Domatesinin Faydaları Ve Zararları
Makalede Neler Var
Domatesinin Faydaları Ve Zararları Domates ülkemizde en çok tüketilen besin kaynaklarından bir tanedir. Mutfaklardan hiç eksik olmayan bu şifalı bitki, hem pişirilerek hem de çiğ olarak tüketilmektedir. Kolay bulunabilir özelliği ve şifa deposu olan domatesi doğal ve hormonsuz olarak tüketmeniz tavsiye edilir. Kalp sağlığından cilt hastalıklarına kadar her alanda şifa veren bu besin sayesinde bazı hastalıklarınızı kontrol altına da alabilirsiniz. Salatalarda, yemeklerde ve sade olarak tüketime uygun olan domatesin geçmişi oldukça eskidir.
Bu eşsiz sebzeyi sadece tadı ve lezzeti için değil, şifalarından faydalanmak için de tüketmeniz gerekir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların bolca domates yemesi ve domatesin tüm vitaminlerini alması önerilmektedir. Üzerinde yapılan bir takım araştırmalara göre domates, insan sağlığına yaptığı olumlu katkılar nedeni ile uzmanlarca tavsiye edilir.
Domates Nedir?
Domates her ne kadar yemeklerde kullanımı yapılsa ve pişirilse de aslında bir meyve olduğu belirtilir. Patlıcangiller ailesinin bir üyesi olan bu bitki, tek yıllıktır. Kırmızı rengi ise içerisinde bulunan likopen maddesinden kaynaklanmaktadır. Asitli bir yiyecek türüdür. İçerdiği doğal asitler ise hem cilt sağlığına hem de vücut sağlığına olumlu katkılar sağlamaktadır. Bilimsel olarak, solanum ıycopersicum isminde adlandırılmıştır. Bitkinin yaprakları koyu yeşil ve kokulu bir yapıdadır. İlk bahar aylarında ekimi yapılır ve yaz aylarının başından sonbahar aylarına kadar sürekli olarak hasat edilir. Kolay çürümeye meyilli olan domates, dalından koparıldıktan sonra çok fazla bekletilmeden hemen tüketilmesi tavsiye edilir. Sarı küçük çiçekleri mevcuttur.
Çiçekleri ise domatesin kokusu ile aynı şekilde kokar. Bitkinin meyveleri kadar yaprakları ve gövdesi de asitli bir yapıdadır. Anavatanı ise Amerika kıtasının güney kesimleri olarak bilinir. Amerika’dan dünyaya yayılmış ve günümüzde hem kış mevsimleri hem de yaz mevsimleri sıkça yetiştirilmektedir. Ancak bir yaz meyvesi olan domatese, farklı ilaçlar karıştırıldığı için ve büyüme hormonları verildiği için şifasını kaybeder. Bu nedenle kış mevsimlerinde hormonlu olarak satışı yapılan domateslerden uzak durulması tavsiye edilir. Ata tohumları olarak adlandırılan tohumlardan elde edilen domateslerin ve doğal domateslerin hem lezzeti hem de faydaları daha fazladır. Bu nedenle domates almadan önce hormonlu olmamasına ve genetiği ile oynanmamış olmasına ekstra özen göstermeniz gerekir.
Domatesin Besin Değeri
Domatesin besin değeri, sanıldığından daha fazladır. Bu nedenle yaz mevsimlerinde sıkça tüketiminin yapılmasında fayda vardır. 100 gram domateste bulunan besinler ise;
- Kalori 17 kcal olarak hesaplanmıştır.
- Yüksek oranda karbonhidrat,
- Lif,
- Protein,
- A ve c vitaminleri,
- Potasyum,
- Demir,
- Kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri barındırır.
Başta kanser hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahip olan domatesi mutlaka severek tüketmeniz önerilir.
Domatesin Faydaları
Olağan üstü lezzeti, hoş kokusu ve içerdiği besin değerleri ile bilinen domatesin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Ancak sizler için bu yazımızda domatesin en çok fayda sağladığı alanlardan ve hastalıklardan bahsedeceğiz.
