Mercimeğin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Mercimeğin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Mercimeğin faydaları arasında sağlıklı bir gebeliği teşvik etmek, enerji seviyesini yüksek oranda arttırmak, bağırsak düzenliliğini sağlamak, kilo kaybını teşvik etmek, kan şekeri seviyelerini dengelemek, serbest radikallerin vermiş olduğu etkileri tamponlamak ve kanseri engellemek gibi önemli özellikler yer alır.
Diğer faydaları arasında ise kolesterol seviyelerini düşürmek, kalp problemi riskini azaltmak, sağlıklı bir kan tonisitesini korumaya büyük oranda yardımcı olmak ve kan damarı aterosklerozunu tam manasıyla engellemek bulunur. Mercimek, ilginç bir şekilde birçok insan için inanılmaz derecede sağlıklı olan süper bir besindir.
Mercimeğin Besin Değerleri Nelerdir?
1 porsiyon pişmiş mercimeğin ortalama besin değerleri şunlardır:
- Protein: 12 gram
- Toplam yağ: 0.5 gram
- Fiber: 4 ile 9 gram
- Kalori: 250 ile 300
- Toplam karbonhidrat: 23 ile 25 gram
- Molibden RDA’nın % 330 ile 340’ı
- Folat: %90 RDA
- Fosfor: %51 RDA
- Bakır: %56 RDA
- Demir: %38 RDA
- Manganez: %50 RDA
- B6 Vitamini: %21 RDA
- Çinko: %25 RDA
- Potasyum: %26 RDA
- Pantotenik asit: %25 RDA
- Az miktarda selenyum
Göründüğü gibi mercimek, yoğun miktarda temel mineral ve vitaminler içeren süper bir besin santralidir.
Mercimeğin Faydaları Nelerdir?
Şimdi mercimeğin faydaları neler yakından inceleyelim;
- Mercimek Sağlıklı Bir Gebeliği Teşvik Eder
Özellikle de anne adaylarının beslenme gereksinimlerini tam manasıyla bilmediği ya da karşılayamadığı bazı durumlarda gebelik oldukça zor geçebilir. Gebelik esnasında tüketilmesi gerekli en önemli besinlerden biri olan mercimek, sağlıklı beyin gelişimini sağlar ve sinir tüpü kusurlarını önleyen folik asit taşır. Bunlara ek olarak, gebelikleri süresince yeterli oranda folik asit takviyesi alan anne adaylarının, erken doğum yapma olasılığı neredeyse bulunmaz ve ayrıca, spina bifida sorununun gelişimi de önlenmiş olur.
- Mercimek Enerji Seviyesini Arttırır
Kronik olan zayıf enerji düzeylerinin önemli bir nedeni de düşük kan demiridir. Çünkü bunlar, hemoglobinin çok önemli bir parçasını meydana getirir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin zayıf oksijenasyonun sebep olduğu uyuşukluğu uygun bir biçimde dengelemesine ve oksijenleştirmesine büyük oranda yardımcı olur. Özellikle de kadınların, erkeklerden çok daha yüksek demir gereksinimine ihtiyaçları vardır. Mercimek, süper ve uygun fiyatlı bir demir kaynağıdır.
- Mercimek Bağırsak Düzenliliğini Teşvik Eder
Düzenli bir şekilde kabızlık çeken insanlar için mercimek, mükemmel bir şekilde destek sunabilir. Düzenli olarak mercimek tüketmek, içerdiği liften dolayı atıklara yardımcı olur ve kolonda aşırı su emilimini önlediği için de düzenliliği artırmayı sağlar. Su tekrardan emilirken dışkı, hızlı bir şekilde daha kompakt bir hale gelir ve bu durum da dışarı atılmasını kolaylaştırır. Diyet yapan kişilerin mercimek tüketmesi, kabızlık sorununu ortadan kaldırabilir.
- Mercimek Kilo Kaybı İçin Faydalıdır
Mercimek, kilo kaybı için son derece uygun bir besindir. Çünkü bir fincan mercimek yalnızca 230 kalori içerir. Ayrıca, protein ve lif varlığı sayesinde de iştahı temel olarak saatlerce kapatır.
- Mercimek Kan Şekeri Seviyelerini Düzenler
Mercimek, kan şekeri kontrolü için tam manasıyla mükemmel bir seçenektir. Çünkü bu süper besin, basit hızlı sindirilen karbonhidratlar içermez. Ancak daha yavaş sindirim çeşitleri içerirler. Bu durum, yüksek lif içeriği ile beraber şekerin kan dolaşımına girme hızını da yavaşlatır ve mükemmel bir senaryo sağlar. Bu senaryo ise insülinin kan dolaşımına aynı anda girmesini teşvik ederek, insülinin doğru bir şekilde iş yapma ve aslında glikozu yağ yerine karaciğer ile kas hücrelerine aktarma şansını yükseltmektir. Bunlarla beraber karbonhidratlardan daha fazla kalori yakılması muhtemeldir. Bu durum da aşırı yayılmayı önlemeye yardımcı olur.
