Ter Kokusu Nedenleri? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Makalede Neler Var
Ter Kokusu Nedenleri? Belirtileri ve Tedavi Yönitemler Vücudumuz terleyince kötü kokulara sebebiyet verebilir. Peki neden terimiz kötü kokuyor? Gelin ter kokusunun nasıl oluştuğunu birlikte inceleyelim.
Son zamanlardaki çalışmaların gösterdiği sonuçlara bakılacak olursa, aslında terimiz kokmuyor fakat terimiz sadece vücudumuzda bulunan bir bakteriyle temas halinde bulunduğu zaman koktuğu gözlemlenmiştir. Ter o bakteri ile temas halinde bulunduğunda verdiği reaksiyon sonucu oluşan koku aslında bizi rahatsız eder.
Normal şartlarda ter kokmamaktadır fakat bu bakteri ile temas halinde bulunduğunda ter kokuyor. Dehidratasyon sonucu yani vücudun susuz kalması ya da yeterince su almamış olması da terin kokmasına sebep olmaktadır. Yani vücudumuzun su ihtiyacını karşılayamadığımızda da terimizin kötü koktuğunu görebiliriz. Çok stresli olduğumuz durumlarda terimiz kokar.
Giydiğimiz kıyafetler, kumaşlar kullandığımız parfümler ve hatta yediğimiz yiyeceklerin bile ter kokusuna etkisi vardır. Yani gündelik hayatta giydiğimiz kıyafetler, kullandığımız parfümler ve yediğimiz yiyecekler de ter kokusunu etkileyen faktörlerdendir. Peki bu şeyler neden terimizin kokmasına sebep olur. Gelin hep birlikte inceleyelim
Stres terin kokmasına neden sebebiyet verir?
Stresli olduğumuz durumlarda tüm vücudumuzun terlemeye başladığını görebiliriz. Bu zamanda vücudumuz kortizol hormonunu salgılamaktadır. Bakteriler ise kıyafetimiz ile karışır ve terimizin kötü kokmasına sebebiyet verir.
Sentetik kıyafetler terimizin kokmasına neden sebebiyet verir?
Sentetik kumaşlar, pamuksu kumaşlarda olduğu gibi teri emmez. Bu yüzden ter vücudumuz ve sentetik kıyafetimiz arasında kalır. Çok terleyen birisi olduğunuzu düşünüyorsanız rayon ya da polyester gibi daha da çok terlemenize sebebiyet veren ve daha kötü kokmanıza yol açabilecek olan kumaşlardan uzak durmanız ufak bir tavsiye.
Parfümler neden terimizin kokmasına yol açar?
Gündelik hayatımızda kullandığımız parfümler de kötü kokmamıza neden olabilir. Aslında düşündüğümüzde kötü kokumuzu engellemek ya da bastırmak için kullandığımız parfümler de terimizin kötü kokmasına sebep olabilmektedir.
Anti bakteriyel özelliklere sahip olmayan bazı parfümler piyasada bulunmaktadır. Bu parfümler vücuda sıkıldığında terle birleşip oluşturduğu bakterilerden dolayı terimizin kokmasına sebep olur. Vücudumuzla birleştiği andan itibaren vücudumuzda bu kötü kokuyu yayacak şekilde çoğalmaya başlar.
Yediğimiz yemekler neden terimizin kokmasına yol açar?
Kötü kokunun diğer bir sebebi olan yemeklerdir. Düşük karbonhidratlı beslenmekte terdeki kötü kokuyu arttırmaktadır. Bu yüzden yemek yerken karbonhidratlı yiyecekleri de yemeyi ihmal etmemeliyiz. Karbonhidratlı yiyeceklerin yanında yediğimiz tatlılar da sebebiyet vermektedir.
Tatlılar sadece göbeğimizdeki yağların artmasına neden olmaz. Ter kokusu üzerinde de etkisi vardır. Gereğinden fazla şeker alımı da şekeri alkole döndüren mayaların sayısını arttırmaktadır. Bu olay vücudumuzun kötü kokmasına yol açar.
Ter Kokusu Nasıl Önlenir? Ter Kokusuna Ne İyi Gelir?
Terleme vücutta önemli bir reaksiyondur. Terleme sayesinde vücudumuzun ısısı dengelenir, bedenimiz toksinlerden arınır ve vücudumuza fazla gelen sıvıları atar onlardan kurtuluruz. Yani bir boşaltım şeklidir terleme. Aslında ter sıvısı renksiz ve kokusuzdur. Ancak koltuk altı gibi sıcak ve nemli bir ortamda bakteriler daha hızlı çoğaldığı için terin kokmasına sebebiyet verir. Gelin hep birlikte ter kokusuna neyin iyi geldiğini ve nasıl önleneceğini inceleyelim.
- Ter kokusu ve ya koltuk altı kokusundan rahatsız oluyorsanız bir dahiliye doktorunuza başvurup vitamin testi yaptırın. Vitamin eksikliğiniz var ise gerekli tavsiyeleri size doktorunuz yapacaktır. Böylece ter kokusuna sebep olan bir sorundan kurtulmuş olursunuz. Ter kokusu tedavisinı yaptırarak ter kokularından kurtulmuş olursunuz.
