Ciğer Yemenin Faydaları

      17.04.2020
      Ciğer Yemenin Faydaları

      Ciğer Yemenin Faydaları B12, A ve C vitaminleri açısından ideal bir kaynak olan ciğer,  aynı zamanda bol miktarda kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri içeriyor.

      Aynı zamanda ciğerde tiamin, niasin, selenyum, fosfor, folat, manganez, çinko, bakır da yer alıyor.

      Son derece besleyici olan ciğer; kişinin bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklara karşı vücut direncini arttırıyor. Kişideki mevcut hastalıkların hızlıca iyileşmesine yardımcı oluyor.

      Vitamin, mineraller ve protein açısından oldukça zengin bir besin olan ciğerin faydalarından yararlanmak isteyenlerin ciğeri pişirirken oldukça dikkatli davranmaları, çok fazla ısıl işleme tabi tutmamaları, ciğeri tavada yalnızca hafifçe kızartmaları gerekiyor.

      İnce bir şekilde doğranıp, hafif ateşte kızartıldığında içeriğindeki vitamin, mineral ve aminoasitleri kaybetmeyen ciğer, karaciğer sağlığını gözetiyor, metabolizmayı hızlandırıyor.

      Vücudun hemen hemen tüm organları için faydalı olan bu mucizevi besin, aynı zamanda beyin ve zihin sağlığımızı da gözetiyor.

      Bu yazımızda kısaca ciğerin faydaları nelerdir? sorusunu yanıtlamaya, neden düzenli olarak ciğer tüketmeniz gerektiğine değinmeye çalışacağız.

      İşte, ciğerin faydalarına dair bilmeniz gereken detaylar:

      Ciğer Yemenin Faydaları

      • Ciğer, vücudun B12 vitamini ihtiyacını karşılıyor.

      100 gramlık karaciğer tüketimi, kişinin ihtiyaç duyduğu B12 miktarının büyük bir bölümünü karşılıyor.

      Aynı zamanda kişide görülen sinir hasarını onarıp, B12 eksikliğinden kaynaklanabilen unutkanlık, hafıza kaybı, sinirlilik, gerginlik semptomlarını gideriyor.

      Beyin ve ruh sağlığını koruyan karaciğer, depresyon ve anksiyeteyi doğal bir şekilde tedavi ediyor.

      Kendinizi daha dinç, enerjik ve pozitif hissetmek için düzenli bir şekilde öğünlerinizde ciğere yer vermenizi öneriyoruz.

      Böylelikle sinir hasarı riskinden korunabilir, sinir sistemi sağlığınızı koruyabilirsiniz.

      • Karaciğeri temizliyor

      Karaciğeri temizleyen ciğer; detoks etkisi gösterip, karaciğerde yağlanma riskini büyük ölçüde azaltıyor.

      Karaciğerin görevini düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmesine öncülük ediyor. Yalnızca karaciğeri değil tüm vücudu da temizleyerek, vücudu toksinlerden, serbest radikallerden ve zararlılardan arındırıyor.

      • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

      Vücudun hastalıklarla mücadele edebilme kapasitesini arttıran ciğer, içeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını koruyor.

      Kişinin daha net ve keskin bir şekilde görebilmesine aracılık etmenin yanı sıra kişideki gece görüş yeteneğini de arttırıyor.

      Tıpkı sığır karaciğeri gibi tavuk karaciğeri de kırmızı kan hücrelerinin üretimini hızlandırıyor.

      • Kansızlığa iyi geliyor

      Ciğerin faydaları arasında bileşenlerindeki demir, A vitamini ve B12 sayesinde kansızlığa oldukça iyi gelmesi, demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi doğal bir şekilde tedavi etmesi, yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik semptomlarını hafifletmesi, düzenli tüketildiğinde kansızlığı sona erdirmesi de bulunuyor.

      Kansızlıktan korunmak adına beslenme programınıza ciğer eklemenizi tavsiye ediyoruz.

      • Kas ve eklem sağlığını koruyor

      Demir, kalsiyum, potasyum gibi kas ve eklemlerin oluşumundan ve fonksiyonlarını düzenli bir şekilde yerine getirmelerinden sorumlu olan mineralleri içeren bu şifa dolu besin, kas ve eklemleri güçlendiriyor.

      Böylelikle kişinin erken yaşlarda osteropoz ile karşılaşma olasılığını en aza indirgiyor. Çocukluk ve gençlik çağında tüketildiğinde iskelet sistemini güçlendiriyor.

      Kas ve eklem ağrılarına iyi gelerek, romatizma semptomalrını hafifletiyor.

      • Yüksek tansiyonu düşürüp, dengeliyor

      100 gramında yaklaşık 150 mg kadar potasyum minerali yer alan ciğer; kan basıncını düşürüp, dengeliyor.

      Böylelikle kişinin tansiyon hastalığına yakalanmasına da engel oluyor.

      Vücudunuzun potasyum ihtiyacını karşılama noktasında ciğeri tercih edebilirsiniz.

      • Libidoyu yükseltiyor

      Ciğer; libidoyu yükseltip, kişinin aşk yaşamının daha renkli ve hareketli geçmesini sağlıyor.

      • Dişleri güçlendiriyor

      Bol miktarda kalsiyum içeren ciğer; dişleri, diş minesini ve diş etlerini de güçlendiriyor. Vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanabilen diş eti kanamalarına iyi geliyor.