- Mercimek Serbest Radikallerin Etkilerini Tamponlamaya Yardımcı Olur
Serbest radikaller, bir elektronu eksik olan ve aktif bir şekilde kararlı hale gelmenin yollarını arayan bileşikler olarak bilinir. Bununla beraber bu durum, her daim gerçekleşmez ve bunun yerine bunlar, inert olma arayışındaki birçok hücreye ciddi zararlar verir. Bu sebeple beslenmede antioksidanlar son derece önemlidir. Genel olarak antioksidanlar, bu elektronlardan birini serbest radikale bağışlama, sakinleşmesine ve vücuttan atılmasına izin verme yoluna sahiptir. Mercimeklerde bulunan manganez, manganez süperoksit dismutaz ismi verilen vücudun sahip olduğu güçlü bir doğal antioksidan oluşumunda önemli bir rol oynar.
- Mercimek Kanseri Engellemeye Yardımcı Olur
Kanserin büyük bir kısmının vegan diyeti gibi doğal antioksidanlar açısından zengin diyetlerin, daha az rapor edilmiş kanser teşhisi geçirme eğiliminde olduğunu ortaya çıkaran serbest radikal hasarı ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Mercimek, birçok farklı antioksidan içerirken aynı zamanda kanserin engellenmesinde benzersiz bir rol oynayan az miktarda mineral selenyum içerir. Örneğin selenyum, tümörlerin büyüyebilme hızını tamamen baskılar ve bazı durumlarda ise bağışıklık sisteminin doğal olarak ondan kurtulabilmesi için durur. Selenyum ayrıca, karaciğerin detoksifikasyon potansiyelini arttırır ve bu durum da bazı kanser teşvik edici bileşiklerin proseste uzaklaştırılmasını destekler. Selenyumdan dolayı mercimek, diyetlerin önemli bir parçası haline gelmelidir.
- Mercimek Kolesterolü Düşürür
Doğası gereği mercimek, son derece sağlıklıdır, yağ oranı düşüktür ve lif bakımından yüksekken şekerden yoksundur. Bu durum, mercimeği son derece sağlıklı yapar. Ancak mercimek, zaten yüksek olan kolesterol seviyelerini azaltmaya da yardımcı olabilir. Birçok kolesterol ilacı, kolesterol üretimine katılan bir enzimi bloke etmek için çalışır. Ancak sayısız sağlık etkileri sebebiyle pek fazla tercih edilmezler. Baklagillerde bulunan bir mineral olan bakır da aynı etkiye sahiptir. Normal tüketim seviyelerinde genellikle çok güvenlidir. Düzenli olarak mercimek tüketimi, kolesterolü düşürür ve sağlıklı bir vücut sağlar.
- Mercimek Kalp Hastalığı Riskini Azaltır
Tüm faktörler bir yana yüksek kalp hastalığı riskini gösterebilecek bir ölçüm vardır. Bu ölçüm, kan damarlarının pıhtılaşması ve çeşitli faktörleri emboli riskini arttırarak felç ve kalp krizi riskini arttıran homosistein seviyeleridir. Homosistein, vücut tarafından doğal olarak üretilen bir amino asittir. Ancak B vitaminleri, özellikle de folik asit eksikliğinden sonra birikir. Mercimek, homosisteinin parçalanmasını destekleyen yeterli miktarda folik asit ve diğer B vitaminleri içerir.
- Mercimek İdeal Kan Tonisitesinin Korunmasına Yardımcı Olur
Kan tonisitesi, esas olarak potasyum ve sodyum konsantrasyonundan meydana gelen ve içinde bulunan elektrolitlerin bir ölçüsüdür. Tipik olarak önerilenden çok daha fazla sodyum tüketirken aynı anda yeterli düzeyde potasyum alamıyoruz. Bu durum, kötü zamanlanmış kas krampları ve sinirlerde genel kötü iletim olarak ortaya çıkan kan kimyası rahatsızlıkları için yol açar. Potasyum, sodyum atılımını arttırmaya ve kan ve sıvıların denge durumunu yeniden dengelemeye yardımcı olur.
- Mercimek Kan Damarı Aterosklerozunu Önler
Bu durum, kalp hastalığı ve felç için önemli bir faktör olan kan damarı duvarlarında plak birikimidir. Mercimek, yüksek lif ve antioksidan seviyeleri sayesinde bu oksidatif sürecin oluşmasını engeller ve kalın plakların kan damarı duvarlarına yapışmasını önler. Aterosklerozun güçlü bir enflamatuar bağlantıya sahip olduğu bilinmektedir.
Mercimeğin Zararları Nelerdir?
Mercimek, çok büyük oranda güvenli bir besindir ve bilinen hiçbir zararı yoktur. Çok nadiren de olsa mercimek alerjisi meydana gelebilir ve bu durum, kısa süreli ve geçicidir. Bununla beraber aşırı miktarda tüketilmesi önerilmez. Aşırı mercimek tüketilmesi, potasyum zehirlenmeleri, böbrek problemleri, yüksek amino asit alımına bağlı komplikasyonlar ve aşırı gaz gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.