Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

      02.04.2020
      Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

      Makalede Neler Var

      Kefir, etkileyici sağlık yararları ile doludur. Kefirin faydaları arasında sindirim sistemini destekleme, mükemmel bir probiyotik kaynağı olma, enfeksiyonla tam manasıyla mücadele etme, laktoz intoleransını kısa sürede tedavi etme, kanseri engelleme, osteoporoz semptomlarını azaltma, alerjik reaksiyonları yok etme, cilt koşullarını onarma, detoksifiye edici gibi davranma, yaraları hızlıca iyileştirme ve gıda zehirlenmelerini harika bir şekilde tedavi etmek gibi önemli özellikler vardır.

      Kefir, yoğurtla neredeyse benzer sağlık yararlarına sahiptir ve benzer besin değerleri içerir.  Uzmanlar, kefir tüketmenin özellikle de sindirim problemlerinden korunmaya yardımcı olduğunu açıklamıştır. Bu süper besin, vücudun düzenli bir şekilde ihtiyaç duyduğu önemli bir probiyotik kuvvet merkezidir. Kefir, besleyici bir gıda seçeneği haline gelebilir. İnsanlar, diyetlerine yeterli miktarda kefir ekleyerek alerjik reaksiyonlarla bile savaşabilirler.

      Kefir Nedir?

      Tahıllardan yapılan fermente bir içecek olarak bilinir. İkincisi ise maya ve bakterilerin bir kombinasyonudur. Küçük ve beyaz parçacıklardır. Su ve süt gibi kefir çeşitleri vardır. Her çeşit sağlık yararları içerirler ve bu yüzden beslenme uzmanları, insanları kefiri günlük diyetlerine dahil etmeye teşvik eder.

      Kefirin Besin Değerleri Nelerdir?

      • Kalsiyum %20
      • Kalori 104 Kcal
      • Karbonhidratlar 7 g
      • Yağ 6 g
      • Magnezyum% 5
      • Protein 6 g
      • Fosfor %20
      • Riboflavin %19
      • B12 Vitamini %14

      Kefirin Faydaları Nelerdir?

      Kefirin faydaları genel olarak şunlardır:

      • Kefir Mükemmel Bir Probiyotik Kaynağıdır

      Vücudunuzun diğer besin maddelerine ihtiyacı olduğu kadar probiyotiklere de ihtiyacı vardır. Bu süper besin, gün içerisinde enerji düzeyini koruyabilen sayısız sağlık problemini tedavi edebilme yeteneğine sahiptir. Probiyotikler, farklı tarz vücut fonksiyonlarını hızlı bir şekilde yerine getirebilen önemli mikroorganizmalar olarak bilinir. Ayrıca, bağırsakların genel sağlığını korumak ve bağışıklığı arttırmak için de probiyotikler mutlaka gereklidir. Yakın dönemde yapılan bazı çalışmalar, probiyotikler bakımından zengin olan kefirin, enfeksiyöz kaynaklı bakterilerle alakalı belirtileri ortadan kaldırabildiğini kanıtlamıştır. Yoğurt, altı maya suşuyla birlikte yaklaşık 40 bakteri suşu içerdiğinden kefir ile değiştirilirken, yoğurt her iki bileşeni nispeten daha az miktarda içerir.

      • Kefir Sindirim Sisteminin İyi Çalışmasını Sağlar

      Kefir benzeri fermente edilen süt ürünleri, bağırsakların genel sağlığını korumak amacıyla oldukça gereklidir. Ayrıca bu besin, sindirime yardımcı olur. Geliştirilmiş sindirim sağlığı ile birlikte kefirden bol miktarda besin toplayabilirsiniz. Beslenme uzmanları ishali tedavi etmek için de kefir tüketilmesini şiddetle önerir. Bu besinin içinde bulunan özellikler, yalnızca düzensiz olan bağırsak hareketlerini yüksek oranda güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda enerji seviyelerini de arttıracaktır. Bununla birlikte, daha fazla sindirim probleminden kaçınmak için bu bağlamda birincil bakım uzmanına danışmanız önerilir.

