B5 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

      11.04.2020
      B5 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

      B5 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir? asit olarak da bilinen B5 vitamini, diğer tüm B vitamini türevleri gibi suda çözünür. Bütün olası vitaminler, insan vücudunda var olan karbonhidratları enerjik bir hale dönüştürmesine ve bununla beraber yağların da parçalanmasına büyük oranda yardımcı olur. B5 vitamini, tüm vücut ve beyin boyunca sağlıklı çalışan bir sinir sistemi için gereklidir. İnsan vücudu kolesterolü sentezlemek ve metabolik süreci sürdürmek için yolun her adımında B5 vitamini gerektirir. B5 vitamini, multivitaminlerde ve ayrıca B kompleks takviyelerinde bulunabilir. Takviye formları ise kalsiyum pantotenat ve pantotenik asit adı altında gelir.

      B5 vitamininin faydaları arasında hormon stimülasyonu, stres düzeyini minimale indirmek, olası bir yorgunluğu azaltmak, kalp fonksiyonlarını geliştirmek ve vücuda ise yüksek oranda dayanıklılık hali kazandırmak yer alır. Diğer faydaları arasında saç ile cilt onarımı, vücudun yüksek seviyelerde hemoglobin üretilmesini teşvik etmek, yaraları iyileştirmek ve romatoid artriti önlemek yer alır. Vücudun, organların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan iç mekanizmaları gerçekleştirmek amacıyla mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır.

      Pantotenik asit olarak bilinen B5 vitamini, vücudun düzenli bir şekilde kullandığı ana asitlerden biridir. Roger. J. Williams ve R.W Truesdail ilk olarak 1931’de B5 Vitamini keşfettiler. Bu vitamin formu, diğer bileşiklerin bir kombinasyonunda bulundu ve 1938 civarında başarılı bir şekilde izole edildi. Bu vitamin, maya bileşenleri üzerinde araştırma yapılırken keşfedildi, daha sonra izole edildi ve sentezlendi. B5 Vitamini maya kültürlerinin büyümesinde gerekli bir elementti.  B5 vitamini eksikliği oldukça nadirdir, ancak yine de belirtiler arasında artan yorgunluk, mide bulantısı, uykusuzluk, kusma, baş ağrısı, depresyon, karıncalanma hissi, üst solunum yolu enfeksiyonları ve mide ağrıları sayılabilir.

      B5 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

      B5 vitaminin faydaları arasında genel olarak şunlar bulunur:

      • B5 Vitamini Hormonları Uyarır

      B5 vitamini, vücuttaki farklı bezlerden hormon salımını düzenlemeye yardımcı olan, dengeli olmalarını ve gerekli görevlerini yerine getirmelerini sağlayan uyarıcı özelliklere sahiptir. B5 vitamini, hormonların uyarılması da dahil olmak üzere vücuttaki çoklu enzimatik süreçlerin bir sentezleyicisidir.

      • B5 Vitamini Stresi Azaltır

      Depresyon ve anksiyete, B5 vitamini eksikliğinin sonuçları olabilir. Aşırı ruh hali düşüşlerinden muzdarip olan insanlar, semptomlarını azaltmak için B5 vitamini alımını arttırmalıdır. Bununla birlikte, depresyonun B vitamini eksikliğinin sonuçları olduğunu varsayılmalıdır ve bu nedenle de ilk önce doktora danışılmalıdır. B5 vitamini, ruh hali ile ilişkili hormonların düzenlenmesine ve zihnin sakin kalmasına da yardımcı olur.

      • B5 Vitamini İyi Bir Kalp Sağlığını Teşvik Eder

      Kalp, vücut üzerinde bulunan en önemli organlardan biri olarak bilinir ve tüketilen gıdaların, kan aracılığıyla vücudun çeşitli alanlarına verilmesinden sorumludur. Bunun yanı sıra iyi yağların tutulmasına ve kan yağlarının kolesterolü serbest tutan aşırı yağların vücuttan atılmasına yardımcı olur.

      • B5 Vitamini Dayanıklılığı Arttırır

      Aktif bir metabolizma aktif bir zihin ve bedene eşittir. B5 vitamini, vücuttaki metabolik süreçler için gereklidir. Vücuda enerji vermek için vücudun yağları ve karmaşık karbonhidratları parçalamasına yardımcı olur. Enerjinin hızlı metabolik süreçten salınması, bedenin ve zihnin düzgün çalışmasını sağlar ve yorgunluk belirtilerini yüksek oranda azaltır.

      • B5 Vitamini Cildi Onarır ve Saçların Sağlıklı Olmasına Yardımcı Olur

      B5 vitamini, mükemmel bir uyarıcıdır ve bütün vücuttaki hormonları dengeler. Bu işlev, saç foliküllerinin pigmentasyonunu korumaya yardımcı olur ve ayrıca cildin, daha sıkılaşmış ve genç görünmesini sağlamaktadır. Sağlıklı bir B5 vitamini alımı, yüzdeki kırışıklıkların ve yaşlılık lekelerinin görünümünü de azaltmaya yardımcı olur.

