Safran Nedir? Faydaları Nelerdir?

      11.07.2020
      Safran Nedir? Faydaları Nelerdir?

      Dünyanın pek çok yerinde kullanılan safran, en pahalı baharatlar arasında da yerini alır. Çok eski zamanlardan günümüze kadar ülkemizde olduğu gibi pek çok millet tarafından da büyük rağbet gören safran, pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılmış ve günümüzde hala kullanılıyor.

      Bünyesinde bol miktarda barındırış olduğu kalsiyum, çeşitli vitaminler, demir gibi maddeler sayesinde pek çok probleme şifa kaynağı olan safranın nasıl kullanıldığını, hangi alanlarda kullanıldığını, ne işe yaradığını, faydalarının ve zararlarının neler olduğunu gelin hep beraber daha yakından inceleyelim.

      Safran Nedir?

      Ana yetişim bölgesi Güneybatı Asya olan safran, Fransa, İspanya, İran ve İtalya’da da yetişir. Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safran, mutfakta olduğu gibi ilaç ve kimya sektöründe büyük oranda kullanılır. Mükemmel bir keskin kokuya sahip olan safran, rengi ile de kumaş boyası ve parfüm yapımlarında yaygın bir biçimde kullanılır. Arap mutfağında büyük rağbet gören safran, mükemmel bir aromaya sahip olması ile de dikkatleri üzerine çekebilmeyi başarır. Eski zamanlardan beri hastalara şifa kaynağı olarak da kullanılan safranın faydaları saymakla bitmez. Soğanlı bitkiler familyasına mensup olan safran, sonbahar mevsiminde çiçek açmaya başlar.

      Mor renge sahip olan safran bitkisinin tepecikleri kurutulduktan sonra, değerli bir bitki olarak toz haline getirilir ve kullanım alanlarına servis edilir. Ülkemiz için de son derece önemli olan safran, Safranbolu ve İzmir’in Urla yetiştirilip satılır. Safra bitkisinin tarım faaliyetlerinin zor olması sebebi ve ekonomik yetersizliklerden dolayı da ülkemizde pahalı bir fiyata satılan safran, İspanya ve İran’dan ithal edilir. Acımsı bir tada sahip olan safran, keskin bir kokusu ile de yemeklere güzel lezzet verir. Ilık bir suyun içerisine atıldığı vakit altın rengi veren safran, pek çok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır.

      Safran Nasıl Kullanılır?

      Uzun yıllardır pek çok alanda kullanılan safranın kullanım şekli şu biçimlerdedir:

      • Ülkemizde özellikle pilav ve et yemeklerine güzel bir koku ve lezzet veren safran bu yemeklerde çok kullanılırken, zerde ve sütlü tatlılarda da yaygın bir biçimde kullanılır.
      • Bitki çayı olarak da kullanılan safran, acı bir tada sahip olması ve sert kokusu ile de bazı insanlar tarafından çay olarak kullanılırken bazı insanlar tarafından da tercih edilmez.
      • Safranbolu bölgesinde lokum yapımında bol miktarda kullanılan safran, şehre gelen turistlerin de büyük ilgi odağı olur ve ülkelerine safranlı lokum almadan dönmelerini imkansız kılar.
      • Tavuk yemeklerinde sos olarak kullanılan safran, Akdeniz mutfağında da balık baharatı olarak kullanılır.

      Safran Nasıl Yetiştirilir?

      Dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen safran ülkemizde de, Safranbolu ve Urla ilçesinde yetiştirilmektedir. Üretimi epey zahmetli ve bir o kadar da pahalı olan safran üretimi şu şekilde yapılmaktadır:

      • Sabah güneşi henüz doğmadan safran bitkisinin üzerindeki tepecikler tek tek el ile toplanır.
      • Toplanan bu tepecikler güzel bir biçimde kurutulur.
      • Kurutulan bu tepecikler toz haline getirilerek satışa sunulur.

      Safranın Kullanım Alanları Nelerdir?

      Yüz yıllardır ilaç yapımından, mutfağa kadar pek çok alanda kullanılmış olan safranın bilinmeyen kullanım alanları işte şu şekildedir:

      • Yemek yapımlarında, hazır gıdalarda, şurup ve likörlerde tatlandırıcı ve renklendirici olarak kullanılan safran, ilaç sektöründe, parfüm ve kumaş boyamada pek çok alanda kullanılır.
      • Havas yazmaları için kullanılan safran, bu yazılara renk verdiği için mürekkep olarak kullanılır.
      • Safran bitkisinin tohumlarından elde edilen safran yağı da, pek çok alanda kullanılır.

