Balkabağının Faydaları Ve Zararları

Makalede Neler Var
Balkabağının Faydaları Ve Zararları Balkabağı, ülkemizde çok eski yıllardan bu yana kullanılan sebzelerden bir tanesidir. Rengi ve tadı ile büyüleyici bir güzelliğe sahip olan balkabağı, insan oğluna verdiği şifaları ile de herkesi şaşkına uğratmaya devam ediyor. Balkabağı hem tatlılarda hem de çorbalarda kullanılan bir sebze olduğu için kış mevsimlerinde herkes tarafından tüketilmektedir. Sadece etli kısmı değil, çekirdekleri de tam bir vitamin deposu olduğu için her yaştan insanın faydalanması gereken besinler arasına adını yazdırmıştır. Özellikle lif yoğunluğu bakımından zengin olan bu sebzeyi hem kilo vermek isteyen kişiler, hem de daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyen kişiler bolca tüketmelidir. Eğer bu muhteşem sebzenin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, mutlaka yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.
Balkabağı Nedir?
Ülkemizde ve tüm dünyada bolca yetiştiriciliği yapılan balkabağı, büyük ve ağır bir sebzedir. Pürüzsüz dış yüzeye sahiptir ve içi canlı turuncu renktedir. Her ne kadar sert bir yapıda olsa da piştikten sonra çok yumuşak bir hal almaktadır. Osmanlı sofralarının vazgeçilmez malzemesi olarak, günümüze kadar değişmeden gelmeyi başarmıştır.
Yerden yetişen bu bitki ilk bahar aylarının başında ekilir ve son bahar aylarının sonlarında hasadı yapılır. Dış yüzeyi sert olsa da kabukları ince bir yapıdadır. Ve kabukları ne kadar ince soyulursa faydası o kadar fazla olacaktır. Çünkü balkabağında bulunan vitamin ve mineraller, daha çok kabağın kabuk kısmında yer alır. Ek gıdaya geçene bebekler için de son derece besleyici özellikte olduğu için uzmanlar tarafından bebek beslenmesinde önerilen sebzelerden bir tanesidir. Yine pek çok farklı türde balkabağı çeşidi vardır.
Balkabağının Besin Değeri
Balkabağı içerisinde pek çok besin barındırır. Ama uzmanların en fazla üzerinde durduğu konu beta karotendir. Çünkü az sayıdaki sebzede bulunan beta karoten, hem cilt yenilenmesinde hem de çeşitli kanser hastalıklarının vücuttan atılmasında büyük bir role sahiptir. Hal böyle olunca antioksidan yönü de zengin olmuştur. Yine balkabağında görülen en büyük özellik, lif yönünden zengin olmasıdır. Dolayısı ile vücuda verdiği şifa da oldukça fazladır. Balkabağının besin değeri ise;
- Kalsiyum,
- Fosfor,
- Demir,
- Potasyum,
- Lif,
- C,k ve e vitaminleri,
- Magnezyum,
- Aminoasitler,
- Alkoloidler,
- Çinko,
- Yağ,
- Şeker,
- Nişasta,
Balkabağının Faydaları Nelerdir?
Tatlılarda, çorbalarda, böreklerde ve hatta cilt bakım maskelerinde sıkça kullanımı yapılan balkabağının faydaları sanıldığından daha fazladır. Dolayısı ile sadece lezzeti için değil, içerdiği vitamin ve mineraller için de bolca tüketilmesi gerekmektedir. Hücre yenileme, vücut iltihabı giderme ve bağırsak fonksiyonlarının daha iyi çalışması için mutlaka balkabağından ve balkabağının çekirdeklerinden faydalanılması gerekmektedir.
- Balkabağı sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor.
Kış aylarında sindirim sistemi yavaşlamaktadır. Bu nedenle kış mevsiminde daha düzenli ve daha aktif bir sindirim sitemine kavuşmak için mutlaka balkabağından faydalanılması önerilmektedir. Bol lif içerdiği için bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlarken, kabızlık gibi sorunların üstesinden gelmektedir. Ayrıca bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin de daha kolay bir şekilde vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Hal böyle olunca, bağırsaklarda oluşan ve karın bölgesinde oluşan şişliklerin inmesine de katkı sağlamaktadır.
