Fındık Faydaları Ve Zararları

      03.12.2020
      Fındık Faydaları Ve Zararları

      Fındık Faydaları Ve Zararları Fındık, içerdiği sayısız vitamin ve mineralleri sayesinde hiçbir zaman gündemden düşmeyen bir besindir. Özellikle beyin sağlığına olumlu etkisi olan fındık, daha pek çok içeriği ile insan oğluna şifa sunmaya devam ediyor. Kalp hastalıklarından kansere kadar en ölümcül hastalıkların bile üstesinden gelen fındık, ayrıca lezzeti ile de herkes tarafından beğenilmektedir. Çeşitli şekillerde tüketime hazır hale getirilen fındığı çiğ olarak, kavrulmuş olarak ve fındık ezmesi olarak tüketebilirsiniz. Yani sade tüketimini yapabileceğiniz gibi çeşitli tatlılarda ve hamur işlerinde kullanılarak, yiyeceğin besin değerini yükseltebilirsiniz. Eğer fındık seviyor ve sıkça tüketiyorsanız o halde yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz. Sizler için fındığın faydalarını ve zararlarını ele aldık, işte detaylar…

      Fındık Nedir?

      Bir kuru yemiş olan fındık, vücuda ve hatta cilde sağladığı faydaları ile bilinmektedir. Özellikle enerji seviyesini yükselten ve gün içinde vücut direncinizi artıran bu besin huşgiller ailesinin bir üyesidir. Dünyada en çok ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üstelik ülkemizin her bölgesinde değil, belli bölgesinde yetişir. Yani fındığı özel kılan sadece içerdiği vitamin ve mineraller değil, yetişme şekli ve yetiştiği alanın dar olmasıdır. Ülkemizde Trabzon, giresun ve rize gibi illerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yani Karadeniz kıyılarında yetişen bu bitki meyvelerine toprağın ve Karadeniz ikliminin tüm özelliklerini taşımayı başarmıştır. Daha çok yüksek Karadeniz dağlarında yetiştiriciliği yapılan fındık, taze olarak, kuru olarak ve kavrulmuş olarak ta çeşitli şifalara sahiptir. Dolayısı ile bu harika besini her şekilde tüketebilirsiniz.

      Fındığın Besin Değeri Nedir?

      Bilindiği üzere en besleyici bitkilerden biri fındıktır. Dolayısı ile içerisinde pek çok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Çocukların beyin gelişimine ve kemik gelişimine katkı sağlaması ile beraber fındığın besin değeri, sadece bunlarla da sınırlı değildir. 100 gram fındıkta bulunan kalori miktarı 628 kcal olmakla beraber içerdiği diğer vitamin ve mineraller ise;

      • Potasyum,
      • Karbonhidrat,
      • Diyet lifi,
      • Protein,
      • A ve c vitamini,
      • Kalsiyum,
      • B6 vitamini,

      Fındığın Faydaları Nelerdir?

      Göründüğü üzere fındık içerisinde insan sağlığına faydalı olan pek çok vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Bu sayede başta genetik hastalıklardan korunmak için ve diğer hastalıklara karşı koruma amaçlı tüketimi yapılmalıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların ve 50 yaş üstü yetişkinlerin günlük düzenli olarak fındık tüketmeleri önerilir. İşte fındığın faydaları;

      • Fındık içerdiği kalsiyum ve k vitaminleri sayesinde daha güçlü bir kemik yapısına kavuşmanıza yardımcı olur.

