Kapari Otunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Makalede Neler Var
Doğada kendi kendine yaşam süren Kapari otunun, halk arasındaki ismi gebre otudur. Tomurcuk şeklinde büyüyüp gelişen otun genellikle toplandıktan sonra turşusu yapılır. Bu şifalı bitkinin, sindirim sistemine diğer bitkilere göre daha fazla yararlı olduğu bilinir. Sizler için Kapari otu hakkında ki bilgilere genişçe yer verdik. Yazımızın devamında Kapari otunun ne olduğuna, nasıl tüketildiğine, tarifine, bu şifalı otun çayına, faydalarına ve yararlarına pek çok bilgiye detaylı bir biçimde değineceğiz, okumaya devam edin!
Kapari Otu Nedir?
Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetişen bitkidir. Halk arasında bu bitkinin pek çok ismi vardır. Bu şifalı ot keper, gebre otu, kedi tırnağı gibi isimleri ile de anılmaktadır. Boyu bodur olan Kapari otu, 200 yıl boyunca yaşayabiliyor. Doğadaki hali, yani tomurcuk formunda da bir zararı yoktur, tüketmek isterseniz tomurcuk şeklinde de tüketebilirsiniz. Bu şifalı bitki, yer yer kozmetik sektöründe adı geçse de genellikle gıda sektöründe karşımıza çıkar. Sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok devletlerinde de turşu olarak ya da garnitür olarak tüketilmektedir. Evliye Çelebi, Kapari otu hakkında bilgilere yazılarında yer vermiştir. Şifalı olarak görülen bu bitki, diş ağrılarına iyi gelebiliyor. Ayrıca kilo vermek isteyenler için, son derece iyi yağ yakıcı özelliği bulunmaktadır. Mutfakta meze, turşu veya yemeklerin soslarına eklenebiliyor. Yemeklerini tuzlu tüketen insanlar için bir sorun teşkil etmiyor.
Kapari otunun faydaları nelerdir?
- Şifa kaynağı olan Kapari otu, içerisinde bulunan antioksidan maddesinden dolayı çok güçlü bir bitkidir. İçerisinde barındırdığı antioksidan sayesinde vücuttaki biriken suların ve ödem oluşturmasını engelleyerek bu su miktarını ve ödemleri vücuttan atmayı sağlar.
- Vücuttaki hücrelerin onarılmasında çok büyük etkisi olan Kapari otu, ilaç niyetine kullanılır.
- Kapari otu kanser hastalarının, hastalık sürecini daha hafif atlatmasını ve kanser hücrelerinin tedavisini hızlandırır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda bu şifalı ot, hastalara tavsiye edilir.
- Kapari otu insanların cinsel isteğini tetikler ve cinsel hayatlarını güçlendirir.
- Karaciğerde zamanla yavaş yavaş oluşan yağlanmanın önüne geçer. Yağlanma hızını minimum seviyeye indirir. Karaciğer hastaları için tavsiye edilir.
- Kapari otu, akciğerde oluşacak tümör ya da farklı hastalıkların tedavi edilmesinde doğal ilaç görevi görmeye yarar.
- Kilo vermek isteyen insanlar için Kapari otu tavsiye edilir. Kapari otunun en büyük özelliği yağ yakmayı hızlandırmasıdır. Bu yüzden fazla kiloları olan insanların doğal yolda zayıflaması için önerilebilir.
- Bağırsaklarda oluşabilecek bakterilerin önlemede çok önemli bir rol oynamaktadır. Kabızlık sorunu olanlar için uzmanlar tarafından önerilen rahatlatıcı bir bitkidir.
- Kadınların bazı yoğun zamanlarda adet günlerinde kayma ya da düzensizlik oluşabiliyor. Kapari otu adet düzensizliğini önlemeye yardımcı olur.
- Kapari otu antik yunan zamanlarında Aristo tarafından ağrı kesici olarak kullanılmıştır.
- Antioksidan sayesinde vücuttaki tüm radkikalleri söker atar.
- Kapari otu, kronik rahatsızlık geçiren hastaların, kemik yapılarını güçlendirir ayrıca lif oranı yüksek olduğundan kaslara destek sağlar. Kapari turşusunu tükettiğiniz zaman gün içerisinde açlık hissi yaşamazsınız.
