Saç Beyazlaması Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Makalede Neler Var
Saç Beyazlaması Neden Olur? İnsanlarda saçların beyazlaması Hidrojen peroksit birikimi olduğu vakit olmaktadır. Saç diplerinin ömürleri bitmiş olmaktadır. Yeni saç üretiminde bulunan hücrelerin yenisini yapamadıklarından saçlarda beyazlanmalar ortaya çıkmaktadır.
Peroksit birikimi olduğu zaman saçlara renk veren melanin elementinin sentezini engellemektedir. İnsan vücudu yaşlandığı zaman peroksit üretimi artmaktadır. Peroksidin bileşenlerinden olan hidrojen ve suya ayrılması durumunda vücutta enzim yoğunluğu bulunmaz. Buna ilave olarak saçlar peroksit artışı olmasından dolayı yıpranmaları tamir edemez.
Peroksit birikimine yol açan bazı nedenler şunlardır;
- Çevresel etkenlerin olması
- Hormonlar
- Genetik faktörlerin olması
- Yabancı maddelerin olması
- Toksinler
- Stres olmaktadır
Stres insanlarda vücudun içerisinde ve dışarısında birçok sorunların olmasına neden olur. Stres nedeni ile saçlarda dökülmeler ve beyazlamalar ortaya çıkar. Stres insanların DNA sına zarar verebilmektedir. Bundan dolayı saçların rengi değişmektedir. Bu değişimin sebepleri şunlardır;
Genetik faktörler: Aile bireylerinin saçları da beyazlamış ise aynı yaşa gelmeniz durumunda sizin de saçlarınız beyazlama gösterecektir. Saçların ne zaman beyazlayacağına genetik faktörler etki etmektedir.
Dengesiz beslenme: Düzensiz ve dengesiz beslenme vücuttaki dengeleri bozmaktadır. Bunun sonucu olarak 50 yaşından önce saçların beyazladığı ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı saçlar erken yaşlarda beyazlık almaktadır. Saçların beyazlamasını engellemek için B12 vitamini almak en uygun olmaktadır. Somon balığı, sardalya, ton balığı ve yumurta içerisinde B12 vitamini bulunmaktadır. Çok fazla kahve tüketimi ve çay tüketimi saçların beyazlamasına neden olmaktadır.
Duygusal problemler: Saçların beyazlamasına neden olan kötü alışkanlıklar ve yetersiz beslenme sigara ve aşırı alkol kullanımı olmaktadır. Depresyon ve stres erken yaşlarda saçların beyazlamasına neden olmaktadır. Çocukların saçları doğduğu vakit sarı olmaktadır. Zaman ilerledikçe melanositler hareketli oldukça saçların rengi koyulaşmaktadır. Orta yaşlara kadar saçların koyulaşması devam eder. Yaş yirmilere geldiği vakit melanosit üretimi azalmaya başlar. Bu yaştan sonra saçların rengi değişerek beyaz renge geçer.
Saç Beyazlaması Nasıl Olur?
Saç renginin değişmesi saça renk veren bileşenlerin bozulmasından dolayı olmaktadır. Saç keratin adı verilen maddeden yapılmaktadır. Saça renk veren melanin pigmentini algılamış olan melanosit adı verilen hücrelerin azalmasından dolayı melanin salgısı azalmakta ve daha sonraları ölür, saçlara renk veremez. Bundan dolayı saçlarda beyazlama meydana gelir. Melanositlerin kaybı genel olarak orta yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Genetik nedenlerden dolayı ise erken yaşlarda melanosit ölümü olması nedeniyle saçlarda beyazlama görülmektedir.
Saç Beyazlaması Ne Zaman Başlar?
Saçı erken yaşta beyazlayan kişilerin aile içerisinde koroner arter hastalığı bulunan kişilerin, saçı beyazlamayan veya az beyazlamış kişilere göre; koroner arter hastalığına yakalanma olasılığı yüksek olduğu kişilerde, erken yaşlarda saç beyazlaması ortaya çıkıyorsa bazı hastalıklar olacağı anlamına gelmektedir.
Saçların beyazlaması normalde 25 yaşında olmaktadır. Fakat saç beyazlaması irsi olmaktadır. Saçların tam olarak beyaz olma yaşı belli değildir. 60 veya 70 yaşında olan insanların saçlarının beyaz olmadığı görülmüştür.
Saç Beyazlaması Ne Zaman Durur?
Saç beyazlaması kişiler tarafından istenmeyen bir durum olmaktadır. Saç beyazlaması genetik faktörler olmaktadır. Saçların beyazlanması olayının sona ermesi belli değildir. Stresten uzak durmak gerekir. Dengeli beslenme olması lazım. Ruh ve beden sağlığını korumanın neticesinde saçların beyazlaması engellenmiş olur.
Saç Beyazlamasını Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Saçların beyazlaması bilimsel olarak önlenemez. Saç beyazlama tedavi etmenin bitkisel veya ilaçla tedavisi yoktur. Yapılacak tek şey saçın rengini dışarıdan değiştirmek olmaktadır. Erkekler arasında çok yaygın bir şekilde kullanılan krem şeklinde saçların renklerini değiştiren ürünler bulunmaktadır.
