Fındık Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

      25.06.2020
      Fındık Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

      İnsan yaşamında çok önemli bir yere sahip olan ürünlerden biri olan fındıktan elde edilen fındık yağı, mucizevi bir besin maddesidir. Cildin yenilenmesinden, kolesterol düzenlemeye, kansızlıktan sindirim sistemini düzenlemeye kadar birçok konuda faydaları olan bir üründür. Taş devrinden bu güne kadar her dönemde değerli bir besin maddesi olan fındık bitkisinin meyvelerinden üretilen yağ, kozmetik sektöründe ve gastronomide oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Ham olarak yenilebilen ve hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen fındık, kavrularak, kıyılarak veya toz haline getirilerek tüketildiği gibi, yağ halinde de kullanılmaktadır.

      Birçok farklı yemek ve tatlı tarifinde yer verilen fındık yağı, yemek pişirmek için de kullanılmaktadır. Kabuklu ve soğuk preslenmiş fındıktan elde edilen ürün gerek görünümü, gerekse kokusuyla iştah acıcı bir yapıya sahiptir. Kozmetik sektöründe taşıyıcı yağ olarak kullanılan fındık yağı kendine has aroması ve lezzetiyle salatalara da ayrı bir lezzet katar. Ev yapımı veya endüstriyel tesislerde üretilen kek ve kurabiyelerin yapımında da kullanılan fındık yağının faydaları insan yaşamında saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

      Fındık Yağının Faydaları

      Fındık yağı ile ilgili olarak yapılan araştırmaların sonuçlarına göre fındık yağı kalp damar hastalıklarının önlenmesinde mucizevi etkiye sahip bir üründür. Fındık yağının bileşiminde bulunan %85 oranındaki oleik asit miktarı zeytinyağı da dâhil olmak üzere diğer yağlardan daha fazladır. Yüksek tansiyon riskini oldukça düşüren oleik asit, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterol seviyesini de yükseltmektedir.

      • Diyabet hastalarının insülin ihtiyacını azaltır
      • Cilt ve saç bakımında yararlıdır.
      • Güneş ışınlarına karşı koruma sağlar.
      • Sindirim sistemine katkı sağlar
      • Kan şekerini düzenler
      • Tümör oluşumlarını engelleyerek kanser vakalarının önlenmesinde yarar sağlar.
      • Alyuvarların parçalanmasını önleyerek kan değerlerini normal seviyelerde tutar.
      • İçerisinde yüksek oranda E vitamini bulunması sebebiyle üreme sistemine katkı sağlar.
      • Antioksidan özelliği sayesinde vücut hücrelerini korur ve yenilenmesine yarar sağlar.
      • Parkinson ve Alzheimer hastalıklarını önler.

      Fındık yağının bir diğer özelliği de yüksek ısıya en dayanıklı yağ oluşudur. 220 ila 240 derece sıcaklıklarda bile pişirme özelliğini kaybetmeyen fındık yağı, bu özelliği sayesinde kızartılan yiyeceklerin doğal lezzetlerini korumasını sağlamaktadır.

      Fındık Yağının Cilde Faydaları

      İnsan vücuduna katkıları saymakla bitmeyen fındık yağının kullanım amaçları da oldukça fazladır. Cilt dokusuna kolayca işleyerek cildin yumuşak ve esnek bir yapıya kavuşmasını sağlayan ürün, masaj yağı olarak kullanıldığında rahatlatıcı etkisiyle tüm stres ve gerilimi vücuttan dışarı atar.

      • Cildi Sıkılaştırıcı Etkisi

      Fındığın içerisinde bulunan yararlı bileşikler cilt bakımına özen gösterenler açısından mucizevi etkilere sahip bir üründür. Cildi besleyen ve doğal şekilde nemlendiren fındık yağı, yağ bezelerini yatıştırmak suretiyle cildin yüksek oranda yağ üretmesini engeller.

      • Cildi Nemlendirme Etkisi

      Fındık yağı ciltte doğal nemlendirme oluşturarak kurumaları önler. İçeriğinde bulunan yararlı bileşikler sayesinde cildi besleyerek dolgun ir görünüm kazandıran fındık yağı, cildi yumuşatarak esnek bir görünüm kazanmasına katkı sağlar.

      • Güneş Işınlarının Zararlı Etkilerine Karşı Koruma Sağlar

      Güneşten yayılan ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyucu etkisi olan fındık yağı, yüksek faktörlü güneş yağları kadar olmasa da kısa süreli olarak güneşte kalınması gereken durumlarda cildi korur.

