Kuru Dutun Faydaları ve Zararları Nelerdir

Makalede Neler Var
Kuru dutun faydaları ve Zararları Nelerdir arasında kanser riskinin azaltılması, kolesterol düzeylerinin düşürülmesi, kilo kaybının büyük oranda teşvik edilmesi, karaciğer sağlığının desteklenmesi, kan şekeri düzeylerinin kontrol edilmesi, anemi sorunlarının tedavisi, kan basıncının yönetilmesi, göz sağlığının yüksek seviyelerde desteklenmesi, cilt hasarlarının onarılması ve bağışıklık sisteminin arttırılması gibi önemli etkenler bulunmaktadır.
Sizlere bu yazımızda kuru dutun faydaları , kuru dut kaç kalori ve kuru dutun zararları hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.
Kuru Dutun Faydaları Nelerdir?
Kuru dutun faydaları, içeriğindeki güçlü bileşenlerden gelir. Bu süper besin, yüzyıllar boyunca genel vücut sağlığı, cinsel rahatsızlıklar ve kolesterol seviyelerini dengelemek için tüketilmiştir. Şimdi kuru dutun faydaları neler yakından inceleyelim;
Kuru Dut Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Kuru dut, kanserin önlenmesine yardımcı olma yetenekleri söz konusu olduğunda diğer meyvelerden pek de farklı değildir. Kuru dutlar, serbest radikal etkisinin ve hücrelerin ciddi oranda zarar görmesinin engellenmesine yardımcı olan antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Kısa bir süre önce yapılan araştırmalar, kuru dutun içeriğindeki spesifik bileşiklerin, tümörlerin yayılmasını yavaşlatabildiğini ve bu durum da kanserli olan hücrelerin ölümünü programlayabildiğini kanıtladı. Bu durum, tamamen metastaz yapmış kanser hücrelerinin gelişimini de önleyebilir. Ancak, bu durum için geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Kuru Dut Kolesterol Seviyelerini Düşürür
Lif bakımından yüksek oranda zengin olan yiyecekler, özellikle de çözünür lif durumu söz konusu olduğunda kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olmak için mükemmel bir yoldur. Kuru dut, kolesterol için bir tür sünger işlevi gören ve atılımını tam manasıyla desteklemeye yardımcı olan pektin formunda hem çözünmeyen hem de çözünebilir lifler içerir. Bununla beraber kuru dutun bu kolesterolü düşürme etkisine ek olarak, LDL kolesterolün (kötü kolesterol) oksidasyonunun önlenmesine yardımcı olan eşsiz bileşenler de taşır. Oksitlendiği zaman LDL kolesterol, kan damarı duvarlarının iç kısmına yerleşir ve kalp hastalığı ya da felç (inme) geçirme şansını büyük oranda arttırır.
Kuru Dut Karaciğer Sağlığını Teşvik Eder
Karaciğer, vücudumuzun normal metabolizmanın ardından geçirdiği detoksifikasyon işlemlerinde rol oynayan çok önemli bir organdır. Karaciğer, çok dirençli bir organ olmasına rağmen diğer herhangi bir vücut alanı gibi bazı durumlarda zarar görebilir ve hastalığa maruz kalabilir. Kuru dut tüketimi, karaciğeri büyük oranda korumaya yardımcı olur ve karaciğerin, işlevlerini en uygun hızda yapmasını teşvik eder. Aynı zamanda karaciğer yağlanması hastalığının gelişmesini de engellemeye yardımcı olur. Karaciğer yağlanması sorunu, kan üzerinde aşırı dolaşımdaki yağ düzeylerinin karaciğerde birikmesi ve bu sayede verimli çalışma yeteneğinin bozulmasına neden olur. Kuru dut, tüm bunlarla beraber alkolün ve metabolitlerinin vücuttan hızlı bir şekilde temizlenmesini kolaylaştırmaya da yardımcı olur. Alkol, karaciğerin bilinen bir stresleyicisidir.
