Karbonatın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Karbonatın Faydaları ve Zararları Nelerdir Karbonatın, birçok faydası vardır ve birçok önemli problem için alternatif bir çözümdür. Karbonatın bazı kullanımları arasında dişleri doğal bir şekilde beyazlatmak, mide asitliğini tamamen nötralize etmek, kanseri yüksek oranda önlemek, böbrek taşının ortaya çıkma riskini azaltmak ve kasların metabolik performansını ciddi düzeyde arttırmak yer alıyor.
Ayrıca karbonat, cildi geliştirir, bazı cilt sorunları tedavi eder, enflamasonu (iltihap) azaltır, doğal bir deodorant görevi görür, ağız içi ülserlerin onarılmasını hızlandırır, böcek sokmalarını hızlıca tedavi eder, panzehir işlevi görür ve cilt döküntülerini azaltır. Karbonatın bu çok yönlülüğü oldukça şaşırtıcıdır. Karbonatın, diyet planlarına dahil edilmesini garanti etmesi gereken birçok sağlık faydası olduğunu kanıtlamıştır.
Sizlere bu yazımızda karbonatın faydaları nelerdir? Karbonat ne işe yarar? Karbonatın cilde faydaları ve karbonatın saça faydaları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Karbonatın Faydaları Nelerdir?
Şimdi karbonatın faydaları nelermiş detaylı olarak inceleyelim;
Karbonat Etkili Bir Doğal Anti Asittir
Alkali bir bileşik olan karbonat, midede bulunan asidi nötrleştirmede son derece etkili bir şekilde işlev görür. Bu özellik, asit, hazımsızlık, mide ekşimesi ya da sekresyon üzerindeki asit ile akalı diğer vakalardan muzdarip olunduğunda mükemmel bir seçenek haline gelir. Karbonat ayrıca, iyileşme meydana gelmeden önce asidin azaltılması gerektiğinden dolayı peptik ülserlerden korunmaya da yardımcı olur.
Karbonat Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir
Yakın dönemde yapılan ön çalışmalarda karbonatın, kanser hücrelerinin gelişmesini engellediği, metastazı önlediği ve bu sorunlu hücrelerin intiharlarını programladığı görülmüştür. Karbonatın bu özelliği için düzenli olarak doktor kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.
Karbonat Dişleri Beyazlatır
Karbonat, en eski diş beyazlatma ajanlarından biridir. Karbonat, dişin yüzeyindeki lekeleri çıkarır ve dişlere ciddi oranda beyazlatma etkisi uygular. Karbonat, diş macununda olduğu gibi fırçalanmamalıdır. Çünkü bu madde, çok güçlüdür ve aşındırıcı özelliği diş dokularına zarar vererek bazı hassasiyetlere yol açabilir. Haftada bir defa uygulama yapılması yeterlidir. Bunun için sadece bir miktar karbonat, parmaklar yardımıyla dişlere, nazik bir şekilde uygulanmalı, birkaç dakika bekletilmeli ve ardından ağız, durulanmalıdır.
Karbonat Böbrek Taşı Oluşumu Riskini Azaltır
Böbrek taşları oldukça ağrılıdır ve genel olarak cerrahi operasyon ile çıkarılması gerekir. Ancak, bütün böbrek taşı türleri aynı değildir. Karbonat, böbrek taşının kesin nedenlerine bağlı olarak oluşumuna sebep olan maddelerin çıkarılmasını teşvik eder ya da ortaya çıkan taşların deforme edilmesine yardımcı olur. Karbonat ayrıca, bu böbrek taşları sebebiyle ortaya çıkabilecek mesane enfeksiyonu olasılığı riskini de ciddi oranda azaltır.
Karbonat Performansı Arttırır
Yüksek bir yoğunlukta antrenman yapan sporcular, ne kadar ileri gidebileceklerini belirleyen sınırlayıcı faktörlerden birinin de laktik asit olduğunu bilirler. Laktik asit, kas metabolizmasının bir sonucu olarak üretilmektedir ve daha uzun bir çalışma süresi sağlar. Bu sebeple, 3 saniye süresince sprint yapmak, 20 saniyelik sprint kadar yormaz. Laktik asit tam zamanında yok edilmezse eğer, kasların kasıldığı kuvvet hızlı bir şekilde azalır ve meydana gelen halsizlik, hareketleri durdurur. Karbonat, laktik asit birikimini tam manasıyla engeller ve daha uzun bir süre yüksek yoğunlukta performans göstermeye yardımcı olur. Bunun için 1 bardak içme suyuna 1 çay kaşığı karbonat eklenerek tüketilmelidir.