      Safrandan Elde Edilen Çay Nedir?

      Günümüzde son derece popülerliği yakalamış olan safran çayı, şifalı safran bitkisinden elde edilir ve dünyanın pek çok yerinde büyük rağbet görür. Sağlık açısından son derece faydalı olan safran çayı, günlük hayatın yoğunluğundan, yorgunluğundan ve stresinden arınmanız için son derece etkili bir çözüm olacak. Mor renge sahip olan safran bitkisinin, sonbaharda toplanması üzerine elde edilen safran çayı sağladığı şifalarla pek çok insan tarafından sevilse de, acı tadı ve keskin kokusu ile pek çok insan tarafında da pek tercih edilmemektedir. Evinizde kolay bir biçimde elde edebileceğiniz safran çayının malzemeleri isteğe göre değişebilmektedir. Genelde su, safran, kişniş ve bal ile tercih edilen safran çayının nasıl hazırlandığını da bir sonraki bölümde anlatacağız. Okumaya devam edin!

      Safran Çayı Nasıl Hazırlanır?

      Son derece pahalı olan safran bitkisinden elde edilen çayın yapımı da oldukça kolaydır. Diğer çayların hazırlanışı gibi son derece kolay olan safran çayı demleme yolu ile elde edilir. Hazırlanışı şu şekildedir:

      • 6 adet safran bitkisi ile bir bardak safran çayı elde edilebilir.
      • Bir bardak suyunuzu ocağa alarak kaynatmaya başlayın.
      • Kaynayan suyunuzu bir süre dinlenmeye bırakın.
      • Ardından içine hazırlamış olduğunu safranları ilave ediniz.
      • Yaklaşık beş dakika kadar demlemeye bırakmış olduğunuz çayın rengi amber rengine dönmeye başladığı an bu şifalı çayı süzerek afiyetle içebilirsiniz!

      Sayfan Çayının Faydaları Nelerdir?

      Safran bitkisini ilk keşfeden insanların Asur’lar olduğu biliniyor, eski tarihlerden bu yana safran pek çok hastalığa şifa kaynağı olarak bilinir. Bu şifalı bitkiden elde edilen safran çayının faydaları şunlardır:

      • Şiddetli depresyon halini ortadan kaldırmaya yarayan safran çayı, kişinin yaşadığı psikolojik problemlerine de son derece etkili faydalar sağlayarak, ruh halinin sakinleşmesini sağlar.
      • Adet döneminde yaşanan sendromları bastırmayı sağlayan safran çayı, meydana gelen kasık sendromlarını ve adet sancılarını ortadan kaldırmaya birebir etki yaratmaktadır.
      • Kalp ve damar sağlığına son derece etki yaratan safran çayı, kan basıncını düşürerek kalbin zorlanmasını önler ve safran çayı kandaki kolesterol değerini düşürmeye yarar.
      • Göz sağlığına sağladığı katkılar ile safran çayı, yaşa bağlı meydana gelen göz problemlerini ortadan kaldırarak bireyin daha iyi görmesini sağlar.
      • Sedef hastalığına son derece iyi gelen safran çayı, ağrıları hafifletir ve enfeksiyonu engeller.
      • Yağ yakıcı etkileri ile safran çayı, zayıflamak isteyen bireylere son derece destek olur.
      • Sindirim sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlayan safran çayı, şişkinliği giderir.
      • Karaciğeri temizlemeye yarayan safran çayı, damar tıkanıklığı problemini de ortadan kaldırır.
      • Cildin yağlanması ya da kuruması gibi problemleri ortadan kaldırmaya yarayan safran çayı, cildinizin son derece parlak ve doğal bir güzelliğe sahip olmasını da sağlayacaktır.
      • Çeşitli pek çok cilt problemini iyileştirmeyi sağlayan safran çayı, cilt üzerinde meydana gelen sivilce, akne, kızarıklık problemlerini ortadan kaldırmayı da sağlar.
      • Safran çayı ile tüm yorgunluğunuzu atabilir, sinirlilik halinden kurtularak sakinleşebilir ve huzurlu bir ruh haline kavuşabilirsiniz.

      Safran Çayı Nasıl Tüketilmeli?

      Pek çok derde şifa kaynağı olan safran bitkisinden elde edilen çayı tüketmeden evvel mutlaka doktorunuz ile görüşün. Günde bir ya da iki bardaktan fazla tüketilmesi önerilmeyen safran çayı, bünyesinde barındırmış olduğu bazı maddeler sayesinde müshil görevi görmektedir. Bu sebep ile hazır safran çaylarının uzun süreli kullanımları son derece dikkatli ve doğru seçimle olmalıdır. Bağırsak çalışmasına son derece hızlandıran sağlayan safran çayı, sindirim sisteminde çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir, bu yüzden normal dozda kullanmaya özen gösteriniz.