Kuru Dut Kan Şekeri Seviyelerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur
Şeker hastalığı, zayıf kan şekeri kontrolünü gerektiren ve genel olarak birçok vücut işlevi ile organında ciddi düzeyde yan etkilere sebep olan çok riskli bir hastalıktır. Kuru dut, kandaki glikoz emilim oranını yüksek seviyelerde yavaşlatarak herhangi bir zamanda olası insülin ihtiyacını en aza indirerek kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur. Kuru dutta bulunan yüksek miktardaki antioksidanlar ayrıca, insülin üreten pankreas hücrelerine de zarar gelmesini engeller. Yakın dönemde yapılan çalışmalar, kuru dut özünün, kan şekeri seviyesini önemli ölçüde arttırabildiğini ve bu süper besinin, doğal bir şeker hastalığı yönetimi konusunda güçlü bir aksiyon yaptığını bulmuştur.
Kuru Dut Anemi Sorunlarına İyi Gelir
Kuru dut, yüksek oranda demir içerir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Bu minerali düşük seviyede tüketen bireylerin, enerji eksikliği, kolay bir şekilde oluşan yorgunluk ve zayıf olan metabolik hızlar gibi sorunlu belirtilerle karşılaşmaları muhtemeldir. Düzenli bir şekilde kuru dut tüketimi, hücrelerin çok uygun bir şekilde oksijenlenmesini sağlayarak metabolizmayı ve dolaşımı iyileştirir.
Kuru Dut Kan Basıncını Kontrol Eder
Potasyum gibi önemli mineraller, kan basıncının korunmasında çok önemli bir rol oynarken antioksidanlar, kan damarı yapısını güçlü tutmaya yardımcı olmak için kuvvetli bir destekleyici role sahiptir. Üzüm ile ilgili antioksidan olan resveratrol, kuru dutlarda da bulunur ve damarları, en iyi durumda tutmaya yardımcı olur. Örneğin, anjiyotensin bileşiğinin yüksek tansiyon (hipertansiyon) gelişiminde kilit bir rol oynadığı, lümen büyüklüğünü azaltan kan damarlarının zarar görmesine sebep olarak kanın serbest bir şekilde geçmesini zorlaştırdığı bilinmektedir. Resveratrol’ün, kan damarı dilate edici etkisi olan ve vücutta kanın serbest bir şekilde akışına yardımcı olan nitrik oksit üretimini desteklediği de bilinmektedir. Resveratrol ayrıca, kan basıncı üzerindeki kontrol etkisinden dolayı azaltılmış felç ya da kalp krizi riski ile ilişkilidir.
Kuru Dut Göz Sağlığını Destekler
Kuru dut, özellikle de genel vücut sağlığımız ve gözlerimiz için gerekli olan önemli karotenoid bileşiklerini içermektedir. Göz hücrelerinin oksidatif stresiyle mücadele edebilen ve aşırı olabilecek hasarı engelleyen karotenoidlerin lutein ve zeaksantinin varlığıdır. Göz hücrelerine aşırı hasar verilmesi, maküler dejenerasyonun (sarı nokta hastalığı) bir sonucu olarak erken görme kaybına neden olabilir.
Kuru Dut Bağışıklığı Büyük Oranda Arttırır
Kuru dut, enfeksiyonlara karşı koruyucu etkiyi arttırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan A ile C antioksidan vitaminlerinin çok zengin bir kaynağıdır. Sadece tek bir kuru dut porsiyonu, gün boyunca önerilen C vitamini seviyesini karşılar. Ancak, diğer birçok biyoaktif bileşiğin varlığı düşünüldüğü zaman kuru dut, bağışıklık sistemi için C vitamininin yapabileceğinden çok daha fazla fayda sağlar.
Kuru Dut Beyin Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur
Beyin, diğer birçok organ gibi iltihaplanma ve aşırı oksidasyon etkisine maruz kalabilir. Kuru dut, bu işlemlerin beyindeki etkisini yüksek seviyelerde yavaşlatmaya yardımcı olur. Çünkü Alzheimer ve Parkinson sorunları gibi nöro-dejeneratif hastalıkları engelleyebileceğini belirten resveratrol da dahil olmak üzere çoklu antioksidanlar içerir. Elbette, kendinize maksimum bir şekilde fayda sağlamak ve bu olası tehlikeleri engellemeye yardımcı olmak için bütünsel bir yaşam tarzı ile yaşamalısınız.