Karbonat Doğal Bir Deodoranttır
Neredeyse bütün ticari olarak temin edilebilen terleme engelleyici deodorantlar, kullanım için önerilmese de aktif bileşenler olarak alüminyum ve bir çeşit paraben içermektedir. Alüminyumun, kanser gelişmesinde çok önemli bir rolü olduğu bulunmuştur. Ancak birçok kişi, bu önemli hususu bilmediği için günlük olarak terleme önleyici deodorantlar kullanıyorlar. Bunların yerine karbonat kullanılabilir. Elbette karbonat, deodorantların yapay olan kokusuna sahip olmayabilir. Ancak, kokuların tam manasıyla maskelenmesinde ve terde bulunan bakteri birikiminin azaltılmasında oldukça etkili bir şekilde işlev görür.
Karbonat Doğal Bir Yumuşatıcı Olarak Kullanılabilir
Karbonat, ayak tabanı veya ellerin iç kısmı gibi bölgeleri, yatıştırıcı ya da yumuşatıcı bir özelliğe sahiptir. Kalın bir macun meydana getirmek için bir miktar karbonat ile su karıştırılır ve doğrudan sorunlu bölgelere uygulanır. 25-30 dakika bekledikten sonra suyla durulanır.
Karbonat İltihabı Azaltır
Karbonatın, antienflamatuar bir diyetin önemli parçası olarak dahil edilmesi birçok enflamatuar durumun, değişmiş asidik durumlarda ortaya çıkması nedeniyle mükemmel bir fikirdir. Gut sorunları, ürik asit düzeylerinin birikmesi ile çökeltilmektedir. Karbonat, bu birikimi aktif bir şekilde tamponlar ve kısa sürede önemli bir rahatlama sağlar.
Karbonat Ağız Ülserlerini Tedavi Eder
Ağız yaraları olarak da isimlendirilen ağız ülseri, sakız çizgisi boyunca mukus astarı üzerinde ham açıklıklar olarak meydana gelen aşırı düzeyde ağrılı küçük yaralardır. İyileşmesi ise günler veya haftalar boyunca sürebilir. Karbonat uygulamasının bir macun olarak uygulanması, bu soruna neden olan bakteriyel kontaminasyonu en aza indirdiğinden dolayı iyileşmeyi çok önemli bir ölçüde hızlandırabilir.
Bakteriyel kontaminasyon lezyonları çok daha geniş, ağrı verici bir hale gelir ve iyileşmesi de daha uzun sürer. Karbonatın temel yapısı, bakterileri tamamen öldürür ve hassas olan zarı ise gereksiz travmalardan tam manasıyla korur. Gün içerisinde birçok defa uygulama yapılabilir ve tükürük ile beraber bu sorun, kademeli olarak uzaklaştırılır.
Karbonat Böcek ve Sinek Isırıklarından Korur
Bazı insanlar, arı ya da sivrisinek gibi böceklerin ısırıklarına karşı oldukça hassastır ve temas edilen bölgede büyük döküntüler meydana gelebilir. Bununla beraber etkilenen olan alana karbonat macunu uygulamak, yalnızca meydana gelen kızarıklığı en aza indirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda temastan sonra ortaya çıkabilecek kaşıntıyı da tamamen yatıştırır. En iyi sonuçları elde etmek için karbonat uygulandıktan sonra gece boyunca etkilenen bölgede kalmalıdır.
Karbonat Panzehir Özellikleri Taşır
Günlük olarak temas edilen ve insanlara zarar verebilecek hatta hayatı tehdit edecek etkenlerle sonuçlanabilecek birçok madde bulunur. Karbonat, bu gibi riskli durumların önlenmesine ciddi düzeyde yardımcı olabilir. Örneğin karbonat, doz üzerinden salisilat (aspirin gibi) ya da kazara kullanılan metil alkol (metanol) tüketimi gibi durumlarda kullanılmıştır. Karbonat, mükemmel bir panzehir olarak etki eder.
Karbonat Pişik Önleyici Özelliklere Sahiptir
Özellikle bebeklerde, kullanılan bezden dolayı pişik sorunu çok fazla görülür ve yetişkinlerde bile bazen bacakları arasında sürtünme nedeniyle bu sorun ortaya çıkar. Her iki durum da oldukça ağrılıdır. Tüm bunlarla beraber karbonat, macun haline getirilip etkilenen bölgeye uygulanırsa bu sorunu ciddi düzeyde yatıştırılabilir. Bunun için bir miktar karbonata yeteri oranda su eklenir ve kalın bir macun elde edilir. Bu kalın macun, etkilenen bölgelere sürülerek gece boyunca açık bir şekilde bırakılır. Sabah ise bu bölge ılık bir suyla durulanarak az miktar zeytinyağı sürülür. Karbonat, pişik sorunları için çok eski zamanlardan bu yana sıklıkla tercih edilmektedir.
