İğde Yemenin Faydaları Ve Zararları

Makalede Neler Var
İğde Yemenin Faydaları Ve Zararları İğde, ülkemizde sıklıkla yetişen meyvelerden bir tanesidir. Oldukça farklı rengi ve ilginç iç yapısı ile seveni de çoktur sevmeyeni de çoktur. Ancak iğde meyvesi vücut için son derece önemli vitaminleri içinde taşır. Dolayısı ile sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle kış mevsimlerinde meydana gelen pek çok hastalık için adeta tam bir şifa kaynağıdır.
İğde, vücudun direncini artırırken, yumuşak ve kuru yapısı ile mide hastalıklarının tedavilerinde kullanılmaktadır. İçinde bulunan çekirdekleri ise bazı yörelerde, kötü enerjiye karşı kullanılmaktadır. Yani hem vücut sağlığı için hem de nazar gibi negatif enerjilerin dağılması için ülkemizde iğdeden faydalanılmaktadır. Eğer siz de adı gibi ilginç bir yapıda olan bu meyveyi yakından tanımak isterseniz, yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.
İğde Nedir?
Sarı ila turuncu karışımı renklere sahip olan bir bitkidir. Dış kabuğu parka ve naylonsu bir görünüme sahiptir. Bilimsel adı ise elaeagnus olarak bilinir. Ülkemizin her yerinde yetiştirilmeye müsait olan bir ağaç meyvesidir. Ancak daha çok iç Anadolu bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. İğdeyi diğer meyvelerden farklı kılan özelliği ise iç yapısıdır. İçi adeta bir tüy görünümündedir. Yenildiği zaman ise ağza pamuk hissi verir. Ancak ağızda çok fazla şekerli bir tat bırakır. Yani iğde şeker yönünden de oldukça zengindir. Bitkinin çekirdekleri, çizgili ve uzun bir görsele sahiptir. Çekirdekleri uzun yıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Bazı bölgelerde nazara karşı koruduğuna inanılmaktadır. Farkı çeşitlerde iğde bulmak mümkündür. Bunlardan birkaçı ise kuş iğdesi ve sultan iğdesidir. İlk bahar aylarında sarı ve küçük yapıda çiçekler açar. İğde çiçeği doğada nadir buluna müthiş bir kokuya sahiptir. Yani kozmetik ve parfüm alanlarında iğde çiçeklerinden faydalanılmaktadır.
İğdenin Besin Değeri Nedir?
Bu kadar değerli olan bir bitkinin vücuda sağladığı katkılar hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Dolayısı ile iğdenin besin değeri hakkında bilgi sahibi olmanız önerilir. İşte bu harika bitkinin besin değeri;
- 100 gram iğdede 118 kcal kalori mevcuttur.
- C ve a vitamini,
- Lif,
- Fosfor,
- Potasyum,
- Kalsiyum,
- Karbonhidrat, gibi çeşitli içeriklere sahiptir.
İğdenin Faydaları Nelerdir?
İğde, doğal bir meyvedir. Sadece meyvenin kendisi değil, yaprakları, dış kabuğu ve çiçekleri insan sağlığına büyük derecede fayda sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı koruma sağlaması ile bilinir. İğdenin faydaları ise;
- İğde böbrek hastalıklarının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Bilindiği üzere tüketilen ve vücuda alınan her madde böbreklerde birikir. Dolayısı ile zamanla toksin maddeler ve zararlı kimyasal maddeler böbreklerin yorgun düşüp bazı hastalıklar ile karşılaşmasına neden olur. Bu gibi durumlarda iğde böbrekler için harika bir alternatif olacaktır. Böbrekleri temizlediği gibi çeşitli böbrek ağrılarında ve böbrek hastalıklarında iğde tüketilmesi son derece önemlidir. Böbrek hastalıklarında iğde tüketebileceğiniz gibi iğde çiçeklerini kaynatıp bitki çayı şeklinde de tüketebilirsiniz. Yani her iki türlü tüketimi de böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
- İğde ishal hastalığının durmasına yardımcı olur
İshal vücutta su kaybına ve bağırsaklardaki iyi bakterilerin kaybına neden olur. Eğer sıkça ishal durumları ile karşı karşıya kalıyorsanız, doğrudan iğde tüketimi yapabilirsiniz. Bağırsak ve böbreklerdeki su kaybını önleyecektir. İleri derece isal durumlarında ise iğde kabuk ve çekirdekleri ile kaynatılıp, rengi sarı olunca suyu içilmelidir. İğde suyunu içtikten sonra kaynattığınız iğdeleri de yemeyi ihmal etmemeniz gerekir.
- İğde ağız ve diş sağlığında mutlaka kullanılması gereken meyvelerden biridir.
İğde müthiş bir şekilde ağız hijyeni sağlayan doğal ürünlerden biridir. İğde tüketimi yaparak, diş tartarı, diş taşı ve diş çürüklerini önleyebilirsiniz. Ayrıca antiseptik özelliği sayesinde ağzı içi bakterileri de önler ve daha ferah bir ağız yapısına kavuşmanıza yardımcı olur. Eğer diş ağrısı, diş iltihaplanması gibi durumlar ile karşı karşıya kalıyorsanız, o halde bir avuç iğdeyi kaynatıp, ağzınızda gargara yapabilirsiniz. Bu sayede ağzı içi iltihaplanma ve ağız içi yaralarının üstesinden gelebilirsiniz.
