Nergis Nedir? Özellikleri Ve Faydaları

Makalede Neler Var
Nergis Nedir? Özellikleri Ve Faydaları Nergis baharın müjdecisi bir çiçek türüdür. Kendine has güzelliği ve naif görünümü ile gönüllere taht kurmayı başarmıştır. Nergis çiçeğinin güzel görünümünün yanında hoş kokusu da tüm dikkatleri üzerine çeker. Tarih boyu farklı hikayelere konu olan bu çiçek aşk ve sevgiyi çağrıştırdığı için ülkemizin farklı yörelerinde aşk çiçeği olarak ta bilinir. Nergis bitkisi, kış mevsiminin tüm rehavetini attığı bir dönemde çiçek açtığı için tazelenme ve yenilenme olarak ta görülür. İlk bakışta insana huzur veren yapısı sayesinde, günlük yaşamın stres ve sıkıntılarını psikolojik olarak insanın üzerinden atmasını sağlamaktadır. Tarihin eski çağlarına tanıklık eden bu harika çiçek, yunan mitolojisinde kibri temsil eder.
Nergis Çiçeğinin Özellikleri
Nergis çiçeğinin ana vatanı Türkiye’dir. Bu nedenle ülkemizde sıkça yetiştirilmektedir. Ayrıca çiçekçilerde de sıkça bu çiçeğe rastlanır. Yunan mitolojisinde kendini beğenmişlik ve kibri temsil etse de ülkemizde sevdayı ve imkansız aşkı sembolize eder. Nergis bitkisinin adı aşk ve sevda konulu hikayelerde sıkça duyulur. Ayrıca tazelik, canlılık ve yeniden doğuşun bir sembolü de olmuştur. Nergis çiçeğinin özellikleri tüm bunlarla da sınırlı değildir. Bazı hastalıkların doğal yollarla tedavi edilmesine katkıda bulunarak, vücuttan atılmasını sağlar. Nergis çiçeğinin bilinen özellikleri ise;
- Baharı müjdeleyen bir çiçek olarak bilinir. Baharın ilk haftalarında kendini gösterir.
- Nergis çiçeği tek bir türden oluşmaz, bazı türleri baharı müjdelerken bazı türleri kışın gelişini haber verir. Dolayısı ile bazı türleri sonbahar aylarında çiçeklenir.
- 80 santimetre boylarına ulaşabilir.
- Koyu yeşil yaprakları, sivri yapıdadır.
- Soğan köklü bir bitkidir.
- Her yıl çiçek açma özelliğine sahiptir.
- Bakımı kolaydır.
- Bitkinin çoğalma yöntemi soğanlı kök kısmındadır.
- Soğan kısmı doğru kullanılmadığında zehirleyici bir özelliktedir.
- Bitkinin çiçekleri sarı ve beyaz renklerden oluşmaktadır. Bazı türleri sarı iken bazı türleri beyaz renklidir.
- Çiçeğin taç yaprak kısımları 6 tane olup, oval bir yapıdadır.
- Çiçekçilik sektöründe fazlaca kullanılır.
Nergis Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Nergis çiçeğinin bakımı çok zor değildir. Sadece özen ve dikkat isteyen bir durumdur. Peyzaj alanında sıklıkla kullanılan bu çiçeğin soğan kısmının ağustos ayında toprağa ekilmesi gerekir. Bitkinin toprağı her daim nemli olmalıdır. Yine bitki kumlu toprak türünü sever, eğer bahçede yetiştirmek isterseniz doğrudan güneş alan bir yere değil de güneş ışınlarının kırılarak geldiği bir köşeye ekilmesi gerekir. Su sevdiği için bolca sulamak faydalı olacaktır. Eğer daha güzel çiçek açmasını isterseniz, yumurta kabuklarını ezip, su ile karıştırıp, bitkinin köküne dökmeniz yeterli olacaktır. Saksıda yetişmeye çok uygun bir bitki değildir. Ama saksıda yetiştirmek isterseniz, o halde geniş bir saksının içine ekmeniz önerilir. Son olarak bitkiyi, kimyasal ilaçlardan uzak tutmanız gerekir.
Nergis Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Elbette her bitkinin yaradılışı gereği insan sağlığına faydası mevcuttur. Önemli olan bu bitkileri doğru kullanmak olacaktır. Örneğin nergis bitkisinin kökü zehirli bir yapıdadır. Kesinlikle bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gerekir. Nergis çiçeğinin faydaları ise;
- Eğer nergis çiçeğinin kök kısmını yani soğan kısmını kaynatıp lapa haline getirirseniz, iltihapların kurumasına yardımcı olur. Kaynatıp, lapa haline getirdikten sonra iltihaplı bölgede bekletmeniz yeterli olacaktır. Anında etkisini görebilirsiniz.
- Nergis çiçeği suyu bal ile karıştırılıp içildiği zaman kusmanıza yardımcı olur. Böylece mideden atılması gereken zararlı maddelerin daha kolay yolla atılmasını sağlar.
- Kökünü kaynatıp, lapa haline getirdikten sonra içine sirke karıştırıp, saç diplerinize sürerseniz, saç kıran hastalığını tedavi eder.
- Nergis çiçek açtığında çiçeklerini toplayıp, kaynattığınızda ve içine bal karıştırdığınızda rahim ağrılarını ve mesane ağrılarını giderir.
- Nergis doğanları bir tam bir gün boyunca sütün içinde bekletilip, daha sonra ezilerek krem kıvamına getirilir. Krem kıvamına getirilen kök erkeklerde üreme organına sürüldüğünde sertleşme sorununa iyi gelir. Ancak bu işlem sık tekrar edilmemelidir.
- Mide sorunlarına iyi gelir.
- Nergis çiçeği geniz akıntılarına ve geniz tıkanıklıklarına iyi gelir.
- Nergis çiçeği eski dönemlerde abraş hastalıkları için ve cüzam hastalıkları için sıkça kullanılırdı.
- Nergis soğanı öğütülerek kullanılırsa en deri yaraları bile iyileştirir.
- Nezle ve grip gibi hastalıklara şifa kaynağıdır.