Karnabahar Faydaları Nelerdir?

      22.11.2020
      Karnabahar Faydaları Nelerdir?

      Karnabahar Faydaları Nelerdir? Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan karnabahar, şekli ve kendine has kokusu ile diğer sebzelerden biraz daha farklıdır. Bu şifa kaynağı olan sebzenin seveni çok olduğu kadar bir o kadar da  sevmeyenleri vardır. Ancak adeta doğanın insana bir hediyesi olan karnabaharı mutlaka herkesin tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü başta kış hastalıklarına karşı üstün bir koruma sağlamakla kalmayıp, içerdiği mineraller sayesinde daha pek çok sağlık alanında da kullanılmaktadır. Dolayısı ile herkes tarafından sevilerek tüketilmeyi hak eder. Eğer karnabahar yemeğini tüketmekten haz etmiyorsanız, o halde farklı şekillerde de tüketimini yapabilirsiniz.

      Karnabahar Nedir?

      Karnabahar, beyaz bir bitkidir. Ekim ayından itibaren hasadı yapılmaya başlanır ve daha sonra sofralarımızda yerini almaya başlar. Çiçekleri diğer bitkilerin çiçeklerinden farklı olarak etli bir formdadır. Turpgiller ailesine ait olan karnabahar, doğu Akdeniz bölgesinde daha fazla yetişir. Karnabahar aslında beyaz bir renge sahip olsa da son zamanlarda çeşitli renklerde de üretimi yapılmaktadır. Karnabaharın üzerinde beyaz çiçekleri olsa da alt kısımlarında yeşil yaprakları mevcuttur. Uzmanlar ise bu yeşil yaprakların kesinlikle atılmayıp, kullanılmasını önerir. Çünkü yeşil yapraklarında da insan sağlığını yakından ilgilendiren pek çok vitamin ve mineraller saklıdır.

      Karnabaharın Besin Değeri Nedir?

      Başta diyet yapan kişiler için ideal bir sebze olan karnabahar, içeriğinde daha müthiş besinler saklar. Karnabaharın besin değeri ise;

      • Alfa profiterole,
      • Caffeine,
      • Physic,
      • 100 gram karnabaharda 25 kcal kalori bulunur,
      • Karbonhidrat,
      • Lif,
      • Protein,
      • Kalsiyum,
      • E vitamini,
      • A ve c vitaminleri,
      • Kalsiyum,
      • Demir, gibi içerikler bakımından zengindir.

      Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

      Karnabaharın vücuda verdiği faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bu nedenle kış mevsimlerinde mutlaka hem yetişkinlerin hem de çocukların sıklıkla tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Özellikle yetişme çağındaki çocukların mutlaka karnabahar sebzesinden faydalanması önerilmektedir. İşte sonsuz şifa kaynağı olan karnabaharın faydaları

      • Karnabahar sindirim organlarının temizlenmesine yardımcı olur.

      Bir ay boyunca her gün düzenli bir şekilde kullanılan karnabahar, bağırsakların ve diğer organların temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle karnabahar turşusu fermente olduğu için bağırsaklarda çok büyük bir şifaya sahiptir. Bağırsak parazitlerinden, bağırsak toksinlerine kadar hemen her alanda kişilere şifa sunar. Bağırsak ve midede toksin birikmesini önleyerek, hazmı kolaylaştırır. Toksinlerin verdiği halsizlik ve yorgunluk gibi zararlı etkilerin üstesinden gelir.

      • Karnabahar kilo vermeye yardımcı olur.

      Eğer kilo vermek istiyorsanız, mutlaka karnabahar bitkisinden faydalanmanız önerilir. Hem düşük kalorili olmasının yanında hem de yağ yakımına katkı sağlar. Basen, uyluk ve göbek çevresindeki yağların daha kolay bir şekilde vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca metabolizması yavaş olan kişilerin de bolca karnabahar tüketmesi önerilir.

      • Karnabahar sinir sistemini düzenler.

      Günümüzde nerede ise herkeste sinir ve stres gibi olumsuz durumlar mevcuttur. Eğer stresli günler yaşıyorsanız bunu karnabahar tüketimi yaparak aşabilirsiniz. Ayrıca karnabahar uyku hormonlarının da daha düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır. Uyku problemleriniz varsa ve düzenli bir uyku süreci yaşayamıyorsanız, her gece yatmadan önce bir bardak haşlanmış karnabahar suyu tüketmeniz önerilir. Bu sayede daha rahat ve daha huzurlu bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz.