Kuru Dutun Cilde Faydaları
Kuru Dut Cildin Genç ve Parlak Görünmesini Sağlar
Meyve ve sebzeler bakımından düşük olan diyetler, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruma eksikliği ve günlük oksidatif işlevler sebebiyle de cildin erken yaşlanmasına neden olabilir. Kuru dut, güneş ışığının, cilt üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olan ve aynı zamanda da doğal bir şekilde parlayan cildin temel ön koşulları olan cilt hücrelerinde nemin tutulmasını teşvik edecek A, C ve E vitaminleri içerir.
Kuru Dutun Mideye Faydaları
Sağlık için oldukça yararlı olan kuru dut aç karnına 1 avuç kadar tüketildiğinde sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Ayrıca mide ve bağırsağın düzenli çalışması için kuru dut tüketebilirsiniz.
Kuru Dut Kilo Kaybını Destekler
Kuru dut, bol miktarda elyafı ve zengin bir şekilde besin profili sayesinde kolayca kilo vermeye yardımcı olacaktır. Özellikle de içeriğindeki lif, iştahı bastırır, sindirimin artmasına ve mideyi çok daha uzun bir süre dolu tutmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda, düzenli bir şekilde kuru dut tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla çok daha fazla kilo verdiği ve yaşam kalitesini arttırdığı görülmüştür.
Kuru Dutun Besin Değerleri Nelerdir?
Kuru dutun ortalama besin değerleri (genel olarak 140 gram) şunlardır;
- Kalori: 60
- Protein: 2 gram %4 RDI
- C Vitamini: 51 mg %85 RDI
- Toplam Karbonhidrat: 13.7 gram
- E Vitamini: 1.2 mg %6 RDI
- Demir: 2.6 mg %14 RDI
- Kalsiyum: 56 mg %5 RDI
- K Vitamini: 11mcg %14 RDI
- Diyet Lifi: 2.4 gram %10 RDI
- Şeker: 11.3 gram
- A vitamini: 35 IU
- Magnezyum: 25 mg %6 RDI
- Potasyum: 272 mg %8 RDI
Kuru Dut Kaç Kalori
Kuru dur kaç kalori ve kuru dut kalorisi hakkında bilgi vermek gerekirse 100 gram kuru dut kalori değeri 336 kcal‘dir. Bir avuç kuru dut yani ortalama 15 gram kuru dut ise 50 kcal’dir.
Kuru Dut Günde Ne Kadar Tüketilmeli
Kuru dut magnezyum, demir, potasyum, fosfor ve lif bakımından zengindir ayrıca protein değeri oldukça fazladır. Normal kilo değerine sahip sağlıklı bir birey günde bir avuç dut kurusu tüketebilir.
Kuru Dut Anne Sütünü Artırır Mı
Anne sütünü artıran en iyi gıdalardan biri olan kuru dut yemek anne sütünün artmasını sağlar. Anne sütünü artıran kuru dut günde 1 avuç kadar tüketilmesi emziren anneler için oldukça faydalıdır. Ayrıca anne sütü eksildiğinde dut kurusu tüketebilirsiniz.
Dut Kurusunun Zararları
Faydaları ve yararları saymakla bitmeyen dut kurusunun zararları da bulunmaktadır. Fazla tüketmek kan şekerinin düşmesine neden olacağından fazla tüketilmesi asla önerilmez. Kan şekeri düşmesine bağlı olarak baş dönmesi, mide bulantısı, açlık ve baş ağrısı görülebilir. Dut kurusu potasyum bakımından zengin olmasına karşı fazla tüketilmesi böbrek ve safra kesesi ağrılarına neden olabilir. Aşırıya kaçmadan doğru tüketildiğinde kesinlikle faydalı olmasına karşın fazla tüketilmesi zararların ortaya çıkmasına neden olabilir.