- Kapari otu meyvesi kalsiyum ve magnezyum bakımından çok zengin olduğundan. Kemiklere çok büyük yararı dokunur.
Kapari otu nasıl tüketilir?
- Taze Kpaari otumuzu tuzlu suda bir müddet bekletiyoruz. Daha sonra aynı işlemi sirkeli suda yapıyoruz. Zamanla turşumuz olmaya başlıyor. Turşu yapısı bakımından metabolizmaya çok fazla yarar sağlamaktadır. Kilo vermek isteyen insanlar genellikle yemeklerinin yanında bu turşuya yer vermektedir.
- Kapari meyve olmadan önce toplanırsa turşusu yapılabilir. Pizzalarının üzerinde yer alan malzemelere eklenir.
- Tabak sunumlarına ve ağız tatlarına düşkün olan insanlar tükettikleri beyaz et ya da kırmızı etin yanında Kapari otunu da kullanmaktadır.
- Kışa hazırlık yapan ev hanımları tarafından kışlık domates soslarının tatlarını güçlendirmek için kullanırlar.
Kapari otu MS hastalığı için nasıl kullanılmalıdır?
Kapari otu şifa deposu olarak bilinen bitkiler arasında en önemlisidir. MS hastalığına yakalanmış insanlar için %80’lere varan tedavi imkânı sağlandığı bilinmekte. MS hastalığı sürecinde bu şifalı ot 3 farklı şekilde kullanılır.
- Kapari karpuzu bilinen ilk yöntemler arasında yer alır. Sabahları aç olacak şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Tadını değiştirmek isteyenler Kapari karpuzunun üzerine limon sıkabilir.
- Diğer tüketim şeklide salamura olarak bilinen tüketim şeklidir. Bir kabın içerisine zeytinyağı, kekik isteğe göre nar ekşisi eklenerek tüketimini sağlayabilirsiniz.
- En sonuncu tekniğimiz ise bitki çayını yaparak tüketimidir. Bir su kaynatın içerine Kapari tomurcuğu ilave edin özünün çıkması için bekleyin, tüketmeniz için hazır. Afiyet olsun!
Kapari Çayı Nedir?
Kapari çayı içerisinde bulundurduğu antioksidan sayesinde sağlık açısından yararlı bir içecektir. Bu çay Kapari otunun işlenmesi durumunda elde edilir. Kapari çayını genellikle iştah sorunları yaşayan insanlar tüketir, iştah açma olasılığı çok yüksektir. Kapari çayı idrar sorunu yaşayan insanlar için uzmanlar tarafından önerilen bitki çayıdır. Kapari otu minarel ve vitamin açısından çok zengindir. Bu nedenle çayın tüketilmesi durumunda insan sağlığına çok fazla yararı vardır. Kapari çayının günlük tüketme miktarını aşmamanız gerekmekte. Fazla Kapari çayı tüketilme durumunda sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Günlük en fazla Kapari çayını 2 bardak tüketmeniz gerekmektedir. Kapari çayını sabah kahvaltıdan önce tüketmeniz daha iyi olabilir.
Kapari Çayının Tarifi Nedir?
Vücut direncini güçlendirmek için yapılan, KApari çayı aktardan temin edilebilir. Söylemekte fayda var kesinlikle işlenmiş biçimde alınmalıdır. Taze ya da çiğ olarak alınan KApari sağlığınız için tehlike oluşturabilir.
- Kapari çayı yapmak için 2 su bardağı su tencereye dökülür.
- Kaynatmak için ocağın altı yakılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra, içerisine 1 küçük kaşık Kapari otu atılır.
- 5 dakika boyunca özünün çıkması için beklemelisiniz. KApari otu özünü bıraktıktan sonra ılıması için bekleyin.
- Kapari çayını tadı acılaşmadan tüketiniz.
- Kaynatılan Kapari çayı saçlara ve cilde çok iyi gelmektedir.
Kapari çayının faydaları nelerdir?
- Günümüzde Kapari çayı MS hastalığına büyük oranda faydalı gelmektedir. Kapari çayının bu iyileştirici etkisi popülerliğini arttırmıştır.