      • Kefir Enfeksiyonla Savaşır

      Viral enfeksiyonlar ve bulaşıcı bakteriler çoğu durumda ateş, ishal, grip ve mide bulantısını da beraberinde getirir. Kefiri, hastalığa sebep olan bakterilerle savaşacak kadar güçlü olduğu için tüketebilirsiniz. Beslenme uzmanları, düzenli bir şekilde antibiyotik kullanmadan kefir gibi sağlıklı bir besin yardımıyla bu sorunları yok etmeyi önerir. İkincisi ise bu süper besin, kesinlikle bakterileri uzaklaştırır. Ancak iyi bakterileri de ortadan kaldırabilirler. Bu durum, bakteriyel dengesizliğe yol açacaktır. Günlük olarak tüketildiği zaman kefirde bulunan besinler, bakterilerle etkili bir şekilde savaşır ve sizi viral enfeksiyonlardan yüksek oranda korur.

      • Kefir Laktoz İntoleransını Tedavi Eder

      Laktoz intoleransı, vücudunuzun belirli süt şekerini sindiremeyeceği anlamına gelir. Günlük olarak kefir tüketerek laktoz intoleransı sorununu harika bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Süt şekerini etkili bir şekilde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu laktik aside dönüştürerek parçalayabilir. Ayrıca kefir, sütten çok daha az laktoz içerir ve kefirin içeriğinde olan enzimler, vücudun süt şekerini çok daha yüksek oranda işlemesine yardımcı olur. Bununla beraber laktoz intoleransını tedavi etmeden önce bir uzman tavsiyesi de düşünebilirsiniz.

      • Kefir Kanseri Önler

      Kanser, kanserli hücrelerin ve tümörün kontrol edilemeyen büyümesi ile yayılan hayatı tehdit eden çok sıkıntılı bir hastalıktır. Yapılan çalışmalar, kefirin içeriğinde bulunan iyi huylu bakteri seviyelerinin tümör gelişimini önleme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varmıştır. Ayrıca, bu mükemmel besinin içeriğinde bulunan probiyotikler, belirli olabilen bileşenlerin vücut içerisinde kanserojenlere dönüşümünü büyük oranda yavaşlatma işlevi de görür. Kefirin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek amacıyla gerekli bir antioksidan işlevi gibi çalıştığı da söylenir.

      • Kefir Osteoporoz Semptomlarıyla Mücadele Eder

      Osteoporoza neden olan organizmalarla savaşmak için yeteri oranda kalsiyum tüketmelisiniz. Bu durum, kemiğin zayıflamasına ve kırık riskine yol açar. Her yıl yaklaşık 200 milyondan fazla insan osteoporozdan muzdarip olmaktadır. Uzmanlar, D vitamini eksikliği ve kalsiyum alımının bu sağlık sorununa katkıda bulunabileceğini ileri sürmektedir. Kefirde kalsiyum miktarı çok bol bulunur. Beslenme uzmanları, kemiklerinizi güçlendirmek için haftada en az 2 ile 3 porsiyon kefir tüketmenizi önerir. Bununla birlikte, ciddi bir kemik problemi durumunda, profesyonel yardım almanız ve kendi kendine ilaç almaktan da kaçınmanız önerilir.

      • Kefir Alerjik Reaksiyonları Tedavi Eder

      Çocuklar ve yetişkinler, alerjik reaksiyonlara eğilimlidir. Bununla birlikte, diyetlerinize kefir ekleyerek bu durumu tedavi edebilirsiniz. Yapılan çalışmalar, kefirin bu durumla ilişkili semptomları ortadan kaldırabilecek antienflamatuar etki içerdiğini göstermiştir. Ayrıca beslenme uzmanları, astımın yaygın semptomları arasında bulunan alerjen ve iltihapların da kefir yoluyla kontrol edilebileceğini ileri sürmektedir. Bu nedenle, düzenli olarak kefir tüketilmesi gereklidir.