      Fındık Yağının Saça Faydaları

      İçeriğindeki faydalı bileşenleriyle doğal nemlendirici etkisiyle cildi koruyan fındık yağı, saç bakımı konusunda da oldukça faydalıdır. Düzenli kullanıldığında saçlarda benzersiz bir kahverengi renk tonu yaratan fındık yağı, uzun süre dayanarak saçın aynı renk tonunda kalmasını sağlar. Bileşiminde yüksek miktarda E vitamini bulunan fındık yağı saç köklerini güçlendirerek dökülmeyi önlediği gibi, yüksek kalitede bir saç kremi işlevi görerek saçları yumuşak ve parlak bir görünüme kavuşturur.

      Fındık Yağı Saça Nasıl Uygulanır

      Fındık yağını direk olarak saçınıza sürebilirsiniz. Banyodan yarım saat önde az miktarda fındık yağının saçınıza döküp iyi parmak uçlarınız ile masaj yapar şekilde yedirdikten sonra yarım saat kadar bekleyip saçlarınız şampuanla durulayabilirsiniz.

      Fındık Yağının Sağlık Açısından Faydaları

      Kalp-damar sağlığının ilacı olarak bilinen fındık yağı, birçok sağlık sorununun çözümünde oldukça etkili olabilmektedir. Kötü kolesterolün düşmanı olarak bilinen ürün, folik asit, B ve E vitamini deposu olarak bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde alternatif tıp alanında oldukça sıklıkla kullanılan fındık yağı, sindirim sistemini düzenleyici bir lif kaynağına sahip bulunmaktadır. Oleik asit bileşimlerinin yanı sıra fındıkta bulunan flavanoidler adı verilen bileşiklere sahip olan fındık yağı, hücreleri koruyarak damar sağlığının korunmasına katkı sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve hücreleri yenileyerek birçok hastalığın önlenmesine yarar sağlar.

      Horlamanın Doğal Yolla Çözülmesinde Etkilidir

      Yatmadan önce bir yudum fındık yağı içilmesi halinde boğaz kasları yumuşamakta ve horlama sorunu yaşanmadan keyifli bir uyku çekmek olanaklı hale gelmektedir. Ayrıca mevsimsel etkiler veya farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan boğaz kaşıntısı ve gıcık tutması gibi sorunlar bir çay kaşığı fındık yağı içerek giderilebilmektedir.

      Yemeklerde Fındık Yağı Kullanımı

      Sağlık sorunlarında destekleyici bir ürün olarak oldukça yaygın olarak kullanılan fındık yağı, cilt bakımına özen gösterenlerin de vazgeçemediği doğal bir üründür. Kolay bulunabilir olması ve uygun fiyatlarla temin edilebilmesi mümkün olan fındık yağı, gastronominin de vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Zeytinyağından daha yüksek sıcaklıklara dayanabilecek bir yapıda olması sebebiyle özellikle kızartmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Her türlü yemekte de güvenle kullanılabilen fındık yağı, bisküvi, pasta, kek ve tatlılarda da gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Hafif tatlı bir aromaya sahip olması sebebiyle içerisine katıldığı yemeklere ayrı bir lezzet katar. Et ve mantar yemekleri, çorbalar ve salatalarda farklı bir tat yaratan fındık yağı, sirke ile birlikte salata sosu olarak da kullanılmaktadır.

      Fındık Yağı Göz Altına ve Göz Çevresine Sürülür Mü

      Fındık yağının göz altına ve göz çevresine sürerken mutlaka dikkatli olmalısınız. İnce ve hassas yapıda olan göz altı ve göz çevresine bu yağı sürmeden önce mutlaka alerjiye neden olup olmadığını test ettikten sonra kullanmalısınız.

      Fındık Yağı Kullananlar

      Fındık yağı kullananlar yaptıkları yorumlarda yağının cildin ve saçın yenilenmesinde oldukça etkili olduğunu dile getirmişlerdir. Ağız yolu ile tüketildiğinde ve yemeklere katılarak tüketildiğinde oldukça sağlıklı olduğunu dile getirmişlerdir. Fındık yağı kullananların yaptıkları diğer yorumları yorum bölümünden okuyabilirsiniz.

      Fındık Yağının Zararları

      Genel kullanım açısından herhangi bir zararı olmamasına rağmen özellikle yer fıstığı ve brezilya cevizi gibi gıda maddelerine karşı alerjisi bulunan kişilerin fındık yağı kullanması pek tavsiye edilmez. Bu tür kişilerde alerji oluştuğunda bu durum kendisini nefes alma güçlüğü, boğazda yanma ve kaşıntı olarak gösterir. Tüm cilt türlerinin bakımında yarar sağlamakla birlikte nadiren de olsa ciltte kaşıntı veya kızarıklık şeklinde sorunların yaşanması ihtimal dahilindedir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.