      Safran Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

      • Safran çayını ilaç kullanan bireylerin, doktor izni olmadan kullanması kesinlikle tavsiye edilmez.
      • Hamile bireylerin safran çayı tüketmesi son derece zararlıdır, rahimde kanamalara yol açabilecek olan safran çayı, düşük problemine yol açabilir. Bununla beraber emziren annelere de safran çayı tüketilmesi tavsiye edilmez.
      • Astım hastaları üzerinde alerjik reaksiyonlara yol açabileceği için safran çayı tavsiye edilmez.

      Her şeyde olduğu gibi safran çayının da fazla tüketilmesi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.

      Safranın Faydaları Nelerdir?

      • Bünyesinde barındırmış olduğu bol miktarda mineral ve vitaminler sayesinde soğuk kış aylarında meydana gelebilecek grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarında ateş düşürücü etkilere sahip olan safran, vücut enerjisini de son derece artırmayı sağlamaktadır.
      • Akciğer sağlığı için son derece faydalı olan safran, bronşit ve astım problemlerini de engeller.
      • Tam bir kalp dostu olan safran, kalp rahatsızlıklarını ortadan kaldırdığı gibi, kalbin korunmasını sağlar ve oluşabilecek kalp krizi risklerini de ortadan kaldırmaya çalışır.
      • Yapılan bazı araştırmalar sonucunda, iştah kontrolünü sağlayabilen safran, yemek yeme isteğini son derece azaltarak beslenme bozukluklarını ortadan kaldırmayı sağlar.
      • Diyet yapan bireylerde meydana gelen stres ve anksiyete problemlerine karşı son derece yatıştırıcı etkilere sahip olan safran,  bireyin sinirlerinden arınarak sakinleşmesini sağlar.
      • Duygusal kontrol bozukluklarını ortadan kaldıran safran, bireyde meydana gelen depresyon ve pek çok psikolojik probleme de son derece iyi gelir.
      • Sinir sisteminin düzenli bir biçimde çalışmasını sağlayan safran, erkeklerde cinsel performansı ve isteği artırırken, kadınlar içinde adet döneminin son derece rahat geçmesini sağlar.
      • Bünyesinde barındırmış olduğu antioksidan ve anti kanserojen maddeler sayesinde, kanser tümörlerinin oluşumunu engelleyen safran, kanser riskinin de ortadan kalkmasını sağlar.
      • Alzheimer rahatsızlığı tedavisinde kullanılan safran, hafızayı güçlendirme etkilerine sahiptir.
      • Cilt sağlığına son derece iyi gelen safran, cildin daha canlı ve pürüzsüz görünümünü sağlar.
      • Safran diş sağlığına son derece iyi gelmektedir. Diş ve diş eti kanamalarından, diş çürümesi problemlerine kadar pek çok rahatsızlığın oluşmasını engelleyen safran, gözler ve daha pek çok organın sağlıklı bir biçimde çalışması için olumlu etkiler sergilemektedir.

      Safranın Zararları Nelerdir?

      Pek çok şeyde olduğu gibi, safranın da fazla tüketilmesi çeşitli problemleri beraberinde getirebilir. Saymakla bitmez derecede faydaya sahip olan safranın şu şekilde zararları meydana gelebilir:

      • Sinirleri uyaran bir etkiye sahip olan safran, hamilelik döneminde ne yazık ki düşüğe sebep verebilir. Bu neden ile hamile kadınların safran tüketmesi kesinlikle tavsiye edilmez.
      • Alınması gereken dozdan fazla tüketilen safran, çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Günlük 30 mg safran tüketiminin üzerine geçilmesi durumunda zehirlenme problemi yaşanabilir.
      • Yine bu şifa kaynağının fazla tüketilmesi ne yazık ki böbreklere de ciddi problemler verebilir.
      • Kan akımının hızlanmasını sağlayan safran, ciddi bir şekilde kanamaları artırabilir.

      Yazmış olduğumuz bu yazımızda, Safranbolu yöresine ait safran bitkisi hakkında gerekli tüm bilgilere yer vermeye değindik. Pek çok derde deva nitelik taşıyan safranın faydalarından yararlanmak için daha fazla geç kalmayınız. Yukarıda belirtilen yan etkileri durumlarının herhangi birini yaşamıyorsanız, safran bitkisini gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Sağlıklı günler diliyoruz!

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.