- Balkabağı zayıflamaya yardımcı oluyor.
Balkabağı, hem lif oranının yüksek olması nedeni ile hem de hacim bakımından daha büyük olması nedeni ile midede uzun süre tokluk hissi bırakmaktadır. Diyet yapan kişiler gün içinde balkabağının çorbalarından faydalanabilirler. Ancak balkabağının daha fazla tatlısı yapıldığı için diyet döneminde tatlısından uzak durulması önerilir.
- Göz sağlığı için mutlaka balkabağından faydalanılması gerekir.
İçerdiği a ve e vitaminleri sayesinde göz sağlığını korumaktadır. Özellikle görme bozuklukları yaşayan kişilerin, hem balkabağının kendisinden hem de çekirdeklerinden faydalanması gerekir. Günlük düzenli bir şekilde bir avuç balkabağı çekirdeği tüketmek gözlerde görülen her türlü soruna iyi gelmektedir.
- Balkabağı kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Balkabağında çok değerli olan beta karoten mevcuttur. Bu da hem kalp hastalıklarının tedavisi için hem de kolesterolün düşmesi için son derece önemlidir. Yine balkabağının çekirdekleri de kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Kavrulmamış balkabağı çekirdeği ile birlikte balkabağını tüketmek kalp ve damar hastalıkları için önemlidir. Özellikle damar tıkanıklığı yaşayan kişilerin mutlaka düzenli bir şekilde balkabağı çekirdeği tüketmeleri önerilir.
- Kanser karşı koruma sağlar.
Balkabağı içerik bakımından zengin bir besindir. Yapılan çeşitli araştırmalar bu sebzenin anti kanser özellikte olduğunu göstermiştir. Antioksidan bakımından zengin olduğu için kanser hücrelerinin vücutta ilerlemesini ve çoğalmasını önler. Bu sayede kanser tedavileri daha kolay bir şekilde yapılabilir.
- Balkabağı kemiklerin daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.
A ve k vitaminleri sayesinde ve yine içerdiği kalsiyumlar sayesinde balkabağı tüketerek, daha güçlü kemik yapısına kavuşabilirsiniz. Özelikle ek gıdaya geçen bebeklere hem sindirim anlamında hem de diş sağlığı anlamında çok fazla fayda sağlar. Eğer diş çıkaran bebeğinize düzenli bir şekilde balkabağı çorbası verirseniz, dişerin ve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca 50’li yaşlardan sonra herkese bolca balkabağı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Balkabağı çekirdekleri prostat kanserini önler.
Balkabağı çekirdekleri de en az balkabağı kadar şifalı bir yapıya sahiptir. Özellikle ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin, bu hastalığa yakalanmaması adına bolca balkabağı çekirdeği tüketmesi tavsiye edilir. Buna ek olarak, diğer prostat sorunlarının da önüne geçer.
- Balkabağı içerdiği çinko sayesinde saç dökülmesini önler.
Saç dökülmelerinin en büyük nedenlerinden biri demir ve çinko eksiklikleridir. Doğal bir şekilde saç sağlığını korumak ve saç dökülmelerinin önüne geçmek isterseniz, bolca balkabağı tüketmeniz önerilir. Balkabağı tüketerek, daha güzel, güçlü ve daha bakımlı saç yapısına kavuşabilirsiniz. Buna ek olarak balkabağı çekirdekleri ile yapılacak olan saç maskeleri sayesinde saç dökülmelerini önleyebileceğiniz gibi dökülen saçlarınızın tekrar çıkmasını da sağlayabilirsiniz.
- Balkabağı idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde harika bir idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Yine idrar yollarında yaşanan çeşitli toksinlerin atılmasına da katkı sağlamakta ve böbrek sağlığını korumaktadır.
- Balkabağı güçlü c vitamini kaynağı olduğu için vücudu her türlü bakteriye karşı korur.
Vücudumuz her mevsim c vitaminine ihtiyaç duyar. Ama kış mevsiminde c vitaminine olan ihtiyaç daha fazla artar. Bu nedenle kış mevsiminde bolca balkabağı tüketilmesi gerekir. İçerdiği yoğun c vitaminleri sayesinde, kış hastalıklarına karşı koruma sağlarken, dışarıdan gelebilecek her türlü mikroba ve virüse karşı da vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirdiği için hastalıkların vücutta ilerlemesini önler.