- Kapari çayının sahip olduğu minerallerden birisi olan “Rutin” kan dolaşımını düzenlemekten çok önemli bir rol oynamakta.
- Kapari çayı, vücudumuza kan akışını sağlayan damarların sertliğine engel olarak yüksek tansiyonu büyük oranda engeller.
- İçerisinde barındırdığı “Kuersetin” sayesinde Kapari çayı doğal ağrı kesici rolündedir.
- Kapari çayının düzenli tüketilmesiyle kanser hastası olma riskiniz çok fazla azalmaktadır. İçerisinde barındırdığı P1 vitamini ve Kuersetin mineral ve vitamini Kapari çayını doğal ilaç sınıfına yükseltmektedir. Kanser hastalarının en çok tükettiği bitkisel çaydır.
- Kapari çayını eksiksiz evinde bulunduran insanların, kemik ve diş sağlığı diğer insanlara göre 2 kat daha fazla sağlamdır.
- Sinir sisteminize ve bilişsel siteminizi onarmanızda en büyük destekçiniz Kapari çayı olacaktır.
- Demir eksikliği çeken insanların, Kapari çayının tüketmeleri durumunda, demir ihtiyacı kalmayacaktır.
- Kapari çayının içerisinde ki vitaminlerden biri olan A vitamini sayesinde göz sağlığını ya da görme duyularınızı iyileştirir.
- Kapari çayı kan akışını ve kan pıhtılaşmasını düzenler. Kalp rahatsızlığı geçirmenize engel olur.
- Gün içerisinde yemeklerden aldığımız zararlı yağları vücuttan atmak için, Kapari çayı tüketmemiz yeterli olacak.
- Kapari çayının düzenli tüketilmesi mide rahatsızlıklarını hafifletir. Gaz sıkışması yaşan insanlar için tavsiye edilir.
- Kan şekerini düzenlemekte çok yarar sağlar. Fakat şeker hastaları Kapari çayı tüketmeden önce bir hekim görüşü almaları lazımdır.
- Kapari çayının içerisinde barındırdığı B vitamini sayesinde saç köklerinin güçlerini artırır.
- Rahim kasılmaları sorunları yaşayan hamile kadınların Kapari çayı tüketmeleri tavsiye edilir.
- Bacaklarda oluşan varis sorununu hafifletmek için tüketilebilir.
Kapari Otunun Zararları Nelerdir?
Her şeyin bir sınırı olduğu gibi şifa deposu olan bitkilerin de bir kullanım miktarı var. Bu şifa dolusu bitkilerden biriside Kapari otu, taze olarak tüketilmelidir. Taze durumda tüketememeniz gereken Kapari otunu aktarlardan işlenmiş olarak alın. Taze olan Kapari otu zehirli olabilir, ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.
- Kapari otun tüketim miktarının artmasıyla, vücudunuzda çok fazla su kaybı yaşayabilirsiniz.
- Kapari otu, vücuttaki suyu çok çabuk emmesiyle ünlü bir bitkidir. Kullanım dozunu ayarlayamadığınız takdirde vücudunuzda şişkinlik yaratabilir.
- Yüksek tansiyon hastalığı teşhisi konulmuş bir hastaysanız, bu otu kesinlikle kullanmayın.
- Kapari otunun yapısında bulunan sodyum minareli nedeniyle suyu emme güçü vardır. Çok tüketilmesi durumunda kan miktarınızı arttırabilir. Kalp rahatsızlıkları gibi problemleri açığa çıkarabilir.
- Aşırı tüketimin açtığı sorunlardan biriside kemik erimesine yol açmaktadır. İçerisindeki sodyum vücuda fazla geldiği takdirde kemiklere büyük zararı vardır.
- Kapari otu tüketimine hamilelik döneminde ara verin. Hamilelik döneminde bu otun kullanılması kişiye ve çocuğa zarar verebilir.
Yazmış olduğumuz bu yazımızda Kapari otu hakkında bilinmesi gereken tüm değerli bilgileri ele almaya çalıştık. Siz de Kapari otunun şifalı yanlarından yararlanmak istiyor fakat, bu şifalı ot hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz doğru adrestesiniz demektir. Aktar ve bazı marketlerde kolaylıkla temin edebileceğiniz bu şifalı otu tüketmek için daha fazla geç kalmayınız.