Karbonatın Cilde Faydaları ve Zararları
Sağlımıza sayısız faydası bulunan karbonatın cilde faydaları ise;
Karbonat Cilt Durumlarını Yatıştırmaya Yardımcı Olur
Güneş yanığı, tamamen iyileşme süresince günler ya da haftalar boyunca süren dayanılmaz bir ağrı verebilir. Karbonat, önemli bir düzeyde iyileşmeyi hızlandırmasa da ağrılı ve hassas olan güneşten yanmış bölgelerde oldukça rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu önemli madde, macun biçiminde uygulanabilir. Ayrıca, sedef sorununda ortaya çıkan iltihabın da azalmasına yardımcı olur. Uygulama yapıldıktan sonra durulama gerekmez, çünkü karbonat, cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur.
Karbonat Pişik Önleyici Özelliklere Sahiptir
Özellikle bebeklerde, kullanılan bezden dolayı pişik sorunu çok fazla görülür ve yetişkinlerde bile bazen bacakları arasında sürtünme nedeniyle bu sorun ortaya çıkar. Her iki durum da oldukça ağrılıdır. Tüm bunlarla beraber karbonat, macun haline getirilip etkilenen bölgeye uygulanırsa bu sorunu ciddi düzeyde yatıştırılabilir. Bunun için bir miktar karbonata yeteri oranda su eklenir ve kalın bir macun elde edilir. Bu kalın macun, etkilenen bölgelere sürülerek gece boyunca açık bir şekilde bırakılır. Sabah ise bu bölge ılık bir suyla durulanarak az miktar zeytinyağı sürülür. Karbonat, pişik sorunları için çok eski zamanlardan bu yana sıklıkla tercih edilmektedir.
Ayrıca karbonatın cilde diğer faydaları ise;
- Göz altı morluklarını ve şişliklerine iyi gelir
- Siyah noktaları giderir
- Cildin kendini onarmasına destek olur
- Sivilce ve sivilce izlerine iyi gelir
- Cilt lekelerine karşı etkilidir
- Antibakteriyel etkiye sahiptir
Karbonatın Saça Faydaları ve Zararları
Karbonatın cilde faydaları olduğu gibi karbonatın saça faydalarıda bulunmaktadır. Saça oldukça yararlı olan karbonatı saçlarınızda kullanmak için Şampuan ekleyebileceğiniz gibi su ile karıştırıp saçlarınıza uygulamanız mümkün.
- Saç derisini temizler
- Saçta yağlanmasını önler
- Saç derisinin hava almasını sağlar
- Saçların ışıl ışıl parlak olmasını sağlar.
- Kafa dersindeki kaşıntıya iyi gelir
Renk açıcı etkisi olan karbonat saç rengini açmak istiyorsanız kullanabilirsiniz.
Karbonatın Zararları
Faydaları ve yararları saymakla bitmeyen karbonatın bazı yan etkileri ve zararları da bulunmaktadır. Aşırı kullanımı ve tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olacağı asla unutulmamalıdır.
- Fazla dosta alındığında ülsere neden olur
- Diş etki kanaması
- Sivilcelerin üzerine direk uygulandığında tahriş ve yara oluşumuna neden olur
- Su ile karıştırılıp uzun süre tüketilmesi mide sorunlarına neden olur
- Potasyum seviyesinde düşüşe neden olur
- Uzun süre kullanılması şaşkınlık ve sersemleme, halsizlik, dayanıksızlık, uyuşma ya da karıncalanma hissi, kas krampları, kabızlık, kusma ve hızlı kalp atışlarına neden olur
- Ayrıca cilde uygulandığında kurdeşen, kaşıntı, hırıltı, nefes almada güçlük, öksürük, göğüs sıkışması, boğaz kapanması, ateş, yüz ya da dudaklarda şişme, cilt renginde maviye dönüşüm ve felce neden olabilir
- Böbrek problemleri
- Konjestif kalp yetmezliği
- Alerjiler
Hamilelerin ve ilaç kullananların asla bilinçsiz olarak karbonat tüketmeleri önerilmez. Asla doktora danışmadan kullanmayınız.
Mükemmel etkisi bar kullandığınızda farkı gorebilirsiniz