- İyi bir omega3 kaynağıdır.
Balkabağında bulunan omega3 beyin sağlığını korumak adına önemlidir. Bu nedenle, her mevsim sık sık balkabağı tüketilmesi gerekir.
- Balkabağı çekirdekleri bağırsak parazitlerini döker.
Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde görülen bağırsak parazitleri için kullanılabilecek en doğal yöntemlerden biride balkabağı çekirdekleridir. Sabah aç karnına bir avuç balkabağı çekirdeği tüketmek, bağırsakların temizlenmesine katkı sağlarken, bağırsak kurtlarının da dökülmesine yardımcı olacaktır. Eğer bağırsak kurtları için balkabağı çekirdeği kullanacaksanız, kavrulmamış yani çiğ olarak tüketilmesi gerekir.
- Balkabağı harika bir iltihap giderici özelliğe sahiptir.
Yapılan çeşitli araştırmalar neticesinde, balkabağının iltihap giderici özellikte olduğu ispatlanmıştır. Vücut iltihapları, deri üzerinde görülen iltihapları ve çıban gibi durumları tamamen ortadan kaldırır. Yine vücutta oluşan enfeksiyon gibi durumların da önüne geçen en iyi doğal ürünlerden biridir.
Balkabağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Balkabağı sadece vücut sağlığı için değil, cilt sağlığı için de büyük öneme sahip olan nadir bitkilerden biridir. Balkabağı cilde faydaları ise daha çok içerdiği e vitamininden gelmektedir.
- Balkabağı e vitamini bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Hal böyle olunca başta yaşlanma etkilerinin en aza inmesini sağlar.
- Balkabağı ile yapılacak olan cilt maskesi sayesinde göz ve yüz çevresinde meydana gelen kırışık görünüm ortadan kalkar.
- Cilt için iyi bir doğal temizleme ürünüdür. Balkabağı, türk kahvesi telvesi ve süt ile yapılacak olan karışım ile cilt peelingi yaptığınızda, cildinizdeki siyah nokta ve ölü derileri arındırır.
- Cilt üzerinde oluşan mat ve solgun görünümü ortadan kaldırır. Daha ışıltılı bir cilt yapısına kavuşmanıza yardımcı olur.
- Süt ve püre haline getirilmiş balkabağı maskesi ile cilt lekelerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
- Kış mevsimlerinde ve mevsim geçişlerinde görülen cilt kuruluklarını ortadan kaldırır ve cilde nem verir.
- İltihap giderici özelliği ile iltihaplı sivilcelerin önüne geçer. Özellikle ergenlik döneminde görülen sivilcelerin temizlenmesine katkıda bulunur. Kimyasal içerikli cilt bakım ürünleri kullanmak yerine doğal olan balkabağından faydalanmak daha avantajlı olacaktır.
Balkabağının Zararları Nelerdir?
Balkabağı, her bakımdan oldukça faydalı besinlerden biridir. Ancak tüketim şekline dikkat edilmezse bir takım yan etkileri ortaya çıkabilir. Balkabağının zararları ise;
- Çok fazla tüketildiğinde, kabızlık gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur.
- Şekerli olarak tüketildiğinde, kilo aldırır ve şeker hastalarına zarar verir.
- Hamilelikte sindirime fayda sağlar ama çok tüketilirse hemen kabızlığa neden olur.
- Balkabağı çekirdekleri günlük bir avuç tüketilmelidir. Fazla tüketilirse bağırsak florasının bozulmasına ve ishal gibi durumların meydana gelmesine neden olur.
- Tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak, daha dikkatli ve yeteri kadar tüketilmesi gerekir.
Balkabağı Nasıl Tüketilir?
Balkabağı yörelere göre farklı şekillerde tüketilebilir. Balkabağı çorbası, tatlısı ve reçeli yapılarak tüketime hazır hale getirilebilir. Kendi damak zevkinize göre pişirip, gün içinde tüketebilirsiniz.