Tarçının Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Tarçının Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tarçın, her evin mutfağında baharat olarak bulunan güzel kokulu bir bitkidir. Tatlılar başta olmak üzere çeşitli yemeklerin içine baharat olarak ta kullanılabilir. Tarçın sadece baharat olarak değil, farklı şekillerde de insan sağlığında kullanılmaktadır. Kozmetik alanında ve hazır gıdalarda bolca kullanımı yapılır. Şifaları ise saymakla bitmeyecek kadar fazla olduğu bilinir. Tarçın tarihi eski olsa da ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaz. Buna rağmen tadı ve hoş kokusu sayesinde hemen her evde kullanımı yapılmaktadır. Özellikle kış aylarında bitki çayı olarak kullanılmaktadır.
Tarçın Nedir?
Botanik bir bitki olan tarçın, defnegiller familyasının bir üyesidir. Tarçın bitkisi bir ağaçtır, bu ağaç iki yaşına girdiğinde gövdesinin yarısı kesilir. Bu sayede yeni şıvgınlar verir, işte bu filizler 2 cm ulaştığında soyularak kurutulmaya alınır. Kabuk tarçının serüveni bu şekilde başlar. Kabuk tarçınların öğütülmesi ile toz tarçın elde edilir. Yine kabuk ve toz şeklinde kullanımına ek olarak yağ olarak ta kullanılmaktadır.
Tarçın ağacının en tepe noktasında tolu halde minik beyaz çiçekler açar. Çiçekler daha sonra meyveye dönüşür, meyvelerinin yarısı ise kalın yapraklardan oluşur. Tarçın toz baharat olarak kullanılsa da çok farklı şekillerde de kullanımı yapılmaktadır. Örneğin oda kokularında, parfümlerde, şaraplarda ve kozmetik alanlarda kullanımı yapılamaktadır. Botanik bir bitki olan tarçının yetiştiği bölgeler ise; başta Madagaskar olmak üzere, Endonezya ve malezya’dır. Yine birezilya’da da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Tarçının Besin Değeri
Dünyada popüler baharatlardan biri olan tarçının besin değeri oldukça fazladır. Özellikle sarımsak gibi doğal antibiyotik özelliğe sahip bitkinin bile önüne geçmiştir. Buna ek olarak mutlaka her evde baharat olarak kullanılması uzmanların tavsiyesidir. Çünkü tarçın 26 baharatın antioksidan özellikleri bakımından önüne geçmeyi başarmışır. Dolayısı ile tarçın içeriğinde bol miktarda antioksidan barındırır. Detoks sularında da kabuk tarçın kullanılmasının esas sebebi, antioksidan bakımından son derece zengin olmasıdır. Bunun dışında tarçının içinde; protein, karbonhidrat, lif, k vitamini, kalsiyum, demir, maganez ve bolca potasyum mevcuttur. Fosfor ve çinko gibi mineraller bakımında da oldukça zengindir. İçerdiği kalori miktarı ise bir yemek kaşığında 19 kalori mevcuttur.
Tarçının Faydaları
Hem toprak hem de hava bakımından oldukça zengin bölgelerde yetişen tarçın, adeta doğanın pek çok faydasını içerisinde barındırır. Özellikle klinik araştırmalara konu olan tarçın, pek çok kanser hastalığının da önüne geçtiği kanıtlanmıştır. Nerede ise her gün tükettiğimiz tarçının faydaları ise;
- Tarçın kansere karşı koruma sağlar.
Araştırmalar sonucunda tarçının kanser hücrelerinin yayılmasını önlediği görülmüştür. Serbest radikallerin vücutta ilerlemesini önleyerek, kanser riskini azaltır.
- Tarçın kronik kabızlığa ve sindirim sorunlarına iyi gelir.
Tarçın, bağırsaklarda bulunan kötü bakterilerin hızla uzaklaşmasını sağlayarak, kabızlık gibi sorunların önüne geçer. Sürekli olarak hazımsızlık sorunları ile savaşmak zorunda olan kişiler gün içinde bir fincan tarçın çayı içebilir. Buna ek olarak toz tarçın kullanımı yapılarak ta bağırsak sağlığı desteklenebilir.
- Tarçın tatlı krizlerini önlemek için tüketilmelidir.
Tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Dolayısı ile sık sık veya ara ara yaşanan tatlı krizlerinin önüne geçer. Bu sayede aşırı çikolata veya tatlı tüketimine bağlı olarak meydana gelen kilo alımının önüne geçer. Yine açlık kan şekerini de düzenleyici bir etkiye sahiptir. Yani ani acıkmaların önüne geçerek, fazla acıkmanın etkilerini azaltır.
- Tarçın ve tarçın yağı kas gevşetici olarak kullanılır.
Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde tarçının kas gevşetici özelliği olduğu kanıtlanmıştır. Kas ağrılarında veya kemik ağrılarında tarçın yağı ile sorunlu bölgeye masaj yapılması veya düzenli olarak tarçın tüketilmesi tavsiye edilir. Kasların rahatlamasına yardımcı olur.
- Tarçın vücuttaki yağı eritir.