      • Kefir Detokslayıcı Olarak İşlev Görür

      Dış faktörler, vücudunuzu iç faktörler kadar etkileyebilir. Bu nedenle, sağlık dostu bir çözüm seçmeniz gerekir. Son yıllarda yapılan bir araştırma, kefirin detoksifikatör olarak kullanılabileceğini iddia etmektedir. Vücudunuz, toksinleri, zehirli atıkları ve kimyasalları vücuttan atmak için düzenli olarak detoksifikasyona ihtiyaç duyar. Bol miktarda besinle zenginleştirilmiş bir ürün düşünürseniz bu durum sizin için çok daha iyi olacaktır. Düzenli olarak tüketildiği zaman kefir, toksinlerin giderilmesine yardımcı olur ve sağlığa yararlı özellikleri iç vücudunuzu da güçlendirmek için işlev görür.

      • Kefir Cilt Durumunu İyileştirir

      Kefirde bulunan laktik asidin cildinizin en iyi maddesi olduğu bilinir. Bu madde, gözeneklerinizin derinliklerine iner ve serbest radikallerin hasar gördüğü hücreler ile beraber dokuları da gençleştirir. Serbest radikaller, yalnızca oksidatif strese katkıda bulunamaz, aynı zamanda cilt hücrelerinizi yok de edecek kadar güçlüdür. Bu durum, kırışıklık, ince çizgiler ve cilt sarkması ile sonuçlanır. Bu duruma erken yaşlanma da denilebilir. Bununla beraber düzenli olarak kefir tüketmek, cildinizi pürüzsüz ve yumuşak bir hale getirerek kollajeni teşvik eden laktik asit ile birlikte bol miktarda besin almanızı sağlar.

      • Kefir Yaraları Hızlı Bir Şekilde İyileştirir

      Antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerle zenginleştirilmiş olan kefir, yaraları etkili bir şekilde iyileştirebilir ve rahatlatabilir. Bu besinin içeriğinde olan maddeler, etkilenmiş alandaki enfeksiyonun yayılmasını da hızlıca durdurabilir. Bununla beraber derin yara ya da bıçak kesilmesi durumunda, profesyonel tedavi alınması gerekir.

      • Kefir Gıda Zehirlenmesini Tedavi Eder

      Her insanın vücudu, belirli yiyecekleri sindiremez ve bu durum, gıda zehirlenmesine neden olur. Bunun dışında, salmonella ve E.coli gibi diğer tehlikeli patojenlerin de daha fazla hasarı önlemek için zamanında tedavi edilmesi gerekir. Bunlar, vücudunuzu ciddi oranda etkileyebilir. Kefir, bu konuda da size yardımcı olabilir. Çünkü bu besin, bu hastalığa neden olan bakterileri ortadan kaldırabilecek antibakteriyel özellikler içerir.

      Sonuç olarak kefir ile ilişkili sağlık yararları kesinlikle harikadır. Çeşitli viral enfeksiyonları bu besin ile vücudunuzdan uzak tutabilirsiniz. Bu nedenle kefiri, diyetinize dahil etmeye çalışın ve besinleri de yeteri oranda alın.

      Kefir Kalori

      Kefir kaç kalori, kefir kalori değeri kaçtı sorusuna cevap vermek gerekirse 1 barda kefir ortalama 200 gr kefir 105 kcal’dir. Bir su bardağı kefir 6.4 gram karbonhidrat, 5.4 gram protein ve 6.4 gram yağ içermektedir.

      Kefirin Zararları

      Kefirin faydaları ve yararları olduğu bazı yan etkileri ve zararları bulunmaktadır. Çok fazla tüketilmesi yan etkilerinin görülmesine neden olabilir.

      Kefir bazı kişilerde bağırsak ve mide kramplarına neden olmaktadır. Kefir içen kişilerde kabızlık görülebilir. Bir bardaktan fazla tüketilmesi kilo olamaya neden olur. Şeker hastaları, hamileler, emziren anneler ve ilaç kullananların kefir tüketmesi önerilmez.

      Sizlere bu yazımızda kefirin faydaları ve kefirin zararları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bize sorabilirsiniz.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.