Balın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

      20.04.2020
      Balın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

      Balın Faydaları ve Zararları Nelerdir? İnsanlar yaklaşık 8000 yıl önce balı keşfettiler ve o zamandan beri popüler bir şekilde kullanmaya başladılar. Özellikle de antik çağ Yunanistan ve Mısır’da güzellik, sağlık ve yara için yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Daha sonra ise bal, Ayurveda ve geleneksel Çin tıbbı için zorunlu bir bileşen haline gelmiştir. Bu mucizevi besin, onu doğal bir şifacı yapan iyileştirici özelliklere sahiptir. Sayısız ev ilaçları içinde de gizli bir bileşendir.

      En iyi şekilde yararlanmak için balı diğer baharatlar, otlar ve su ile tüketebilir veya karıştırabilirsiniz. Balın faydaları arasında kolesterol düzeylerini yüksek oranda kontrol etmek, diyabeti (şeker hastalığı) kontrol altına almak, mide sorunları tedavi etmek, enfeksiyonlarla tam manasıyla mücadele etmek, enerjiyi büyük seviyelere çıkarmak, mide bulantısını engellemek, kilo vermeyi kolaylaştırmak, dinlendirici olabilecek bir uykuyu teşvik etmek, astımla savaşmak, kepeği yok etmek ve cilt sağlığını onarmak gibi önemli özellikler yer alır.

      Bal, yalnızca tatlı ve lezzetli değil, aynı zamanda da sayısız sağlık özellikleri ile doludur. Tatlandırıcı olarak da çok iyi bir şekilde çalışan, soğuk algınlığı, kronik öksürük, kilo verme ve hatta kardiyovasküler koşullar da dahil olmak üzere farklı tür sağlık sorunlarını tedavi edebilen mucizevi bir besindir.

      Balın Faydaları Nelerdir?

      Etkileyici bir besin olan balın faydaları genel olarak şunlardır:

      • Bal Kolesterolü Tam Manasıyla Kontrol Eder

      Yüksek kolesterol problemi, yeterli ve zamanında ele alınması gereken göz korkutucu bir sağlık sorunudur. Yapılan birçok çalışma, balın yüksek kolesterol düzeylerini kontrol etmek için oldukça sağlıklı bir kaynak olduğunu kanıtlamıştır. Yakın dönemde yapılan bir çalışma, 1 ay boyunca düzenli olarak ortalama 70 gram bal tüketmenin bu seviyeleri minimum %3 oranında azaltabileceğini belirtti. Şaşırtıcı bir şekilde balın yardımıyla, iyi kolesterol (HDL) seviyeleri artabilir.

      • Bal Şeker Hastalığını Yönetir

      Tatlı olmasına rağmen bal, kan dolaşımındaki şekeri hiçbir durumda arttırmaz ve şeker hastaları için son derece güvenlidir. Ayrıca açlık serum glikozunu azalttığı ve insülini tam manasıyla stabilize eden bir bileşik olan açlık C-peptidi koruduğu da bilinir. Bu süper besin, yapay tatlandırıcılara sağlıklı bir alternatif olacaktır. Diyabet hastaları, artık balları dahil ederek çaylarının ya da yulaf ezmelerinin tadını çıkarabilirler. Doğal ürünler genel olarak olası bir yan etki içermediğinden dolayı herhangi bir şey tüketmeden önce doktora yine de danışılması tavsiye edilir.

      • Bal Mide Problemlerini Tedavi Eder

      Mide problemleri, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda oldukça yaygın bir sorundur. Balda bulunan antioksidan ve antimikrobiyal bileşenler sayesinde mide sorunları bal ile beraber kısa bir süre içerisinde organik olarak tedavi edilebilir. Daha iyi etkiler için balın çiğ olarak ya da ılık suda seyreltilmiş formu tüketilebilir. Tüm bunlarla beraber içeriğinde ek bir antibakteriyel kalite olan metilglisokal ise gastrit problemiyle başa çıkmanın en hızlı ve güvenli yoludur. Bu harika besin, sindirim sisteminde bulunan kötü bakteriler ve mikroplarla da savaşır.

      • Bal Enfeksiyonları Yok Eder

      Bakteriler, farklı tarz enfeksiyonların temel nedenidir. Vücudu, bu enfeksiyonlardan korumak için yalnızca günlük olarak öğünlere bal eklenilmesi yeterli olacaktır. Antibakteriyel özelliklerle dolu olan bal, vücudun çok daha fazla hasar görmesini sağlayan farklı enfeksiyonlara karşı da doğal bir kalkan görevi görür.

      • Bal Enerjiyi Yüksek Oranda Arttırır

      Balda bulunan metilglisokal bileşiğinin enerji seviyelerini yüksek oranda arttırdığı bilinmektedir. Bu bileşik ayrıca, bağışıklık sistemini mükemmel bir şekilde geliştirmeye katkıda bulunur ve bağışıklığı düzenlediği bilinen sitokinlerin büyümesini de uyarır. Antioksidanlarla beraber bu özellikler, vücudu aktif ve süper bir şekilde enerjili tutar.

