Aspartam Nedir? Nelerde Var? Zararları Nelerdir?

Makalede Neler Var
Aspartam Nedir? Nelerde Var? Zararları Nelerdir? Pek çok gıda ürününün yanı sıra ilaçlarda da yer alan bir katkı maddesi olan aspartam, hazır yiyecek ve içeceklerde, hazır diyet yiyeceklerinde sıklıkla kullanılıyor.
Bir çeşit tatlandırıcı olan aspartamın insan sağlığına olumsuz etkilerinin bulunduğu 1980’li yıllardan bu yana bilim dünyasında sıklıkla konuşuluyor.
Kimi bilim adamları tarafından bu katkı maddesinin beyine bile hasar verebileceği ileri süre dursun, aspartamın zararları hala en çok tartışılan sorular arasında yer alıyor.
Bu yazımızda kısaca aspartam nedir? Zararları nelerdir? sorularını yanıtlamaya, bu katkı maddesine dair en çok merak edilenleri cevaplandırmaya çalışacağız.
Aspartam Nedir? Ne İşe Yarar?
İnsan vücudunda doğal bir şekilde bulunmayan aspartam, insan vücudu tarafından üretilen bir aminoasit olma özelliği taşıyor.
Hormon oluşumunda ve sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasında görev alan bu madde, et, kabuklu yemişler, somon ve yumurta gibi bazı besinlerde de yer alıyor.
Şekerden bile kat ve kat daha tatlı olan bu maddenin aşırı alınımı, özellikle alkol tüketen kişilerde körlük hatta ölüm ile sonuçlanabiliyor.
Toksik bir etki gösteren aspartam, günümüzde pek çok içecek ve yiyecek çeşidini tatlandırmak amacıyla kullanılıyor.
Özellikle tahıl, diyet ürünler, masa üstü tatlandırıcılar başta olmak üzere çoğu yiyecekte bulunan bu maddenin aşırı tüketimi, birtakım komplikasyonlara neden olabiliyor.
Aspartamın Zararları Nelerdir?
Aspartam; beyin nöronları arasında bilgi akışına da olanak tanıyor. Ancak aspartamın aşırı birikimi serbest radikallerin üretimini tetikleyip, beyin nöronlarını öldürüyor.
Aspartamın en önemli zararlarını ise aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:
- Zeka geriliğine yol açıyor
Aspartamın beyinde birikmesi, nadir görülen genetik bir bozukluk olan fenilketonüriye yol açıyor.
Aspartamdaki fenilalanin isimli maddenin kanda birikmesinin neden olduğu bu durum, ciddi beyin hasarı ve zeka geriliği ile sonuçlanıyor.
- Fibromiyalji semptomlarını şiddetlendiriyor
Yapılan bilimsel bir çalışma, aspartam içeren besinlerin tüketiminin sınırlandırıldığı bir grupta fibromiyalji ağrılarının hafiflediğini adeta gözler önüne seriyor.
Fibromiyalji yani kas romatizmasının neden olduğu genel kas ağrılarından şikayetçiyseniz içeriğinde fenilalanin yani aspartam bulunan gıdaların tüketiminden kaçınmalısınız.
- Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiliyor
Aspartamın en önemli zararları arasında kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkilemesi, kişinin kalp krizi, inme ve felç riskini arttırması bulunuyor.
Özellikle hazır diyet içeceklerinin günde birkaç adet düzenli bir şekilde tüketilmesi, kişinin kalp ve damar sağlığına büyük ölçüde hasar veriyor.
- Diyabeti tetikliyor
Aspartamın en önemli zararları arasında diyabeti tetiklemesi, glikoz intoleransına neden olması da bulunuyor.
Aspartamın bağırsaklarda birikmesi ise bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısının azalması ile sonuçlanıyor. Bu durum kişide kabızlık ve basur başta olmak üzere pek çok mide-bağırsak sorununa neden olabiliyor.
