Sucuk Yemenin Faydaları ve Zararları
Makalede Neler Var
Sucuk Yemenin Faydaları ve Zararları Sucuk, özellikle de bizim kültürümüzde kahvaltı menüsünün vazgeçilmezleri arasındadır. Sucuk, işlenmiş et sınıfına girer. Bundan dolayı sucuğun yağ ve protein oranları son derece yüksektir. Bu yüzden fazla olmamak kaydıyla sucuk yemek, bazı faydalar sağlar. Ancak fazla sucuk tüketmek özellikle kilo takıntısı olanlar için iyi bir seçim olmayacaktır.
Sucuk Yemenin Faydaları Nelerdir?
Sucuk yemenin faydaları genel olarak şunlardır:
- Sucuk Yüksek Oranda Protein İçerir
Pastırma gibi sucuk da porsiyon başına birkaç gram tam protein içerir ve her biri günlük tüketme ihtiyacınız olan dokuz amino asidin tümünü sağlar. Vücut, yağsız kas kütlesi ile beraber hormon dengesini korumak, beyin fonksiyonlarına yardımcı olmak ve diğer dokuları sağlıklı, işlevsel tutabilmek için protein kullanır. Uzmanlara göre ortalama bir insan her gün kilo oranlarına göre kilogram başına ortalama olarak 0.4 ile 0.5 gram proteine ihtiyaç duymaktadır.
- Sucuk B12 Vitamini Kaynağıdır
Sucuk, sağlıklı kırmızı kan hücreleri için önemli bir besin olan B-12 vitamini sağlar. B-12 vitamini, kanın oksijen taşımak için ihtiyaç duyduğu protein olan hemoglobin yapılmasına izin verir. Yeteri oranda B-12 tüketmek, yağları ve proteini metabolize etmenize yardımcı olur, beyin fonksiyonunda önemli bir rol oynar ve sizi B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilecek sinir hasarından korur. Özellikle de yağsız sucuk, B vitaminlerinin iyi bir karışımını sağlar.
B12 gibi B1 vitamini de vücutta çeşitli metabolik süreçleri mümkün kılar. Ayrıca sinirler ile birlikte kas dokularının büyümesini ve onarımını destekler. B2 vitamini ise enerji üretimine yardımcı olur. Ayrıca dokuların büyümesinde ve onarımında rol oynar. İyi görmeyi kolaylaştırır ve sağlıklı cildi teşvik eder. Sucuk ayrıca, mükemmel bir B3 vitamini kaynağıdır. Bu vitamin, enerjinin metabolizmadan salınmasını kolaylaştırır. Ayrıca sindirim sisteminin ve cildin sağlığını destekler. Son olarak B6 vitamini ise metabolizmada rol oynar. Merkezi sinir sisteminin fonksiyonları ile beraber metabolizmayı destekler ve canlılığı arttırır
- Sucuk Vücuda Demir Sağlar
Sucuk, hemoglobin üretimi için de önemli olan önemli bir mineral olan demir içerir. Her hemoglobin proteini dört demir atomu içerir ve günlük olarak yeterli miktarda demir tüketmek, kırmızı kan hücresi işlevini desteklemek için yeterli hemoglobin yapabilmenizi sağlar. Demir ayrıca, kaslarınızın oksijen depolamak için kullandığı bir protein olan miyoglobinin bir bileşenini oluşturur.
- Sucuk Hücreleri Korur
Sucukta var olan vitaminler, vücuttaki çeşitli hücrelerin korunmasına yardımcı olur. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin onarımı, oluşumu ve bakımı gibi uygun işlevler için gereklidir. Bu vitamin sinir hücrelerinin sağlığını korumaya yardımcı olur. Güçlü sinir sistemini korur.
- Sucuk Yorgunluğu Önler
Sucuk yemek, zayıflık ve yorgunluktan kurtulma sağlar. Çünkü sucuk, çalışma basıncını tedavi etmek için vücudun dayanıklılığını arttırır.
- Sucuk Cildi Onarmaya Yardımcı Olur
Proteinler çoğunlukla cildin yırtılmasından ve aşınmasından geçen dokuları güçlendirir. Kollajen, sürekli canlandırılması gereken dokuları, hücreleri ve organları güçlendirir. Yapılan çalışma, dermal kollajen protein sentezini geri kazanmaya yardımcı olan etkili kollajen sonuçlarını göstermektedir. Bu yüzden aşırı olmamak kaydıyla sucuk tüketilmesi önerilmektedir. Sucuk ayrıca, çocukları korumaya yardımcı olur.
- Sucuktaki Maddeler Saçları Onarır
Protein saç sağlığını korumak için önemlidir ve hasarı önler. Çalışma, proteinin saç büyümesinde hayati bir rol oynadığını göstermektedir. Bu etkiler nedeniyle protein, saç kremi gibi saç bakım ürünlerini geliştirmek için kullanılır. Sucuk da yeteri oranda protein barındırır.
- Sucuk Yemek Bağışıklığı Kuvvetlendirir
Piridoksin, vücudun bağışıklık gücünü arttırmada hayati bir role sahiptir. Vücutta bu madde olmadığı zaman mağdur edebilecek çeşitli enfeksiyonları arttırır. Sucuk yüksek oranda piridoksin barındırır.