      • Bal Mide Bulantısını Önler

      Mide bulantısı ve özellikle de sürekli olan sabah bulantısı, günlük olarak beslenmeyi engelleyerek vücudun zayıf kalmasını sağlar. Bununla beraber diyetlere bir miktar bal eklemek, bütün bu sorunları büyük ölçüde değiştirebilir. Çiğ bala bir miktar limon suyu ekleyerek bu durum kısa sürede tedavi edilebilir. Bal, yalnızca mide bulantısını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda kusmayı da engeller. Limon suyu yerine elma sirkesi ile de tercih edilebilir.

      • Bal Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

      Bu altın renkli süper madde, hızlı kilo vermenin ağız sulandırıcı bir yoludur. Hızlı bir şekilde sonuçlar için düzenli olarak şeker alımı bal ile değiştirilebilir. Ek olarak ılık suyla beraber bir kaşık bal tüketmek, şeker isteğini yüksek oranda azaltabilir ve bu durum da kilo verme yolculuğu esnasında çok yardımcı olacaktır. Son yıllarda yapılan bir çalışmada, balda var olan doğal şekerlerin vücut üzerinde beyaz şekerden çok daha farklı hareket ettiği de görülmüştür.

      • Bal Kaliteli Bir Uykuyu Teşvik Eder

      Herhangi bir kesinti olmaksızın 8 saat süresince uyumak, genel sağlık için son derece önemlidir. Bu sebeple diyetisyenler ve doktorlar, sağlık problemleri ile mücadele etmek için yoğun miktarda dinlenme ve uyku önermektedir. Bununla beraber yeteri oranda uyumamak, genel vücut sağlığını farklı risklere de sokabilir. Uyku, tüketilen besinlerin bir eyleme dönüştüğü zamandır. Yatmadan önce bir yemek kaşığı kadar bal yemek tavsiye edilir. Bu şekilde karaciğer glikojenleri de kalır. Çünkü bunlar boşalırlarsa karaciğer enerji üretmek için gerekli olan glikoz oluşumunu durduracaktır. Bu sürecin gerektiği gibi uykuya dalmayı da engellediği söylenmektedir.

      • Bal Astımı Tedavi Eder

      Balın, astım semptomlarını da rahatlatabileceğini bilmek şaşırtıcı değildir. Astım da son derece göz korkutucu bir sağlık sorunudur. Bal, yalnızca rahatsız eden öksürükleri tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda bütün bu sorunlu ve hırıltılı solunumu da uzak tutarak solunum sistemini rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca balın hava yollarında bulunan mukus zarlarını yatıştırdığı da bilinmektedir. Yeteri oranda bal tüketmek, büyük bir astım belirtisi olarak bilinen bronş tüplerinde mukus birikmesini de önler.

      • Bal Saçtaki Kepekleri Yok Eder

      Kaşıntılı bir saç derisi ve kepek son derece can sıkıcı sorunlardır. Ancak balda bulunan antibakteriyel özellikler, bu sorunları kısa sürede tedavi edebilir. Balı saç için kullanmak da en az yenmesi kadar güvenlidir. Sağlıksız bir saç derisi ve kepeği tedavi etmek için ihtiyaç olan tek madde, eşit oranda çiğ bal ve sudur. Su ve bal karıştırılır. Elde edilen karışım, kafa derisine masaj yapılarak yedirilir. Ortalama bir saat kadar bekletilir ve durulanır. Birkaç hafta içinde değişimler rahatlıkla görülecektir.

      Balın Cilde Faydaları

      Bal Cildi Onarır ve Canlandırır

      Lekesiz, parlak ve eşit bir cilde sahip olmanın tek yolu bal kullanmaktır. Ham balın yüze düzenli bir şekilde uygulanması, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri sayesinde sivilce de dahil olmak üzere birçok cilt sorunlarını tedavi eder.

      Bu mucize madde, yalnızca sivilce izlerini gidermekle kalmaz, aynı zamanda sivilcelerin yeniden çıkmasını da durdurur. İnce çizgiler ile beraber kırışıkların görünümü de azaltır. Sonuç olarak balın, insan sağlığına olan faydaları tam manasıyla sınırsızdır. Balın tedavi edemediği sağlık problemi yok denecek kadar azdır. Bal, bol miktarda enerji almak için de güvenli bir kaynaktır ve kimyasal dolgulu enerji içeceklerine sağlıklı bir alternatif olabilir.

      Balın Zararları

      Şeker hastalığı olan kişiler ve kilolu olan kişiler bal tüketilmesi önerilmez.

      Küçük çocuklar 1 yaşın doldurmamış bal yemesi sakıncalıdır. Ayrıca fazla tüketilmesinde meydi bulantı, ateş, ishal ve baş dönmesi bunun gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

      Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.

      Sizlere bu yazımızda balın faydaları ve zararlarından bahsettik aklınıza takılan soruları yorum kısmında  yazabilirsiniz.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.