- Haftada birkaç kez en çok terleyen bölgenizi anti bakteriyel sabunlarla yıkayıp temizleyin. Bu yöntem de ter kokunuzun geçmesinde size yardımcı olabilir.
- Vücudunuzda kıllarını aldığınız bölgelerin temizliğini düzenli olarak yapın eğer o bölgeleriniz kıllı olursa bu da terinizin kötü kokmasına sebep olabilir.
- Kullanmakta olduğunuz ilaçları gözden geçirmenizde tavsiye var. Eğer kullandığınız ilaçların yan etkileri varsa ve bu yan etkilerden birisi koku yapması ise bu ilacı muadili ile değiştirin. Böylece ter kokunuzu engellemiş olursunuz.
- Vücudunuzun temiz olması da ter kokunuzu önler. Düzenli olarak banyo yapmak ve hijyenik kalmak sizin ter kokunuzu engeller. Bu yüzden temizliğinize dikkat edin ve düzenli olarak banyo yapın.
- Sentetik kıyafetler yerine pamuk kıyafetler tercih edin. Sentetik kıyafetlerin terleri emmediğini unutmayın. Vücudunuz ile kıyafetiniz arasında kalan terler kokmaya başlar ve size kötü kokular hissettirebilir. Bu yüzden kıyafetlerinizde pamuklu şeyleri tercih edin.
- Gündelik olarak 2 ve ya 2.5 litre su için. Düzenli olarak su içmek vücutta oluşan toksinleri temizler. Vücudunuzda oluşan toksinler ne kadar azalırsa terinizin kokması da bir o kadar azalacaktır.
Ter kokusuna ne iyi gelir?
Limon terlemeden kurtulmak için iyi bir yol. Bunun nedeni ise limonun sitrik asit içermesinden kaynaklanıyor. Terlemeden dolayı deride kalmış olan bakterileri yok eden bir şeydir sitrik asit. Böylelikle bu bakterilerden kurtulmuş olursunuz. Limon, teri azaltmakla kalmamakla birlikte koltuk altı ya da diğer bölgeleri beyazlatıcı etkisi de bulunmaktadır.
Ter kokusu için karbonatta iyi gelmektedir. Ter kokusu ile limonun suyunu karıştırıp macun haline getirdiğiniz de terleyen bölgenize sürün. Sürdükten sonra yarım saat bekleyin. Bekledikten sonra ise soğuk su ile yıkayın. Böylelikle koku sorununu ortadan kaldırırsınız.
Ter Kokusunu Engelleyen Bitkisel Yollar Nelerdir?
Ter kokusu için bitkisel yollar vardır. Gelin bunları inceleyelim.
Ter kokusu için karbonat ve ter kokusu için limon en çok tercih edilen bitkisel yollardır. Limon ve karbonatı karıştırıp macun haline geldikten sonra kokunun oluştuğu bölgeye sürün yarım saat bekleyin ve durulayın. Bu yöntem en bilindik yöntemlerden birisidir. Bunun yanında elma sirkesi, patates, Hindistan cevizi, buğday çimi, siyah çay, domates suyu ve su da bulunmaktadır. Hadi gelin bunları inceleyelim.
Elma sirkesi
Mutfağınızda terlemeye karşı bulunan en etkili malzemelerden birisi olan elma sirkesi kokuya iyi gelir. Biraz su ile birlikte karıştırılmış olan elma sirkesini terleyen bölgeye sürmek kokuyu önleyecektir. Gece yatmadan önce sürdüğünüz bölgeyi sabah su ile iyice durulayın.
Patates
Ter bölgelerinde bulunan ter bezlerinin ürettiği ter miktarını dengeleyerek kontrol eder. Aynı şekilde pH seviyesini de kontrol eder. Kullanmak istediğiniz patatesin temiz olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Patatesi dilimler halinde kestikten sonra terleme sorunu yaşadığınız bölgeye dilimleri yerleştirin ve hafifçe ovalamaya başlayın. 10 dakika gibi bir süre devam edin ve sonra uyguladığınız bölgeyi bolca su ile yıkayın.
Siyah Çay
İçinde bulundurduğu tanik asit nedeniyle aşırı terlemeye ve kötü ter kokusuna karşı etkili bir yöntemdir. Tanik asitin sıkıştırıcı olan özelliği ter bezlerinin büzülmesini sağlar. Bu yüzden o bölgenin daha az ter oluşturmasını sağlar. Ilık bir suyun içerisine bir çay poşeti yerleştirin ve birkaç dakikalığına ıslatın. Eğer el ve ayaklarınız için bu yöntemi kullanacaksanız siyah çayın suyunu kullana bilirsiniz.
Fakat koltuk altı için kullanmak istiyorsanız ıslatılmış siyah çay poşetini kullanmanız daha doğru olacaktır. Koltuk altınıza iyice ıslatılmış olan siyah çay poşetlerini yerleştiriniz. 10 ila 20 dakika arasında bekletiniz. Sonrasında ise uyguladığınız bölgeyi su ile temizleyiniz.
Siz de bu yöntemler ile ter kokunuzdan kurtulabilirsiniz.