Saçı beyazlamış olan kişiler saçlarına istemiş olduğu rengi vermektedirler. Saçların beyazlaması 30 veya 40 yaşlarında başlamaktadır. Saçların beyazlaması yaşlılık belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. Saçların beyazlamasını geciktirmek için yapılması gerekenler şunlar olmaktadır;
- İlk önce çok iyi dinlenmeler gerekiyor. Uykumuzu düzenli bir şekilde almanız gerekmektedir.
- Gri renkteki saçların nedenleri olarak kalitesiz bir uykunun olmasıdır. Dinlenmek siyah saçlar için önemlidir.
- Saçların erken beyazlamasının nedenleri alkol, sigara olmaktadır.
- Saçlarımızın beyazlamasını engellemek için mutlaka dengeli beslenmek gerekir. Bol miktarda mineral ve vitamin bulunduran sebze ve meyve tüketmek gerekir.
- Multivitamin bulunduran ilaçlardan alınması gerekir. B12 vitamini almak yararlı olur. Doğal olarak B12 vitamini süt ve et ürünleri, yumurta olmaktadır. Bunun yanında B vitamini bulunduran kapsüller alabilirsiniz.
Saçların beyazlamasını engellemek için yapılması gerekenler şu şekilde olmalıdır;
- Stresten uzak durmak gerekir.
- İyi bir dinlenme vücudun hormon dengesini sağlar.
- Vitamin, mineral protein dengesini koruyan besinlerin alınması gerekiyor.
- B12 vitamini, c vitaminleri, Demir ve bakır vitaminleri alınması gerekiyor
- Saçlar uzun süre ısıya maruz kalmamalı.
- Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
- Saçlar güneşten korunmalı.
- Bol miktarda su içilmeli.
- Günlük olarak 2 şişe maden suyu tüketmek gerekir.
- Doğal sabun kullanımına dikkat etmek gerekir.
- Saçlar ıslak durumdayken bağlama yapmayınız.
- Biotin içeren besinleri almanıza dikkat etmeniz gerekir.
Saç beyazlaması bitkisel çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Bu bitkisel tedavi yöntemlerini uygulayarak saçların beyazlaması engellenir veya geciktirilir.
Beyaz Saçlara Karşı İki Doğal Yöntem
Yapılacak olan bitkisel yöntemler şunlardır;
Soğan Suyu Kürü
Soğan suyu saçların beyazlamasında kullanılacak kürlerden biri olmaktadır. Saçın beyazlamasına çözüm olarak bitkisel yöntemlerin başında soğan gelmektedir. Soğan suyu beyaz saçları eski rengine getirmede en etkili formüller olmaktadır. Soğan suyu beyaz saçı kapatır. Soğan suyu saç köklerini güçlendirdiği için enzim üretmeye başlar. Soğan suyu saçlardaki etkisini kısa bir süre içerisinde gösteriyor.
Evde yapacağınız soğan kürü şu şekilde olur;
- Meyve sıkacağı içerisine kuru soğanı ikiye bölerek atınız ve meyve suyu gibi soğanın suyunu da çıkarabilirsiniz.
- Daha sonraları soğan suyuna bir şey ilave etmeden parmak uçlarımız ile soğan suyunu masaj yaparak saç diplerine güzelce yedirmek gerekir.
Diğer bitkisel yöntem ise evde hazırlayabileceğiniz doğal bir içecek olmaktadır. Hazırlayacağınız bu içecek için gerekli malzemeler şunlardır.
- 4 adet limon
- 200 gram keten tohumu
- 2 diş sarımsak
- 1 kilo bal
Hazırlanış şekli ise şu şekilde olmaktadır;
- Sarımsakları ve limonları blender içine koyunuz ve karıştırmaya başlayınız.
- Daha sonraları keten tohumunu ve balı ilave edilir ve karıştırılır.
- Elde edilmiş olan bu içecek yemeklerden önce bir yemek kaşığı tüketmeniz yeterli olacaktır.
Patates Suyu
Saçların beyazlamasını engellemektedir. 4 adet patatesin kabuğu ve 2 litre su ile karışım yapınız. Daha sonra 25 dakika kaynatıp soğumasını bekleyiniz. Hazırlamış olduğumuz patates suyunu saçların diplerine masaj yaparak sürülür.
Sprey şişesine patates suyu dökerek sprey halinde kullanabilirsiniz. Patates suyunu haftada 3 defa uygulama yapılır. Saç beyazlaması şampuan kullanılarak geciktirilmektedir. Saçlarınız aşırı beyazlama göstermiş ise saç beyazlamasına karşı etkisi olan şampuanlar kullanmak gerekir. Daha sonra 25 dakika kaynatıp soğumasını bekleyiniz.
Hazırlamış olduğumuz patates suyunu saçların diplerine masaj yaparak sürülür. Sprey şişesine patates suyu dökerek sprey halinde kullanabilirsiniz. Patates suyunu haftada 3 defa uygulama yapılır. Saç beyazlaması şampuan kullanılarak geciktirilmektedir. Saçlarınız aşırı beyazlama göstermiş ise saç beyazlamasına karşı etkisi olan şampuanlar kullanmak gerekir.