- Sucuk Böbrek Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Sucuk, çeşitli kalp rahatsızlıklarından korunmaya yardımcı olan yağ seviyesini kontrol eder. Ayrıca böbrek taşı oluşumunu önler ve böbreklerin şekli ile beraber sağlığını da korur.
- Sucuk Yemek Sindirime Yardımcı Olur
Sucukta var olan niasin, sindirim sisteminin işlevlerine yardımcı olur, iştahı, parlayan cildi ve sinirlerin işlevini geliştirir.
- Sucuk Diyabet (Şeker Hastalığı) Semptomlarına İyi Gelebilir
B3 vitamini, diyabet ve yüksek kan şekeri seviyesini iyileştirmeye yardımcı olur. B3 vitamini, diyabetik insanlar için HBA1C seviyesi ile başa çıkmak için yararlıdır. Bu yüzden doktor önerisi alarak yeteri oranda sucuk tüketilebilir.
- Sucuk Bilişsel İşlevi Geliştirir
Sucukta bulunan fosfor beyin içi hücrelerinde bulunur. Yeterli miktarda fosfor, beyin fonksiyonunun yanı sıra gelişimini ve bilişsel büyümesini desteklemeye yardımcı olur. Demans ve Alzheimer hastalığı şansını önler.
- Sucuk Hücreleri Onarır
Sucukta bulunan bileşenler, vücut hücrelerinin olası yırtılmalardan korunmasının yanı sıra yırtılma sürecini de onarır. Protein oluşumuna yardımcı olur ve vücudun hormonlarını uyarır.
- Sucuk İyi Bir Magnezyum Kaynağı Olabilir
Magnezyum, güçlü dişlerin ve kemiklerin gelişimi için hayati bir mineraldir. Ayrıca kan basıncını sabit tutmaya yardımcı olur. Sucuktaki magnezyum, kardiyovasküler sağlığı iyileştirir ve kalp hastalığı riskini azaltır. Magnezyum ayrıca vücutta sağlıklı bir enerji dengesinin korunmasına yardımcı olur.
- Sucuk Yemek Kas Kütlesini Geliştirir
Diğer birçok hayvansal gıda ile birlikte sucuk, yüksek kaliteli proteinin en iyi diyet kaynaklarından biridir. Yaşla birlikte kas kütlesinin korunması önemli bir sağlık konusudur. Egzersiz ve uygun diyet olmadan kas kütlesi, yaş ile birlikte dejenere olur. Bu durum da yaşa bağlı birçok sağlık problemiyle ilişkili olumsuz bir değişikliktir. En ciddi vakalarda kas kaybı, çok düşük kas kütlesi seviyeleri ve düşük yaşam kalitesi ile karakterize sarkopeni adı verilen bir duruma yol açabilir.
Sarkopeni en çok yaşlı insanlar arasında görülür. Tüm esansiyel amino asitleri içeren yüksek kaliteli protein, özellikle kuvvet antrenmanı ile birleştiğinde kas kütlesinin bakımı için çok önemlidir. Yetersiz kaliteli protein alımı yaşa bağlı kas dejenerasyonunu hızlandırabilir ve sarkopeni riskini arttırabilir. Sucuk ve diğer protein açısından zengin hayvansal gıdalar yemek, kas kütlelerini güçlendirmeye yardımcı olan yüksek oranla kaliteli proteinin yeterli diyet alımını sağlamak için mükemmel bir yoldur. Çünkü sucuk, mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır, bu nedenle kas kütlesinin büyümesi ve bakımı için etkilidir.
- Sucuk Geliştirilmiş Egzersiz Performansı Sağlar
Sucuk tüketimi, sadece kas kütlesinin bakımı için yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda kas fonksiyonunu ve fiziksel performansı da geliştirebilir. Yüksek kaliteli protein açısından zengin olmasının yanı sıra kaslar için faydalı olan çeşitli sağlıklı besinler de içerir. Bunlar kreatin, taurin ve beta-alanini içerir. Beta-alanin, vücutta karnosin üretmek için kullanılan bir amino asittir.
Karnosin, kas fonksiyonu için önemli olan bir maddedir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri aslında azalmış yorgunluk ve gelişmiş fiziksel performans ile ilişkilendirilmiştir. Beta-alanin bakımından düşük olan vejetaryen veya vegan diyetlerini takiben, zaman içinde kaslardaki karnosin miktarını azaltabilir. Buna karşılık, yüksek miktarda beta-alanin alımı da kasların karnosin düzeylerinde önemli artışlara neden olabilir. Sonuç olarak sucuk gibi zengin beta-alanin kaynakları, fiziksel olacak şekilde aktivitelerini yüksek seviyelere çıkarmak isteyenler için faydalı olabilir.
Sucuk Yemenin Zararları Nelerdir?
Sağlığa faydalı besinler içeriğine rağmen sucuk alımınızı sınırlandırmalısınız. Fazla sucuk tüketimi birçok sağlık sorununa yol açabilir ve kilo alımını kolaylaştırır. Sucuk, kan kolesterol seviyenizi yükseltebilecek bir yağ türü olan doymuş yağ içerir. Ayrıca bol miktarda sodyum içerir. Sodyum olarak yüksek olan gıdalar tüketmek, kan basıncınızı arttırır ve zaten hipertansiyon ya da kalp hastalığı riski altındaysanız bir tehdit ortaya çıkarabilir. Mümkün olduğunda az yağlı ve az sodyumlu sucuklar tercih edilmelidir.