- Domates içerdiği likopen maddesi sayesinde kanserle mücadele eder.
Amerika’da yapılan araştırmalar neticesinde domatesin kanseri önlediği ispatlanmıştır. Likopen içeriği ile anti kaser özelliği taşımaktadır. Günümüzden, eskiye doğru baktığımızda kanser oranının ne kadar düşük olduğunu görebiliriz. Bunun nedeni doğal ürünlerin daha yaygın olarak kullanılmasıdır. Domateste eski dönemlerde sıkça kullanıldığı için kanser gibi hastalıkların önüne geçmiştir. İçerdiği çok güçlü antioksidanlar sayesinde, kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını önler ve kanserle inanılmaz derecede savaşır. Serbest radikallerin vücut içinde yayılmasını önleyen domates sayesinde daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz. Her türlü kanserle mücadele eden domates, en çok kan kanserine karşı koruma sağlamaktadır.
- Domates kan basıncını düşürür.
İçerdiği likopen maddesi sayesinde kan basıncının düşmesine fayda sağlar. Yine içerdiği potasyumlar sayesinde damar gerilimini azaltır. Yani kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçerken kalbin daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
- Domates bölgesel yağlanmaların önüne geçer.
Çin’de yapılan araştırmalara göre domatesin bel ve karın bölgesindeki yağları erittiği görülmüştür. İçerdiği asitler sayesinde kilo almaya neden olan kolesterollerin önüne geçtiği de tespit edilmiştir. Bu bağlamada hem kolesterol sorunu olan kişilere hem de kilo sorunu olan kişilere domates suyu tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca domates antioksidan kaynağıdır. Yani vücudunuzda oluşan ödemi ve toksinleri kolaylıkla idrar yolu ile dışarıya atar. Günlük bir bardak domates suyu tüketildiğinde daha kolay bir şekilde kilo verdiğinize şahit olabilirsiniz.
- Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasına yardımcı olur.
Domates içerdiği klorür sayesinde vücudun aldığı besinleri daha kolay sindirmesine yardımcı olur. Özellikle et yemeklerinin ve ağır yemeklerin yanında domatesin tüketilmesi avantajlı olacaktır.
- Domates prostat kanseri ile savaşır.
Erkeklerin ilerleyen yaşlardaki en büyük şikayetleri arasında prostat kanseri ve prostat sorunları yer alır. Domatesin içinde yer alan likopen maddesi ile prostat sorunları büyük ölçüde ortadan kalkmış olacaktır.
- Sinir sistemini korur.
Sinir sisteminin daha iyi çalışması ve çeşitli hasarlara karşı korunması için mutlaka domates tüketilmesi gerekmektedir. Pişirilerek tüketilen domates veya yemeklerin içine katılan domatesin bu konudaki faydası iki katına çıktığı söylenmektedir.
- Safra taşı oluşumunu engeller.
Domateste bulunan k vitamini sayesinde safra taşı oluşumunun önüne geçilir. Yine böbrek kumu ve böbrek taşı gibi sorunlarda da domatesten faydalanmak oldukça avantajlı olacaktır.
- Domates kemik sağlığına olumlu katkılarda bulunur.
İlerleyen yaşlarda görülen kemik erimeleri için bolca domates tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çocukluk yaşlarında ve büyüme çağındakilerde de kemiklerin daha sağlam ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle başta daha güçlü kemikler için domatesten faydalanılması tavsiye edilir.
- Domates kumarik asit sayesinde sigaranın etkilerini en aza indirir.
Sigara dumanı ve sigara zehri için domates tüketilmesi gerekir. Sigara dumanını etkisiz hale getirebilmek adına domatesin içinde bulunan kumarik asitten ve klorojenik asitten faydalanılması tavsiye edilmektedir.
- Domates kasların dinlenmesine yardımcı olur.
Gün içinde gerek bedensel yorgunluklarınızı atmak adına gerekse, kas yorgunluklarınızı atmak için mutlaka domates tüketimine özen göstermenizde fayda vardır. Enerji vermesinin yanında kas yorgunluklarını da gidermesi ile bilinir.