      • B5 Vitamini Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi Sunar

      Vücudun, olası sağlık sorunlarını uzak tutmak için kuvvetli bir bağışıklık mekanizmasına ihtiyacı vardır. B5 vitamini, vücudun güçlü bir şekilde çalışan beden ve zihin kombinasyonunu sağlamak için yürüttüğü hemen hemen tüm önemli mekanizmaların çalışmasını kolaylaştırır. Beyaz kan hücrelerinin artışı üzerindeki B5 vitamininin etkisini anlamak için daha fazla araştırma yapılmaktadır.

      • B5 Vitamini Hemoglobin Üretimini Teşvik Eder

      B5 vitamini, hücre döngüsünde ve hücre yenilenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. B5 vitamini, bakır ve demir gibi elementlerle uyum içinde hareket ederek vücudun daha fazla hemoglobin üretmesine yardımcı olur.

      • B5 Vitamini Metabolik Hızın Artmasını Sağlar

      Bu vitamin formu, enzimatik süreçleri devam ettirmek için vücudun ihtiyaç duyduğu temel bir besin olarak bilinir. Vücudun, proteinleri tamamen parçalamasına ve kas tonajlarını çok seri bir şekilde yenilemesine yardımcı olmaktadır. Hücresel düzeyden vücuttaki organlar boyunca enerji kullanımına kadar enerji üretimi için gereklidir.

      • B5 Vitamini Kolesterol Sentezleyicidir

      B5 vitamini, son derece önemli bir kolesterol sentezicisi olarak işlev görür ve kötü kolesterol düzeylerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olur. Yapılan yakın dönemdeki çalışmalar, pantetinin kandaki trigliseritlerin seviyelerinin minimuma indirilmesine yardımcı olabileceğini ve bununla beraber yağ tutulmasını da azalttığını göstermektedir.

      • B5 Vitamini Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

      Hayvanlar üzerinde yapılan birkaç çalışma, yara iyileşme özelliklerinin hızlandırılmasını kolaylaştırmak için B5 vitamininin olumlu bir rol oynadığını göstermiştir. Daha önceki gözlemler, B5 vitamininin vücudun solunum yolu enfeksiyonlarını reddetmesine ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olduğunu gösterdiğinden dolayı bu durum, yara iyileşmesi ve kanın pıhtılaşması için de yararlı olabilir.

      • B5 Vitamini Romatoid Artrit Sorununu Önler

      Yapılan birkaç çalışma, romatoid artriti olan kişilerin hepsinin B5 vitamini eksikliği gösterdiğini göstermektedir. Diyetlere B5 vitamini eklemek, aslında bu tür artritlerin neden olduğu iltihabı sakinleştirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

      Sonuç olarak B5 vitamini, vücuttaki her hücrenin önemli bir parçası olduğundan, bu vitamin açısından zengin yiyecekleri tüketmeniz gerekir. Üretim, besin maddelerinde yıllar önce olduğu kadar güçlü olmadığından dolayı diyetinize çoklu vitaminler ve B vitamini takviyeleri eklemek de akıllıca bir seçim olabilir.

      B5 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

      B5 vitamini bulunan besinler arasında tavuk ciğeri, somon balığı, ayçiçeği tohumları, güneşte kurutulan domates, avokado, mısır, brokoli, mantar, yoğurt ve karnabahar gibi önemli besinler bulunur. Beslenme mayası ve benzeri gibi birçok başka B5 vitamini kaynağı vardır. Beslenme mayası, vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir B vitamini kaynağı olarak kabul edilir. Multivitaminler gibi takviyeler her zaman bu esansiyel vitamini içerir. Uzmanlar günlük B5 vitamini alımını önermektedir. Günlük alınması gereken dozlar şunlardır:

      • 0 ile 6 aylık arasındaki bebekler: Günlük 1.7 miligram (mg)
      • 7 ile 12 aylık arasındaki bebekler: Günlük 1.8 mg
      • 1 ile 3 yaş arasındaki çocuklar: Günlük 2 mg
      • 4 ile 8 yaş arasındaki çocuklar: Günlük 3 mg
      • 9 ile 13 yaş arasındaki çocuklar: Günlük 4 mg
      • 14 yaş ile üstü kadın ve erkekler: Günlük 5 mg
      • Hamileler: Günlük ortalama 6 mg
      • Emziren anneler: Günlük ortalama 7 mg

      B5 vitamini suda çözünmektedir ve idrar yoluyla atılır. Vücut bu vitamini depolamaz ve her gün mutlaka sarf vitamini yenilemek amacıyla tüketilmesi gerekir.

      Sizlere bu yazımızda B5 vitamini faydaları ve B5 vitamini zararları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.