- Kişinin kansere yakalanma riskini arttırıyor
Aspartamın zararları arasında kişinin kansere yakalanma riskini arttırması da bulunuyor. Bu durum, aspartamın kan hücrelerinde aşırı birikmesinden ve serbest radikallerin hücrelerde hızlıca çoğalmasına yol açmasından kaynaklanıyor.
- Psikolojik rahatsızlıkları beraberinde getiriyor
Aspartamın zararları arasında duygu durum değişikliklerine neden olması, beyindeki serotonin salınımını azaltması, sinirlilik, depresyon ve anksiyeteye neden olması da bulunuyor.
Bu yüzden psikolojik bir rahatsızlığı bulunan hastaların aspartam içeren besinlerin tüketiminden mümkün mertebe kaçınmaları gerekiyor.
- Kilo alımına zemin hazırlıyor
Aspartamın bir diğer zararı ise düşük kalorili bir katkı maddesi olmasına rağmen kişide açlık hissi yaratması ve kişiyi yemek yemeye ve daha fazla yiyecek tüketmeye yönlendirmesi!
Bu yüzden mevcut kilosunu korumak isteyen kişilerin aspartam içerikli besinleri tüketmemeleri son derece önem arz ediyor.
Aspartam Yan Etkileri
Aspartamın neden olabileceği olası komplikasyonları yani aspartamın yan etkilerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Baş ağrısı
- İnme
- Nöbet geçirme
- Parkinson, Alzheimer, epilepsi
- Zeka geriliği riski
- Beyin tümörü
- Migren
- Lösemi
- Lenfoma
- Obezite
- Bebeklerde doğum kusurları
- Hafıza kaybı
- Görme bozukluğu
- Sindirim sistemine dair sorunlar
- Kabızlık
Aspartam Nelerde Var
Aspartam nelerde var, aspartam içeren gıdalar ve besinler sorusuna cevap vermek istiyorum. İşste aspartam içeren besinler ve gıdalar;
Aspartam İçeren Ürünler
Yoğun miktarda aspartam içeren besinleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Diyet içecekleri
- Sporcu içecekleri
- Diyet kola ve soda
- Meyveli süt
- Meyveli yoğurt
- Hazır kahveler
- Dondurma çeşitleri
- Soğuk çaylar
- Konserve meyveler
- Hazır tatlılar
- Dondurulmuş gıdalar
- Ketçap
- Diş macunları
- Gargara
- Sos çeşitleri
- Hazır reçeller
Aspartam İçeren İlaçlar
Aspartam, pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaçta, vitaminde, kabızlık giderici ilaç ve şurupta da kullanılıyor.
Aspartam içeren ilaç gruplarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:
- Suda eriyen ya da çiğnenebilen vitaminler
- Hamilelerin kullandığı bazı ilaçlar
- Menopoz sonrası ilaçları
- Balgam sökücüler
- Laktasifler yani dışkı yumuşatıcılar
- Migren ilaçları
- Pastiller
- Çocuk antibiyotikleri
- Soğuk algınlığı ilaçları
- Romatoid artrit ilaçları
- Osteoartrit ilaçları
Aspartam Kilo Aldırır Mı
Yapılan bir çok çalışma ve deney sonucunda aspartam içeren ürünleri gıdalar ve içeceklerin kişilerin kilo almasın hatta obeziteye yakalanmasına neden olduğu görülmüştür. Fazla alınan aspartam ciddi oranda sağlık sorununa neden olabilir.
Aspartam Kanser Yapar Mı
Aspartam üzerinde yapılan bir çok arıştırma, deney ve çalışma sorucunda aspartam yada yapay tatlandırıcılar kanser, karaciğer hasarı, düşük, prematüre doğum ve bir çok sağlık sorununa neden olduğu görülmüştür. Hatta bazı ülkeler aspartam yasaklama kararı almayı düşünmektedir.
Bu yazımızda kısaca aspartam nedir? Zararları nelerdir? sorularını yanıtlandırmaya çalıştık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi yazımızın yorum kısmına yazarak, değerli takipçilerimizle önerilerinizi paylaşabilirsiniz.