- İğde öksürük tedavisinde kullanılır.
Kış aylarında rastlanan sorunlardan biri de öksürüktür. Bu gibi durumlarda günlük olarak düzenli bir şekilde iğde tüketmeniz tavsiye edilir. Eğer aşrı bir şekilde öksürük durumları mevcut ise o halde iğdeyi kaynatarak içebilirsiniz. Özelikle iğde çiçekleri ile beraber iğdeyi kaynatıp içtiğinizde öksürüp problemleriniz daha kısa sürede son bulacaktır.
- İğde nezle ve grip gibi kış hastalıklarının daha hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur.
Kış mevsiminde görülen grip ve nezle gibi durumlarda iğde ideal bir doğal tedavi edici özelliğe sahiptir. İğdeyi bu gibi sorunlar için tüketecekseniz, kabuğu ile beraber tüketebilirsiniz. Ayrıca ıhlamur gibi bitki çaylarının da içine birkaç adet iğde ve iğde çiçeği atabilirsiniz. Bu sayede etkisini daha kısa sürede görmeniz mümkün olacaktır.
- Mide hastalıklarında iğde harika bir etkiye sahiptir.
Mide yanması, mide ekşimesi ve mide bulantısı gibi durumlarda birkaç adet iğde tüketebilirsiniz. Anında faydasını görmeniz mümkün olacaktır. Ayrıca hazımsızlık ve mide hareketlerinin yavaşlaması gibi durumlarda da iğdeden faydalanmanız mümkün olacaktır.
- İğde suyu boğaz ağrılarına ve boğaz iltihaplanmasına iyi gelir.
Boğazda yaşanan çeşitli sorunlardan biri de boğaz enfeksiyonlarıdır. Bu gibi durumlarda iğde çayı tüketilmelidir. İyi bir antiseptik özelliği taşıyan iğde, boğazda yaşanan enfeksiyonlar ile savaşır. Ve boğaz ağrılarının daha kısa sürede iyileşmesine katkı sağlar.
- İğde çiçekleri ve yaprakları deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
İğde kendisi kadar yaprakları ve çiçekleri ile de harika bir şekilde insan sağlığına katkı sunmaktadır. İğde yapraklarında ve çiçeklerinde bulunan antiseptik özellikler sayesinde deride oluşan egzama, mantar ve sedef hastalıklarının hafiflemesini ve zamanla ortanda kalkmasını sağlar. Bu sayede başta kaşıntılar olmak üzere pek çok etkisi kısa süre içinde görülür.
- İğde beyin sağlığı açısından son derece önemli bitkilerden biridir.
İğde tüketildiğinde beyin fonksiyonlarının daha süzgün çalışmasına katkı sağlar. Yine iğde çiçeklerinin üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar, bu çiçeklerin zihni açtığı gözlemlenmiştir. Sadece iğde çiçeği koklamak bile zihin açmaya ve unutkanlık ile savaşmaya yetecektir.
- İğde hemoroid sorunlarına iyi gelir.
Kalın bağırsaklara meydana gelen hemoroid hastalığına karşı iğde tüketimi yapabilirsiniz. Çünkü sindirimi ve hazmı kolaylaştırdığı gibi antiseptik özelliği ile de bağırsaklardaki hemoroid sorunları ile savaşır. Sorunlu bölgede mikrop birikmesini önler.
- İğde kolesterolü engeller.
Kan damarlarının duvarında meydana gelen çeşitli tıkanıklıkların ve plakların temizlenmesine yardımcı olur. Kolesterol hastalarının mutlaka iğdeden faydalanması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Kolesterolü dengelemekle kalmayıp, aynı zamanda da kalp hastalıklarının da önüne geçer. Yani kalp krizi gibi riskleri önler.
İğdenin Zararları Nelerdir?
Bunca şifayı taşıya iğde dikkatli bir şekilde kullanılmadığında çeşitli sorunları da beraberinde getirir. İğdenin zararları ise;
- Çok fazla iğde tüketimi yapıldığı takdirde cinsel isteksizlik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
- Yine fazla tüketildiğinde mideyi yorar ve kabızlık sorunlarının meydana gelmesine yol açar.
- Şeker hastaları için yabani iğde tüketimi önerilirken, aşı iğdeler önerilmez.
İğde Nasıl Tüketilir?
İğde tıpkı bir meyve gibi rahatlıkla tüketilebilir. Kabuğu damakta rahatsız edici bir özelliğe sahiptir. Ancak kabukları da insan sağlığına faydalı olduğu için mutlaka tüketilmesi önerilir. İğde yaprakları çay ve vücut toniği olarak kullanılır. Ayrıca iğdenin kendisi de bitki çayı şekilde kullanılmaya müsaittir. Son olarak iğde çiçeklerini de bitki çayı şeklinde tüketebilirsiniz.