      • Kanser riskini azaltıyor

      Ciğerde vücudun kansere yakalanmasını önleyen pek çok bileşen yer alıyor. Örneğin, pek çok enzimin temel bileşenlerinden olan bakır minerali, antioksidan etkisi sayesinde vücudu ve dokuları serbest radikallerin yıkıcı etkilerine karşı koruyor.

      Aynı şekilde ciğerdeki selenyum; bağışıklığı güçlendirip, hücre hasarını önlüyor.

      • Akciğer sağlığını koruyor

      Bol miktarda demir minerali içeren ciğer; hücrelerde oksijen iletimini kolaylaştırıyor. Kan dolaşımını düzenliyor,  akciğere oksijen taşınmasını sağlayıp, akciğer sağlığını koruyor.

      Tavuk Ciğerinin Faydaları:

      Protein, fosfor, niasin, kalsiyum, demir, A vitamini, C vitamini, B6 ve B12 vitaminleri açısından harika bir besin olan tavuk ciğeri; hem protein hem de vitamin ve mineral kaynağı olarak; mutlaka tüketmemiz gereken besinler arasında bulunuyor.

      Tıpkı sığır ciğeri gibi sağlığımıza pek çok mucizevi katkısı bulunan bir sakatat olan tavuk ciğerinin faydalarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

      • Kansızlığa iyi geliyor
      • Tiroid sağlığını gözetip, tiroid hormon bozukluğunu önlüyor.
      • İçeriğinde bol miktarda bulunan folik asit sayesinde beyni güçlendiriyor. Unutkanlık ve odaklanamama vb. hafıza sorunlarını tedavi ediyor.
      • Vücutta ve karaciğerde demir oluşumunu hızlandırıyor.
      • B vitaminleri açısından iyi bir kaynak olarak unutkanlığa iyi geliyor. Alzheimer ve Parkinson’dan koruyor.
      • İçeriğindeki çinko sayesinde vücut yaralarının hızlıca iyileşmesini sağlıyor.
      • Bağışıklığı güçlendirip, hücre yenilenmesini hızlandırıyor.
      • Göz sağlığını koruyan tavuk ciğerinin düzenli tüketimi; katarakt ve makula dejenerasyonu tedavisinde başarı gösteriyor.
      • Sindirim sistemi sağlığını da koruyup, metabolizmayı hızlandırıyor. Kişinin mide-bağırsak hastalıklarına yakalanmasını önlüyor.
      • İçeriğindeki A vitamini sayesinde cilt sağlığını da gözeten ciğer; ciltte erken yaşlanma belirtileri ile mücadele ediyor. Cildin canlı, pürüzsüz ve daha genç görünmesine aracılık ediyor.

      Ciğerin Zararları:

      Ciğer; ağır metaller içeren bir besin olduğundan aşırı miktarda yani gereğinden fazla tüketildiğinde vücudumuza ve sağlığımıza ciddi zararlar verebiliyor.

      Aşırı tüketim, kanda ağır metal birikimi ile sonuçlanabiliyor. Özellikle hamile kadınlar tarafından aşırı tüketimi; bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

      Vücut için oldukça zararlı olabilen civa içeren ciğer; gereğinden fazla tüketildiğinde vücutta zehirli maddelerin birikmesine sonuç olarak da hücre yapısının ve DNA’nın bozulmasına yol açabiliyor. Bu durum, kişinin kansere ve diğer hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanmasını beraberinde getiriyor.

      Civanın yanı sıra A vitamini ve bakırın vücutta birikimi, vücutta zehirli maddelerin birikimini tetikliyor.

      Kolesterol açısından da zengin olan ciğerin fazla tüketimi; kanda kolesterol miktarında artış ile sonuçlanıyor. Böylelikle kişi kalp krizi, felç, inme, damar sertleşmesi ve damar tıkanıklığı ile yüzleşmek zorunda kalabiliyor.

      Ciğer Pişirmenin Püf Noktaları:

      Yediğiniz ciğerin sağlıklı, vitamin ve minerallerce zengin ve lezzetli olmasını  istiyorsanız; hem ciğeri seçerken hem de pişirirken birtakım noktalara dikkat etmelisiniz.

      • Öncelikle taze ciğer almaya özen göstermelisiniz. Maksimum 2 günlük ciğerleri almalı, mümkünse aynı gün gelmiş ciğerleri almayı tercih etmelisiniz.
      • Ciğerin lezzetli olmasını istiyorsanız, ciğeri yıkamaktan kaçınmalısınız. Yıkamak yerine pişirmeden önce zarını ve sinirlerini temizlemelisiniz.
      • Ciğer, bol miktarda kolesterol içerdiğinden mevcut kolesterol miktarını daha da arttırmamak için yağ seçiminde titiz olmalısınız.
      • Ciğerdeki kolesterolü arttıran yağları kullanmaktan kaçınmalısınız. Mümkünse saf zeytinyağı ya da az miktar tereyağı kullanmalısınız. Ciğeri bol yağda pişirmek, tavaya yapışmasına yol açabileceğinden mümkün olduğunca az yağda pişirmelisiniz. Kullandığınız yağın kızgın yağ olduğundan emin olmalısınız.
      • Ciğeri ince ince doğramalı ve hafif pembeleşene kadar pişirmelisiniz. Aşırı yağda uzun süre kızartmanın vitamin ve mineralleri yok edeceğini unutmamalısınız!
      • Son olarak kızgın yağa bir miktar kırmızı pul biber eklemeli ve bu yağı pişen ciğerin üzerinde gezdirmelisiniz.

      Şimdiden afiyet olsun.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.