını çok olumsuz bir yönde etkilediği doğru olsa da tuzun tüketiminin kesilmesini düşünmek yanlış olacaktır. Elektrolit dengesinin, hem potasyum hem de sodyum açısından zengin yiyeceklerin tüketimi ile sürdürülmesi gereklidir. Yemeklerde sofra tuzu kullanmak (tüketimi kontrol altında tutulmalıdır) kan basıncını düzenlemenin en iyi yolu olarak bilinir.
- Tuz Normal Kan pH’ını Sürdürmeye Yardımcı Olur
Tuz, doğal bir şekilde nötr pH değerindedir. Bu durum da vücudumuzun ideal olarak aradığı önemli bir unsurdur. Normal pH’ımız hafif bir şekilde alkali olsa da birçok nötr gıda alımı bu dengenin korunmasına yardımcı olur. Bu önemli husus, beyin için de çok önemlidir. Çünkü pH’taki küçük değişiklikler hayatı tehdit edici olabilir.
- Tuz Kolesterolü Normalleştirir
Yapılan araştırmalar, tuz bakımından düşük diyetlerin, diğer önemli fonksiyonlarını gösteren kandaki lipit fonksiyon bozukluğunun en yüksek seviyelerine tekabül ettiğini göstermiştir. Düşük tuz alımı, kötü kolesterol, trigliserit ve LDL düzeylerinin artmasına neden olabilir.
Benzer Konular >>>>>> Kaya Tuzunun Faydaları ve Zararları
Tuzun Vücuda Faydaları
Fazla tüketildiğinde insan vücuda zarar veren tuz mutlaka tüketim miktarına dikkat edilerek tüketildiğinde oldukça faydalıdır. İşte tuzun vücuda faydaları;
- Solun yolu hastalıklarına yakalananlar tuz tüketerek tuz tükettiklerinde bakterilerin yok olmasını sağlar
- Tuz yada tuzlu su sinüs kanallarını açmak için çok etkilidir
- İnsülin değerinin düşmesine destek olur
- Tuz eksikliği balgamın artmasına neden olur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Tuz egzama göz hastalıkları, saç dökülmesi, aşırı terleme dahil etkilidir
- Vücuttaki tuz oranı düştükçe hastalığa yakalanma oranı yükselir
İnsanın Günlük Tuz İhtiyacı Ne Kadardır?
Sağlıklı bir bireyin günlük tuz tüketimi ortalama 5 Gram kadardır. Fazla tuz tüketimi kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve inme olasılığını yükseltir. Dünya üzerinde yapılan çalışmalara göre tuz tüketimi 10 ile 12 gram arasındadır. Buda günlük tüketimin neredeyse 2 katından fazladır.
Tuzun Ayağa Faydaları
Gündelik yaşantımızda çok sık kullandığımız tuzun ayağa faydaları bulunmaktadır. Ayak bakımı için sıkça kullanılan tuzlu su ayak kokusu, ayak mantarı, ayaklarda terleme ve kaşıntı dahil bir çok ayak sorununa iyi gelmektedir. Özellikle ayakları tuzlu suda bekletmek ayakların kan dolaşımını hızlandırır ve ayak mantarı, koku, akıntı, kaşıntı ve kabuklaşma gibi sorunların hızlıca ortadan kalmasını sağlar.
Tuzun Cilde Faydaları ve Zararları
Sedef ve egzama sorunları gibi durumlar ile iltihaplanmayı ve kaşıntıyı hafifletmek amacıyla bir tuz macunu kullanılabilir. Bakterilerle beraber enfeksiyonu da önlemek için yaralara da seyreltilerek uygulanabilir. Sonuç olarak kontrollü bir şekilde tuz alımı, vücut ve cilt için oldukça önem taşır
Tuzun Zararları
Tuzun faydaları olduğu gibi tuzun zararları da bulunmaktadır. Fazla tuz tüketmek oldukça zararlıdır. Bir çok gıda maddesinde tuz bulunduğu için yemek masasındaki tuzluğu kaldırmak bile tuz alımını dengeleyebilirsiniz. Günlük alınması gereken tuz miktarı 5 gram iken bir çok insan daha fazla tuz tüketmektedir.
Fazla Tuz Tüketmenin Zararları
- Kalp yetmezliği ve kalp krizine neden olur
- Mide kanserine neden olur
- Astım krizi
- Yararlı organizmaların yok olmasına neden olur
- Şişmanlama ve kireçlenmeye neden olur
- Yüksek tansiyona neden olur
- Damar tıkanıklığı ve hipertansiyona neden olur
- Bağırsakların yavaş çalışmasına neden olur
- Böbrek taşına neden olur.
Unutmayın tuzun böbreğe zararları oldukça fazla olduğundan kesinlikle kullanırken dikkatli olmalısınız. Fazla tuz tansiyonu yükselterek böbreklerde sorunların oluşmasına neden olur. Kronik böbrek yetmezliğin en büyük sebeplerinden biride fazla tuz tüketmektedir. Böbrek hastalarının tuz tüketmesi kesinlikle yasaktır.