      • Karnabahar katarak hastalığını önler ve tedavi eder.

      Karnabahar içinde yüksek miktarda a vitamini bulundurur. Bu vitamin ise başta göz hastalıklarına karşı kişileri koruma altına alır. Eğer görme bozuklukları ve katarak gibi sorunlar yaşıyorsanız düzenli bir şekilde karnabahar tüketimi yapmanız önerilir.

      • Karnabahar içerdiği thaiamin maddesi sayesinde Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.

      İnsanların en büyük korkularından biri olan unutkanlık ve Alzheimer hastalığına karşı kullanılabilecek besinlerden biri de karnabahardır. Beyin sağlığını yakından ilgilendiren içerikleri sayesinde unutkanlık ve diğer beyin hasarı hastalıklarını önler.

      • Karnabahar kemik ve kas hastalıklarına karşı bir koruma kalkanı görevi görür.

      K vitamini içeren tüm sebzeler gibi karnabahar da harika bir şekilde kemik ve kas sağlığını korur. Ayrıca sık kemik kırılmaları ve kemik deformesi yaşayan kişilere karnabahar tüketmesi önerilmektedir. İlerleyen yaşlarda görülebilecek kemik erimelerinin de önüne geçer. Buna ek olarak hasar görmüş kas yapısının  düzelmesine ve kasların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

      • Karnabahar mesane bölgesinde oluşan taşların dökülmesini sağlar.

      İdrar yolu enfeksiyonlarını önemli ölçüde azaltan karnabahar, mesane kumu ve mesane taşı gibi olumsuz durumların da önüne geçer. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan herkes günlük bir bardak karnabahar suyu tüketmelidir.

      • Karnabahar regl sancılarını ve kramplarını azaltır.

      Regl döneminde görülen ağrılar için ve kramplar için mutlaka karnabahar suyu tüketilmelidir. Ayrıca düzensiz adet gören kadınların da karnabahardan faydalanmaları önerilir.

      • Karnabahar içerdiği e vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltır.

      Cildin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri e vitaminidir. Karnabaharda da bolca e vitamini mevcuttur. Dolayısı ile cildinize geçlik ve güzellik katmak isterseniz mutlaka karnabahar tüketmeniz önerilir. Ayrıca karnabahar suyu ile cildinizi yıkadığınızda, cildinizdeki kırışıklıkların azalmasını sağlayabilirsiniz.

      • Karnabahar suyu cildin temizlenmesine yardımcı olur.

      Karnabahar suyu ile cilt makyajınızı temizleyebilirsiniz. Kimyasal içeren tonikler yerine doğal karnabahar suyu ile cildinize gerekli olan temizliği vermeniz mümkün olacaktır. Ayrıca karnabahar suyunun içine bir miktar pirinç nişastası eklediğiniz takdirde cildinizdeki bölgesel kararmalardan ve cilt renk tonu eşitsizliğinden tamamen kurtulabilir ve daha acık renk tonuna kavuşabilirsiniz.

      • Karnabahar kansere karşı etkin koruma sağlar.

      Mesane ve kolon kanseri olmak üzere çeşitli kanser hastalıklarında iyi bir öneme sahiptir. Dolayısı ile çağımızın en büyük sorunlarından biri olan kanserle mücadelede mutlaka karnabahardan faydalanılması önerilir.

      Karnabaharın Zararları

      Karnabahar, insan sağlığına olumlu katkılar sağlar. Ancak fazla tüketildiğinde bir takım ya etkileri de beraberinde getirir. Karnabaharın zararları ise;

      Karnabahar fazla tüketilirse isale neden olabilir. Ayrıca gaz yapıcı bir özelliği vardır. Bu nedenle emziren annelere tüketilmesi önerilmez. Karnabahar ürik asit içeren bir bitki olduğu için böbreklerin fonksiyonunu olumsuz etkiler. Kronik böbrek hastalarının daha dikkatli bir şekilde kullanması gerekir.

      Karnabahar Nasıl Tüketilir?

      Karnabahar;  ana yemeklerde, salatalarda ve turşularda tüketilebilir. Buna ek olarak cilt ve sindirim sorunları için karnabahar  suyunun kullanılması tavsiye edilir

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.