Tarçın damar içinde biriken yağ ve şekerin erimesine katkı sağlar. Bu nedenle uzmanlar, tarçını kolesterolü düşürmek için kullanılmasını tavsiye eder. Her yemekte az miktarda tarçın kullanılması hem vücut şekerinin düzelmesine hem de kolesterolün düşmesine yardımcı olacaktır.
- Kabuk tarçın kış hastalıklarına ve boğaz ağrısına iyi gelir.
Sadece kabuk tarçın çayı tüketerek veya ıhlamur ile beraber tüketilerek kullanıldığında gribal enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Müthiş bir şekilde antioksidan kaynağı olan tarçın bronşların açılmasına ve boğaz enfeksiyonlarına da iyi gelir. Yine doğal bir antibiyotik olan tarçın sayesinde vücutta oluşan iltihaplardan da kurtulabilirsiniz.
- Tarçın beyin sağlığı açısından son derece önemli besinlerin başında gelir.
Tarçın içerdiği besinler sayesinde beyin fonksiyonlarının artmasına katkı sağlarken unutkanlık ve Alzheimer hastalığının da önüne geçer. Yine beyin kıvrımlarında oluşan toksinlerin atılmasına da katkı sağlar. Bu nedenle kişiler mümkün olduğunca düzenli bir şekilde tarçın tüketmelidir.
- Tarçın ruhsal hastalıklara iyi gelir.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde beyinde oluşan toksinleri atar. Bu sayede sinir ve stresi azaltır. Yine müthiş yatıştırıcı kokusu sayesinde depresyonun etkilerini en aza indirir. Tarçın ruhsal sorunlar için çay olarak tüketilebileceği gibi yağ formunda da kullanılabilir. Yine oda kokusu olarak kullanıldığında, ortamdaki elektriğin azalmasına yardımcı olur.
- Tarçın Parkinson hastalığın hafiflemesine yardımcı olur.
Yapılan klinik testler sonucunda Parkinson hastalığının baştan önlenmesinde tarçının büyük katkı sağladığı görülmüştür. Ancak ilerleyen evrelerde, hastalığın tedavisinde fayda sağlamaz. Sadece etkilerini azaltır. Bu bilinçte tüketilmesi faydalı olacaktır.
- Tarçın diş eti hastalıklarında ve diş çürüklerinde kullanılabilecek eşsiz bir bitkidir.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde kekik bitkisinden bile daha fazla fayda sağladığı görülmüştür. Özellikle diş eti çekilmelerinde ve diş çürüklerinde kullanılmalıdır. Diş çürümelerini durdurarak daha hijyenik bir ağız yapısına kavuşmanıza yardımcı olur. Ağız içi bakterilerin ortadan kalkmasını sağlar.
- Tarçın cilt güzelliği ve bakımında kullanılır.
Bazı kremlerde, sabunlarda ve vücut temizlik ürünlerinde tarçın kullanılmaktadır. Bu da cildin yenilenmesine, güzelleşmesinde ve gençleşmesinde harika bir özelliğe sahiptir. Özellikle doğal tarçın sabunları sivilce tedavilerinde oldukça etkili bir role sahiptir.
Tarçının Zararları
Tarçın binlerce faydaya sahip olsa da bilinçsiz ve fazla kullanımı sonrası bir takım sorunları da beraberinde getirebilir. Tarçının zararları ise;
- Tarçın fazla tüketilirse ishal ve kabızlık gibi sorunları beraberinde getirir. Bu nedenle çok aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekir.
- Tansiyon hastalarının da fazla kullanmaması tavsiye edilir.
- Hamilelerin tarçından özellikle kabuklu tarçın çayından kesinlikle uzak durması gerekir. Aksi halde erken doğuma neden olduğu gözlemlenmiştir.
- Bunun dışında ameliyat olacak ya da implant tedavisi görecek olan kişilerin bir süre tarçından uzak durması tavsiye edilir.
- Tarçın yağı ciltte kızarıklık ve tahrişe neden olur. Bu yüzden direk cilde temas ettirilmemelidir. Diğer bitkisel yağlar ile seyreltilerek kullanılması gerekir.
Tarçın Nasıl Tüketilir?
Tarçın doğanın en güzel nimetlerinden biridir. Çok farklı şekillerde kullanımı yapılır. Bunlar ise;
Toz tarçın; yemeklerde, içeceklerin üzerinde veya tatlılarda toz tarçın kullanılabilir. Ancak çok fazla kullanımı yapılırsa, mide bulantısına neden olur. Bu sebeple bir çay kaşığının ucu kadar kullanmak yeterli olacaktır.
Kabuk tarçın; bitki çayı olarak kabuk tarçın kullanımı yapılabilir. Yine detoks sularında kabuk tarçın kullanılabilir. Özellikle kış aylarında bitki çaylarının içine ilave edilebilir.
Tarçın yağı; kas ağrılarında ve cilt güzelliği için tarçın yağı kullanılır.
Kozmetik alanda; sabunda, parfümlerde veya cilt kremlerinde tarçın kullanımı yapılmaktadır.