      Günlük bir avuç fındık tüketimi yaparak kemiklerinizin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca içerdiği kalsiyum, k vitamini ve magnezyum sayesinde, kemiklerde oluşabilecek çeşitli hastalıkların da önüne geçer. Dolayısı ile kemik erimesi ve kemik iltihaplanması gibi çeşitli hastalıklarla karşılaşan kişiler düzenli bir şekilde fındık tüketimine dikkat etmelidir. Ayrıca kemik sağlığı için fındık tüketirken çiğ olamasına dikkat etmeniz tavsiye edilir. İleri yaş gurubunun ve çocukların fındık tüketimine özen gösterdiği kadar hamile bayanların da günlük olarak fındık tüketmeleri tavsiye edilir. Çünkü fındık anne karnındaki bebeklerin kemik ve beyin gelişimine olumlu katkılarda bulunmaktadır.

      • Fındık kramp gibi çeşitli kas problemleri ile savaşır.

      Kas ağrıları daha çok kalsiyum ve magnezyum gibi vitaminlerin eksikliklerinden kaynaklanır. Ancak kas ağrıları tedavi edilmediği sürece ağrıların miktarı ve şiddeti artar. Bu gibi durumlarda ise mutlaka fındık tüketilmesi faydalı olacaktır. Pek çok uzman ve diyetisyen görüşüne göre fındık ile daha sağlıklı kas yapısının kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca kas yorgunlukları gibi durumlarda da mutlaka fındık tüketilmelidir.

      • Fındık adet ağrılarını azaltır.

      Pek çok bayanın ortak sorunlarından biri de adet ağrıları ve regl kramplarıdır. Bu kadınlar bu dönemlerinde ağrılar ve kramplarla savaşır. Bu da günlük yaşamın sekteye uğramasına neden olur. Eğer ağrılı ve sancılı bir adet dönemi geçiriyorsanız, mutlaka regl döneminize bir hafta kala günlük bir avuç fındık tüketmeniz tavsiye edilir.

      • Çeşitli kanser türleri ile savaşır.

      Vücutta büyük etkiye sahip olan fındık sayesinde çeşitli kanser hastalıklarınızla mücadele edebilirsiniz. Hücre yenilenmesine katkı sağlayan bu mucizevi besin sayesinde başta kolon kanserini ve kan kanserini önleyebilirsiniz. Özellikle geçmişinizde kanser hastalarınız varsa kesinlikle ihmal etmeden fındık tüketmeniz önerilir.

      • Fındık sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

      Bağışıklık sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlev görmesi için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden birisi de fındıktır. İçerdiği c vitamini ve e vitamini sayesinde hasarlı hücrelerin yenilenmesini sağlar. C vitamini ile kış aylarında karşılaşılabilecek soğuk algınlığı ve nezle türü hastalıklardan korunabilirsiniz. Ayrıca vücudun direncini artırarak, gün içinde daha enerjik kalmanıza da yardımcı olur.

      • Çiğ fındık sayesinde kalp hastalıklarına karşı vücudunuzu koruyabilirsiniz.

      Kalp sağlığını yakından ilgilendiren besin kaynaklarından biri de kesinlikle fındıktır. Düzenli bir şekilde tüketimi yapılan çiğ fındık sayesinde kalp ve damar sağlığınızı koruyabilir, ani kalp krizi risklerinizi minimuma indirebilirsiniz.

      Fındık sinir sisteminin güçlenmesine ve daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Sinir sistemi için gerekli olan b6 vitaminini içerdiği için kişilerin gün boyu daha huzurlu ve daha mutlu hissetmelerini sağlar. Yine içerdiği amino asitler sayesinde beynin daha aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Öte yandan fındıkta melatonin ve seratonin mineralleri oldukça fazladır. Yani bu mineraller sayesinde kişiler kendini daha mutlu hissedebilirler.

      • Kavrulmamış ve işlem görmemiş fındık şeker hastalığına iyi gelir.

      Gün içinde 3 – 4 adet çiğ fındık tüketmek, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede şeker hastalığı riskini ortadan kaldırır. Dolayısı ile ailesinde şeker hastalığı olan kişiler günlük 3 – 4 adet çiğ fındık tüketmelidir.

      • Fındık protonosiyanidinler ve kersetin maddeleri sayesinde beyin sağlığını korur.