Domatesin Cilde Faydaları
Domates, harika şifa kaynaklarından bir tanesidir. Cilt ve vücut sorunları ile savaşan bu bitkinin herkes tarafından düzenli bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Domatesin cilde faydaları ise;
- Ciltte akne ve sivilce oluşumunu engeller.
- Cilt lekelerini giderir. Daha sağlıklı ve daha güzl bir cilt yapısına ulaşmanıza yardımcı olur.
- Topuk çatlakları için domats kullanılması gerekir. Bazı topuk çatlakları ne yaparsanız yapın, bir türlü bitmez. Ama bir dilim domatesi çatlak görünümdeki topuklarınıza uyguladığınızda topuklarını yumuşar ve ölü deriler tamamen ortadan kalkar.
- Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
- Düzenli domates tüketen kişilerin ciltleri daha parlak ve daha sağlıklı bir görünümdedir.
- Saçların ışıl ışıl parlamasına yardımcı olurken, saç dökülmelerinin de önüne geçer.
- Cildi derinlemesine temizler. Bir miktar domates suyu ile bir miktar salatalık suyunu karıştırıp, cildinize tonik şeklinde uygulayabilirsiniz. Deri altında oluşan yağ bezelerinin bile temizlenmesine katkı sağlar.
- Cildin sıkılaşmasını sağlarken, cilt sarkması ve cilt kırışmalarını da önler.
- Saç kırılmalarını engeller ve boyadan yıpranmış saçların beslenmesine yardımcı olur.
- Tırnakları uzamayan kişiler, domates ile tırnak bakımı yaptığında, tırnaklarının daha hızlı uzadığına şahit olabilirler.
- Tırnak kırılmalarını önler. Daha sağlam ve sağıklı bir tırnak yapısına kavuşmanıza yardımcı olur.
- Cilt üzerinde biriken ölü derilerin temizlenmesine katkı sağlar. Bir miktar domates suyu ve karbonat ile peeling yaptığınızda cildinizin ipeksi bir yapıya sahip olduğunu göreceksiniz.
- Ellerde ve ayaklarda çıkan nasırların tedavisinde kullanılır.
- Bölgesel kararmalara karşı son derece etkilidir.
Domatesin Zararları Nelerdir?
Domates pek çok vitamin ve minerali bünyesinde taşır. Ancak bazı özel durumlarda ve fazla tüketilmesi durumunda zararları görülebilir. Domatesin zararları ise;
Alerjik bir bitkidir. Bu nedenle çocuklarda ve ek gıdaya geçiş yapan bebeklerde kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Domates, ciltte kızarıklık ve pul pul deri dökülmelerine neden olabilir. Bol miktarda potasyum içerdiği için böbreklere zarar verebilir. Bu nedenle böbrek hastalarının az miktarda domates tüketmesi önerilir. Ağız ve dudak çevresinde kızarıklıklara neden olabilirken, cilt üzerinde kaşıntıya da sebebiyet verebilir. Domates asitli bir besin olduğu için hemoroid rahatsızlığının daha fazla kendini göstermesine neden olur. Ayrıca vajinal kaşıntı durumu yaşayan kişiler derhal domates tüketimini bırakmalıdır.
Domates Nasıl Tüketilir?
Domates bir meyve olsa da sebze gibi tüketimi daha çok yapılır. Domatesin tüketme şekilleri ise;
Çiğ olara; salatalarda ya da yemeklerin yanında çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca domatesin suyunu çıkarıp, su şeklinde de tüketilebilir.
Sos olarak; Türk mutfaklarında domates sos olarak çok sık kullanılır. Yine salça yapımı için de domates kullanımı yapılır.
Pişirilerek; yemeklerin içinde lezzet ve renk vermesi için domatesin tüketimi yapılır.
Kuru olarak; domates yaz aylarında kurutulup, kış ayalarında yemeklerin içinde kullanılabilir.