      Bilindiği üzere beynin ihtiyacı olan minerallerden bazıları protonosiyalnidinler, kaemferol, kersetin gibi beyin sağlığını yakından ilgilendiren mineraller sayesinde beyin sağlığını korur. Buna ek olarak unutkanlık ve hafıza kaybı gibi sorunların önüne geçer. Bu nedenle 60 yaş üzerideki kişiler, büyüme dönemindeki çocuklar ve hamile bayanlar sıkça fındık tüketmelidir.

      • Fındık kolesterolün düşmesini sağlar.

      Kötü kolesterol belli bir yaştan sonra çok sık görülen sağlık sorunlarından bir tanesidir. Eğer kontrol altına alınmaz ise zamanla daha farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak bazı doğal ürünleri tüketerek, kap – damar hastalıklarına ve kolesterole karşı önleminizi alabilirsiniz. Fındık ise içerdiği aleik asitler sayesinde damar sağlığını korurken kötü kolesterolün de önüne geçer. Günlük düzenli bir şekilde çiğ fındık tüketmek kötü kolesterolün %27sini düşürmeye yardımcı olur.

      • Fındık ciltte yaşlanmayı önler.

      Fındık içerdiği e vitamini sayesinde cildin erken yaşlanmasını önler. Cilde gerekli ne desteğini sağlarken, deri altından cildi besleyerek, daha sağlıklı ve daha canlı bir cilt yapısına kavuşmanıza yarımcı olur. Ayrıca ince mimik çizgilerini de gözle görülür oranda geçirir. Yani her gün düzenli bir şekilde fındık tüketerek, cildinizde gençlik sağlayabilirsiniz.

      • Fındık güneşin zararlı etkilerini cilt üzerinden kaldırır.

      Bilindiği üzere cildin yapısını bozan ve cilde hasar veren durumlardan biri de güneş ve diğer hava olaylarıdır. Fındık yağı ile cildinize bakım yaptığınızda ve yine fındık tüketimini düzenli bir şekilde yaptığınızda cildiniz güneşin verdiği zararlı etkilerden kurtulur. Ayrıca cilt üzerinde meydana gelmiş kahverengi ve kırmızı lekelerin de önüne geçer. Yani fındık tüketimi yaparak, harika bir şekilde cildinize hem gençlik verebilir hem de cilt lekelerinizden arınabilirsiniz.

      Fındığın Zararları Nelerdir?

      Fındık pek çok sağlık alanında sıkça kullanımı yapılan doğal ürünlerden bir tanesidir. Ancak bilinçsiz ve fazla tüketimi sonucunda bir takım yan etkileri görülebilir. Fındığın zararları ise;

      • Fındık tüketecek olan kişiler çiğ tüketmeye özen göstermelidir. Yine tuzlu ve baharatlı bir şekilde tüketilen fındık vücuda bir takım hasarlar verebilir.
      • Günlük bir avuçtan daha fazla fındık tüketimi yaptığınızda tansiyon yükselmesi gibi sorunlar görülebilir.
      • Fındık içerisinde pek çok yağ asitlerini barındırır. Bu da kişilerde kilo alma gibi sorunlara neden olabilir.
      • Çok fazla tüketilen fındık ishal ve çeşitli bağırsak sorunlarına neden olabilir. Tüm bunlar ışığında günlük bir avuç çiğ fındık tüketmenin yeterli olduğunu görmekteyiz.

      Fındık Nasıl Tüketilir?

      Fındık işlenmiş olarak veya çiğ olarak tüketilebilir. Ayrıca çeşitli gıda sektörlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle fındık ezmesi ve çeşitli tatlılarda kullanımı yapılmaktadır. Lezzetli ve hoş bir aromaya sahip olduğu için çok farklı şekillerde tüketilebilir. Ancak sağlık için çiğ yani işlem görmemiş fındık tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.